Εκρυθμη είναι η κατάσταση στα hot spots των νησιών με επιθέσεις παράνομων μεταναστών κατά αστυνομικών και βανδαλισμούς. Την ίδια στιγμή επικρατεί χάος με τις αιτήσεις για άσυλο.Για την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στα νησιά εξέδωσε ανακοίνωση-κραυγή αγωνίας η Ενωση Λιμενικών Υπαλλήλων Χίου-Σάμου
Από την επομένη των δραματικών γεγονότων της 15ης Ιουλίου στη Τουρκία έως και την περασμένη Πέμπτη έχει καταγραφεί αύξηση κατά 84% των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας!
Την ίδια στιγμή η χαώδης κατάσταση στην εξέταση των χιλιάδων αιτήσεων ασύλου που έχουν κατατεθεί το τελευταίο διάστημα, όταν ήδη εκκρεμούν περισσότερες από 11.000 προσφυγές επί αιτημάτων που χρονολογούνται στο 2013 (!), πυροδοτεί περαιτέρω την ήδη έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα hot spots των νησιών του Αιγαίου, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να επιδίδονται, μεταξύ άλλων, σε βανδαλισμούς αλλά και επιθέσεις κατά αστυνομικών.
Ειδικότερα, βάσει των επίσημων στοιχείων του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, το διάστημα μεταξύ 16ης Ιουλίου και 11ης Αυγούστου καταγράφηκαν συνολικά 2.267 νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα υποδοχής σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω, Κάλυμνο και Καστελόριζο. Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη σημειώθηκαν 169 αφίξεις, οι περισσότερες των τελευταίων ημερών. Στο αντίστοιχο διάστημα των 27 ημερών πριν την εκδήλωση του τουρκικού πραξικοπήματος, δηλαδή από τις 18 Ιουνίου έως και τη 14η Ιουλίου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αφίχθησαν 1.233 υπήκοοι τρίτων χωρών.
Πρόκειται σύμφωνα με το protothema.gr για μια αύξηση της τάξης του 83,86%, η οποία πρέπει να συνεκτιμηθεί στο πλαίσιο της επιδείνωσης των σχέσεων Τουρκίας - Γερμανίας και ευρύτερα Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω των εξελίξεων στο εσωτερικό της πρώτης που επηρεάζουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της στην ευρωπαϊκή οικογένεια με επίκεντρο την τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Μαρτίου από την τουρκική πλευρά για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.
Σε αυτές τις συνθήκες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά ξεπέρασαν τους 10.000 για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται την Πέμπτη 11 Αυγούστου σε 10.204, όταν η χωρητικότητα των δομών φιλοξενίας είναι 7.450 άτομα. Συγκεκριμένα, 4.160 βρίσκονται στη Λέσβο, 2.985 στη Χίο, με τη δυναμικότητα των δομών να είναι μόλις 1.100 άτομα, 1.364 στη Σάμο, 738 στη Λέρο, 942 στην Κω, 6 στην Κάλυμνο και 9 στη Μεγίστη. Ο τρέχων συνολικός αριθμός υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια διαμορφώνεται σε 57.039, με τους 20.545 εξ αυτών να βρίσκονται σε δομές και χώρους φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας και 9.900 να φιλοξενούνται στην Αττική.
Διαμαρτυρόμενοι για τη στασιμότητα στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου Ιρακινοί προκάλεσαν επεισόδια στον καταυλισμό προσφύγων στην περιοχή Σούδα της Χίου την περασμένη εβδομάδα αποκλείοντας τους εργαζομένους της δομής φιλοξενίας. Είχε προηγηθεί πετροπόλεμος προσφύγων με τις αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της ΒΙ.ΑΛ. στο νησί ύστερα από διαμαρτυρίες των προσφύγων για την ποιότητα του φαγητού που τους προσφέρεται, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να μεταφερθεί στο νοσοκομείο ύστερα από τραύμα στο πρόσωπο.
Ανακοίνωση Ενωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Χίου-Σάμου:
«Πώς 8 λιμενικοί σε Υπηρεσία στη Λιμενική Αρχή Χίου θεωρείται ότι είναι εφικτό να συγκρατήσουν έναν όχλο που δεν έχει τίποτα να χάσει και για πόσο; Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα και κανένας δεν ασχολείται σοβαρά. Εως πότε; Ωσότου γίνει κάτι άσχημο σε κάποιον συνάδελφο ή σε κάποιον πολίτη;», διερωτώνται οι Λιμενικοί δίνοντας μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή: «Μαζεμένοι μετανάστες κατά ομάδες πετροβολούν πολίτες που περνάνε με τα οχήματά τους κοντά από τον χώρο φιλοξενίας τους στη Σούδα. Περιπτερούχοι ωρύονται για την πολλοστή διάρρηξη των καταστημάτων τους από οπλισμένους με μαχαίρια μετανάστες στον χώρο του λιμανιού και όχι μόνο».
Κρύβονται στους χώρους φιλοξενίας
Οι λιμενικοί μάλιστα αναφέρουν ότι με δεδομένο ότι οι δύο από τους τρεις χώρους φιλοξενίας μεταναστών βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, δίπλα σχεδόν από το κεντρικό λιμάνι της Χίου και το Λιμεναρχείο, οι ταραξίες βρίσκουν άμεσα καταφύγιο, αναμειγνυόμενοι με το υπόλοιπο πλήθος μεταναστών κάνοντας τον εντοπισμό τους σχεδόν αδύνατο, συνεχίζοντας έτσι να δρουν ανενόχλητοι.
«Έχουμε στοχοποιηθεί»
Εκτός των άλλων οι λιμενικοί θέτουν ζήτημα ασφαλείας τόσο δική τους όσο και των οικογενειών τους.
«Τα πρόσωπά μας είναι πια γνωστά. Η Χίος και η Σάμος δεν είναι Πειραιάς και Αθήνα, αλλά μια μικρή κοινωνία. Ο μόνος τρόπος πλέον για να είμαστε ασφαλής, είναι να μένουμε σπίτια μας, αφού όπου κι αν πάμε, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, συναντάμε ομάδες μεταναστών να τριγυρνούν ανεξέλεγκτα στο νησί, γνωρίζοντας όλοι την ιδιότητά μας αφού έχουμε ασχοληθεί λίγο ή πολύ μαζί τους, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα αποτρέποντας τους από το “όνειρο” και ξετρυπώνοντας τους από ένα φορτηγό που κρύφτηκαν για να “αποδράσουν”», προσθέτουν.
Δεν υπάρχει εξοπλισμός
Τέλος οι Λιμενικοί αναφέρουν ότι τα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού μπορούν σύμφωνα με το καταστατικό τους να διαχειρίζονται και να καταστέλλουν το πλήθος. «Με τι εξοπλισμό; Ούτε ασπίδες, ούτε κράνη, ούτε κανένα μέτρο προστασίας για να μπορείς να διαχειριστείς- καταστείλεις -προφυλαχθείς από μαινόμενο πλήθος που σε πετροβολεί, έχει παρασχεθεί στα 12 άτομα όλα κι όλα, που αποτελούν τη συνολική δύναμη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της Χίου και αντίστοιχα τα 11 άτομα της Σάμου. Μία χούφτα άτομα έναντι δεκάδων μεταναστών που μαζεύονται καθημερινά στο λιμάνι και πάνω από 2.500 και 1300 που έχουν συνολικά τα νησιά μας και αυτά χωρίς εξοπλισμό.
Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια. Ζητάμε προσωπικό, ζητάμε ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών με τουλάχιστον δέκα στελέχη Κ.Ε.Α για κάθε Λιμενική Αρχή, επιπλέον, ζητάμε εξοπλισμό. Δεν νοείται να είμαστε στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού και να παρακαλάμε ακόμη για τα αυτονόητα. Τα αυτονόητα για να προστατεύσουμε τον τόπο μας, τους ανθρώπους του, αλλά και τους εαυτούς μας. Οι συνάδελφοι δίνουν καθημερινά εαυτό για να τηρηθούν τα όσα το Κράτος διατάζει. Οφείλει όμως και το Κράτος με τη σειρά του, να κάνει κάθε τι δυνατό ώστε να εξασφαλίσει την ασφάλεια των στελεχών του».