Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Μετά την συμμαχία Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν και το άνοιγμα της Ρωσίας, υπέρ των Τούρκων στον πόλεμο κατά των Κούρδων, βλέπουμε για πρώτη φορά και την Συρία να στρέφεται κατά των Κούρδων, με χωρίς προηγούμενο πλήγματα της συριακής πολεμικής αεροπορίας εναντίον τους στη Χασάκα (βορειοανατολική Συρία). Είμαστε δηλαδή προφανώς μπροστά σε μια συμφωνία συνεργασίας της Ρωσικής συμμαχίας και με την Συρία. Αντιμέτωποι και μεγάλοι χαμένοι από αυτή την Ρωσική πρωτοβουλία είναι οι Κούρδοι, οι οποίοι προφανώς θα αναζητήσουν την προστασία των ΗΠΑ στα νέα σχέδια της Ρωσίας. Φυσικά οι ΗΠΑ αν δεν μπορέσουν τελικά να αλλάξουν με όποιο τρόπο την στάση της Τουρκίας απέναντι τους, είναι βέβαιο ότι θα στηρίξουν ακόμα περισσότερο τους Κούρδους, θέλοντας να διασπάσουν την κυριαρχία των Ρώσων στην περιοχή και οι Κούρδοι τους είναι πλέον πιο απαραίτητοι από ποτέ.
Έτσι, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε για την στροφή της Συρίας κατά των Κούρδων ότι η «Δαμασκός κατάλαβε πως οι Κούρδοι καθίστανται απειλή και για τη Συρία», «Τουρκία θα αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη συριακή κρίση μέσα στους έξι επόμενους μήνες ώστε η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα να μην διασπαστεί εθνοτικά», «Είναι μια καινούρια κατάσταση και είναι σαφές πως το (συριακό) καθεστώς κατάλαβε πως η δομή που οι Κούρδοι επιχειρούν να διαμορφώσουν στον βορρά (της Συρίας) έχει αρχίσει να καθίσταται απειλή και για τη Συρία». Φυσικά ο Γιλντιρίμ αναφέρεται στην προσπάθεια των Κούρδων να συνδέσουν τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο τους από την άλλη πλευρά των τουρκικών συνόρων κάτι που φυσικά θα αποτελούσε αρνητικότατη εξέλιξη για την Τουρκία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός προσπάθησε επίσης να βάλλει «νερό στο κρασί του», μιλώντας πλέον για δυνατότητα παραμονής του Άσσαντ στην εξουσία δηλώνοντας ότι, «ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα μπορούσε να έχει κάποιο ρόλο στην προσωρινή ηγεσία».
Θεωρούμε ότι η Ρωσία έχει προβεί σε νέα διαμεσολάβηση και προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, οπότε η συμμαχία πλέον Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν θα φιλοξενήσει και την Συρία. Πλέον οι ΗΠΑ θα ακουμπήσουν όλες τις ελπίδες τους για αναστροφή του κλίματος σε δύο κατευθύνσεις, είτε να δρομολογήσουν εξελίξεις που θα αναγκάσουν τους Τούρκους να αλλάξουν πάλι στρατόπεδο είτε θα προσπαθήσουν με άξονα τους Κούρδους και Ισραηλινούς, να αναμετρηθούν για επικράτηση της αντιπολίτευσης. Μια ενδιάμεση κατάσταση συνεννόησης μεταξύ Ρωσίας – ΗΠΑ δεν είναι καθόλου απίθανη αν και θα δίνει μεγάλο προβάδισμα έστω και προσωρινό στην Ρωσία καθόσον οι ΗΠΑ θα χρειαστούν χρόνο για να ανακάμψουν έναντι των Ρώσων στην περιοχή.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο