Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην δημιουργία «τάξις και ηθικής» , όπως διακηρύσσει στον τομέα των ακινήτων, ενώ σύμφωνα με τις εξαγγελίες, στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτιρίων θα επιβληθεί πρόστιμο.
Όλα τα παράνομα ακίνητα θα πρέπει να καταγράφονται, ενώ όλα τα κτίρια θα έχουν ένα ηλεκτρονικό-πιστοποιητικό που θα αναρτάται στον ηλεκτρονικό κατάλογο ακινήτων του κράτους ο οποίος θα καταρτιστεί, αναφέρουν διεθνή δημοσιεύματα .
Το σχετικό σχέδιο νόμου κατατέθηκε τη Δευτέρα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας.
«Κατανοούμε την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία κατέληξε να είναι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας από την κρίση των τελευταίων ετών, αλλά αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει το ποσό του προστίμου για τους παράνομους , οι οποίοι διαφεύγουν διότι αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα,...», δήλωσε ο υπουργός ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης , τονίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει ισονομία διακόπτοντας την παράνομη δραστηριότητα πολλών Ελλήνων.
«Σύμφωνα με την ελληνική στατιστική υπηρεσία, στη χώρα υπάρχουν 6.371.000 κτίσματα. Ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν 3-3,5 εκατομμύρια σπίτια που είναι παράνομα» δήλωσε η σύμβουλος του υπουργού .
Σύμφωνα με αυτήν, είναι αδύνατο να εκτιμηθεί η ο ακριβής αριθμός των παράνομων κατασκευών , που διαθέτουν παραβάσεις τεκμηρίωσης του έργου, παράνομες επεκτάσεις, και ούτω καθεξής. «Είναι περίπου από 10% έως 50%», λέει η σύμβουλος του υπουργείου.
Ο υπουργός ενέργειας δήλωσε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταλόγου των ακινήτων.
«Πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε επιτέλους την περιβόητη ηλεκτρονική ταυτοποίηση, και τις ηλεκτρονικές υποδομές, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να ελέγξουμε όλα όσα συμβαίνουν στον τομέα αυτόν », τόνισε ο ίδιος .
Ο υφυπουργός ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης ο οποίος είναι υπεύθυνος για το περιβάλλον, δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σεισμική ζώνη, και τα πιστοποιητικά των κτιρίων θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να γνωρίζει την πραγματική κατάστασή τους. Επιπλέον, η καταγραφή των χιλιάδων παράνομων κτιρίων θα αυξήσει την είσπραξη των φόρων.
Αυτή διαδικασία αφορά προφανώς και την ακίνητη περιουσία της εκκλησίας , η οποία θα είναι πολύ εύκολο στο τέλος του προγράμματος να εκτιμηθεί σε αξία από την κυβέρνηση.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κόντρα εκκλησίας-κυβέρνησης σε σχέση με αυτό το «ακανθώδες» θέμα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα με δεδομένη την στάση της ιεραρχίας της ελληνικής εκκλησίας.
Πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση ενδεχομένως να προκύψει και με το ειδικό καθεστώς του Αγίου Όρους , και την κατάσταση που ισχύει εκεί.
Όπως και να έχει, το επόμενο διάστημα όταν συγκεκριμενοποιηθούν πλήρως τα σχέδια της κυβέρνησης θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες από το θέμα αυτό.
Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι η διαδικασία για την ολοκλήρωση των πιστοποιητικών των κτιρίων θα είναι πολύ απλή. Αυτή θα αφορά επίσης όλα τα δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, σχολεία, θέατρα, εκκλησίες κλπ) και αναμένεται να περατωθεί εντός τριών ετών.
Με το πρόγραμμα αυτό θα έχουμε μια πλήρη καταγραφή ολόκληρης της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων πολιτών, του δημοσίου και της εκκλησίας . Πρόκειται για κάτι που υπάρχει και υφίσταται σε όλες τις προηγμένες χώρες μαζί με το κτηματολόγιο.
Το θέμα όμως είναι στην προκειμένη περίπτωση,με δεδομένη την κατάσταση στην χώρα, η δυνατότητα «χρήσης και πρόσβασης» στο συγκεκριμένο πρόγραμμα , «εξωθεσμικών » παραγόντων όπως για παράδειγμα η ΕΕ .
Με λίγα λόγια, το θέμα αφορά με το που ενδεχομένως θα μπορούσε να «δοθεί» μια τέτοια λίστα, η οποία θα εμπεριέχει τόσο άκρως απόρρητα στοιχεία, για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και των Ελλήνων.