Η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), οι οποίοι έκαναν εργασίες αποκατάστασης στο Κουβούκλιο, μια δομή που είχε χτιστεί γύρω από τον τάφο.
Οι ερευνητές τώρα θα μελετήσουν την αρχική επιφάνεια για να κατανοήσουμε καλύτερα πως ήταν ο αρχικός τάφο και πώς εξελίχθηκε για να γίνει ένας από τους πιο ιερούς τόπους της Χριστιανοσύνης.
Η υπεύθυνη Καθηγητής, Αντωνία Μοροπούλου, από το εθνικό Μετσόβιο πολυτεχνείο δήλωσε:« Είμαστε στην κρίσιμη στιγμή για την αποκατάσταση του Κουβουκλίου».
"Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για την ανακάλυψη αυτή σε αυτό το μοναδικό μνημείο θα επιτρέψει στον κόσμο να μελετήσει τα ευρήματά μας σαν να ήταν οι ίδιοι στον τάφο του Χριστού.", δήλωσε η ίδια .
Οι εργάτες κλήθηκαν να εργαστούν στον Τάφο του Ιησού Χριστού φέτος, καθώς οι ειδικοί φοβούνται ότι ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
https://www.youtube.com/watch?v=B77qm7r8Tq4
Οι εργαζόμενοι για την αποκατάσταση τεχνικών εργασιών στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ σκόνταψαν επάνω στην επιφάνεια ενός βράχου, στον οποίο ο Ιησούς προφανώς εναποτέθηκε επάνω μετά την ταφή του.
Η πλάκα αυτή δεν έχει δει το φως της ημέρας από το 1555, στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, που περιέχει τον τάφο του Χριστού.
Πιστεύουν ότι μετά την σταύρωση του, ο Ιησούς ήταν πάνω σε πέτρινη πλάκα, ή « κρεβάτι ταφής» και περικλείεται σε ένα τάφο, πριν αναστηθεί και ανέλθει εις τους ουρανούς τρεις ημέρες αργότερα.
Αιώνες αργότερα, οι Χριστιανοί πήραν την πλάκα αυτή που είναι τώρα η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, και την έκρυψαν από το φόβο των μουσουλμάνων , όπου και παρέμεινε κρυμμένη από το 1555.
Ωστόσο, μια ανακαίνιση του ναού μεταξύ 1808 και 1810 μετά από μια πυρκαγιά στην περιοχή, βοήθησε τους αρχαιολόγους σήμερα να ξαναβρούν την πλάκα που είχε εναποτεθεί το ιερό σώμα του Ιησού Χριστού πριν την ανάληψη του .
Η ανακάλυψη αυτή παρουσιάζεται σήμερα σε ένα ντοκιμαντέρ από το National Geographic, με έναν αρχαιολόγο, το Fredrik Hiebert να δηλώνει : «Το μαρμάρινο κάλυμμα του τάφου έχει τραβηχτεί προς τα πίσω, και ήμασταν έκπληκτοι από την ποσότητα του υλικού πλήρωσης κάτω από αυτό.
"Πρόκειται για μια μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη να δούμε την πρωτότυπη πέτρινη επιφάνεια στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, εναπόθεσαν οι απόστολοι το σώμα του Ιησού Χριστού", δηλώνει ο ίδιος .
Τα αποκαλυπτήρια της ταφής πλάκας του Χριστού δίνει στους ερευνητές την ευκαιρία να αναλύσουν αυτό που θεωρείται ένα από τα πιο ιερά αντικείμενα στο Χριστιανισμό.
Μελετώντας τον τάφο θα βοηθήσει επίσης τους επιστήμονες να αποκτήσουν μια καλύτερη κατανόηση της αρχικής μορφής που είχε ο τάφος και το πώς έχει εξελιχθεί με την πάροδο των αιώνων.
Διαβάστε την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων:
Τό ἑσπέρας τῆς Τετάρτης, 13ης / 26ης Ὀκτωβρίου 2016, ὁ Μακαριώτατος Πατήρ ἡμῶν καί Πατριάρχης Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πατριαρχικοῦ Ἐπιτρόπου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ἡσυχίου, τοῦ Γέροντος Ἀρχιγραμματέως Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Ἀριστάρχου, τοῦ Δραγουμανεύοντος Ἀρχιμανδρίτου π. Ματθαίου, τοῦ Τελετάρχου Ἀρχιμανδρίτου π. Βαρθολομαίου καί ἄλλων Ἁγιοταφιτῶν, κατῆλθε διά τῶν βαθμίδων τοῦ Καθεδρικοῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Ἰακώβου τοῦ Ἀδελφοθέου εἰς τόν Πανίερον Ναόν τῆς Ἀναστάσεως.
Ἐνταῦθα συνηντήθη μετά τοῦ κουστωδοῦ τῆς Ἁγίας Γῆς π. Φραγκίσκου καί τοῦ Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Σεβάν τοῦ Πατριαρχείου τῶν Ἀρμενίων μετά τῶν συνοδῶν αὐτῶν καί εἰσῆλθεν εἰς τό ἐσωτερικόν τοῦ Κουβουκλίου τοῦ Παναγίου Τάφου καί ἐθεάσαντο τήν πλάκαν, τήν καλύπτουσαν τόν Ἅγιον Τάφον, ἀποκεκυλισμένην ὑπό τῆς ὁμάδος τῶν τεχνικῶν τοῦ Ε.Μ.Π. ὑπό τήν κ. Μοροπούλου, (ὡς θά ἐμφανισθῇ εἰς προσεχῶς ἀναρτηθησόμενον βίντεο), προκειμένου διά τοῦ ἐνδεδειγμένου ἐν συνεχείᾳ καθαρισμοῦ νά θεαθῇ ἡ βάσις καί ὁ ὅλος βράχος τοῦ Τάφου. Λεπτομέρειαι περί τούτου ἀναρτηθήσονται προσεχῶς εἰς βίντεο.
Εἰσελθόντες πάντες καί προσκυνήσαντες τό μνημεῖον καί ἐνημερωθέντες περί τῶν ἐργασιῶν ὑπό τῶν τεχνικῶν, ἐδόξασαν ἐν βαθείᾳ κατανύξει τόν ἐκ νεκρῶν Ἀναστάσντα Κύριον ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστόν, τόν ἁγιάσαντα τήν ἐκτέλεσιν ἑνός τοιούτου ἔργου συντηρήσεως καί ἀποκαταστάσεως τοῦ Ζωοδόχου αὐτοῦ Τάφου.
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας.