Αρχείο

Ο θάνατος Αλβανού κρατούμενου μέσα σε αστυνομικό τμήμα έβαλε «φωτιά» στις σχέσεις Ελλάδος και Αλβανίας

Ο  θάνατος ενός Αλβανού υπηκόου  σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας πριν μερικές ημέρες  απειλεί να θέσει σε νέα δοκιμασία τις διμερείς σχέσεις, Ελλάδος και Αλβανίας .

Ο πρωθυπουργός  Έντι Ράμα  και ο πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι απαιτούν την πλήρη και ενδελεχή έρευνα από τις ελληνικές αρχές, ενώ το θέμα απειλεί τις σχέσεις των δύο χωρών   .

Το θέμα έχει  ήδη πάρει διαστάσεις στον αλβανικό τύπο και  εμφανίζονται άρθρα τα οποία αναφέρουν παλαιότερες περιπτώσεις ,καθώς και τις συνθήκες στα αστυνομικά τμήματα και φυλακές για τους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές, ο 29χρονος Pellump  Marnikolaj,  ο οποίος είχε ήδη καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της ληστείας,  πήδηξε από το παράθυρο από αστυνομικό τμήμα, όταν του είπαν ότι θα αντιμετωπίσει νέα κατηγορίες και για άλλα εγκλήματα, στα οποία ενδεχομένως εμπλέκονταν .

Οι συγγενείς του θέματος δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης στην Αλβανία, ότι η ενδεχομένως η ελληνική αστυνομία να  «βασάνισε και να  δολοφόνησε» τον  Marnikolaj,  και οι ίδιοι ζήτησαν  δράση από την αλβανική κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί  ότι υπάρχει μια πλήρης έρευνα για την υπόθεση.

Ο Έλληνας  δικηγόρος που προσλήφθηκε  από τον αδελφό του θύματος, δήλωσε ότι η έκθεση αυτοψίας δεν αποκάλυψε σημάδια βασανιστηρίων. Αλλά οι συγγενείς δεν έχουν  πειστεί και απαιτούν μια νέα νεκροψία .

Η Αλβανική Επιτροπή Ελσίνκι αντέδρασε σε σχέση με το θάνατο του  Αλβανού υπηκόου  και ζητά την πλήρη έρευνα και  διαλεύκανση της υπόθεσης .Ενώ κατηγορεί  την Ελλάδα σε σχέση με τη μεταχείριση των Αλβανών στις ελληνικές φυλακές.

komiteti-shqiptar-i-helsinkit_1471347642-8918643

 

Η Αλβανική Επιτροπή Ελσίνκι (AHC), αφού εξέφρασε τα ειλικρινή της  συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του θύματος, κατηγόρησε για βία την ελληνική αστυνομία.

Στην ανακοίνωση της τονίζεται ότι « η AHC, με βάση τα διεθνή έγγραφα, το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τα πρωτόκολλα, καθώς και την νομοθεσία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, όταν υπάρχει  θάνατος και  υποψίες για κακομεταχείριση  κρατουμένων, σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας ή σε κρατητήρια και φυλακές, οι αρμόδιες αρχές υποχρεούνται να διενεργήσουν ανεξάρτητες έρευνες, με αμερόληπτη και άμεση διαδικασία  , κάτι όμως που δεν γίνεται.

Στην πραγματικότητα, το θύμα, ο P.  Marnikollaj, αναγκάστηκε να εμφανιστεί ενώπιον των αρχών της ελληνικής αστυνομίας βρίσκοντας τον θάνατο  υπό  αστυνομική κράτηση στις 3 Αυγούστου του 2016.

Το AHC (Αλβανική Επιτροπή Ελσίνκι) , ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της έρευνας (αν και υπάρχουν ενδείξεις αμφιβολίας για βία με τη μορφή της απάνθρωπης κακοποίησης), θεωρεί  απαράδεκτο  αυτό το συμβάν με το θάνατο του υπηκόου Αλβανίας , ο οποίος δεν  ανακοινώθηκε  στην αλβανική Πρεσβεία στην Αθήνα, ούτε σε οποιαδήποτε μέλος της οικογένειας ή τους συγγενείς του θύματος. Είναι απαράδεκτο και επώδυνο προς την οικογένεια  του θύματος , η έρευνα η οποία κατέληξε στην ανεύρεση του σώματος  του στο ψυγείο του νεκροταφείου των Αγίων Αναργύρων. Εκεί το  σώμα του  είχε  χαρακτηριστεί «χωρίς ταυτότητα» , ενώ ήταν κάτω από την  «ευθύνη» της ελληνικής αστυνομίας ! Πώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν σχετικά την  αλβανική πρεσβεία στην  Αθήνα, μόνο όταν η  τελευταία ζήτησε  διευκρινίσεις όταν  ήταν γνωστό ότι το θύμα ήταν  Αλβανός πολίτης;! Για την AHC, η ίδια η ελληνική ανακοίνωση είναι ρηχή  και ψευδής .

Η αλβανική επιτροπή θεωρεί  ότι στις ελληνικές φυλακές και  στο παρελθόν έχουν υπάρξει πολλές  περιπτώσεις ατόμων αλβανικής υπηκοότητας που σκοτώθηκαν κάτω από  ύποπτες συνθήκες, ενώ οι έρευνες  καθυστέρησαν  ή διακόπηκαν για πολλά  χρόνια» καταλήγει η ανακοίνωση.

ELAS

Τονίζουμε ότι έπειτα από διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, έχει ήδη ξεκινήσει διοικητική έρευνα για τη θανατηφόρα πτώση νεαρού ανδρός, αλβανικής καταγωγής, από το 2ο όροφο του Τμήματος Ασφάλειας Πατησίων, στις 3 Αυγούστου 2016.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται, ότι διενεργήθηκε προανάκριση, το υλικό της οποίας υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 11 Αυγούστου, και αναμένεται η ιατροδικαστική έκθεση.

Επίσης υπογραμμίζεται ότι Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών την επόμενη ημέρα του συμβάντος, στις 4 Αυγούστου, απέστειλε έγγραφο στην πρεσβεία της Αλβανίας, προκειμένου να αναζητηθούν και να ενημερωθούν οι συγγενείς του θανόντος.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σάλος στο Κίεβο! Ο Σίρσκι έστειλε σε βέβαιο θάνατο ολόκληρη ουκρανική ταξιαρχία και τελικά έχασε και το χωριό Μάκχνοβκα-Έξαλλοι οι συγγενείς των νεαρών νεκρών

Οι συγγενείς των πεσόντων νεαρών στρατιωτών της 95ης ουκρανικής ταξιαρχίας είναι εξοργισμένοι με την έλλειψη...