Υπερψηφίστηκε με λιγότερους από 200 ψήφους ο εκλογικός νόμος, κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί νικη για την κυβέρνηση, καθώς μέχρι και τις προηγούμενες ημέρες μετρούσε δύο-τρεις βουλευτές για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Έτσι ο νέος εκλογικός νόμος, με την απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους των εδρών αποτελεί βασικά νόμο του κράτους, αλλά θα τεθεί σε ισχύ όχι από τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, αλλά στις μετέπειτα βουλευτικές εκλογές.
Επί των άρθρων:
Το άρθρο 1 ψηφίσθηκε με 180 ψήφους έναντι 81«κατά» και 20 «παρών» (ψήφος από τα 17)
Το άρθρο 2 ψηφίσθηκε από 179βουλευτές έναντι 83 «κατά» και 19 «παρών» (κατάργηση του μπόνου των 50 εδρών)
Το άρθρο 3 ψηφίσθηκε από 163 βουλευτές έναντι 101 «κατά» και 17 «παρών» (παλφόν 3%)
Το άρθρο 4 ψηφίσθηκε από 179 βουλευτές έναντι 86 «κατά» και 16«παρών» (καταργούμενες διατάξεις)
Το ακροτελεύτιο, άρθρο 5 ψηφίσθηκε από 179 βουλευτές έναντι 86 «κατά» και 16 «παρών» (χρόνος εφαρμογής του σχεδίου νόμου)
Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές και απουσίαζε η Χρυσή Αυγή και ο Αντώνης Σαμαράς.
Διαφοροποιήσεις επί των άρθρων υπήρξαν στο Ποτάμι που ουσιαστικά εμφανίσθηκε χωρισμένο στα «τέσσερα» -μετά την σύσκεψη που προηγήθηκε- και αποφασίσθηκε επί των άρθρων οι βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να μην υπάρξει κομματική γραμμή εκτός του ακροτελεύτιου άρθρου. Έτσι οι βουλευτές του Ποταμιού καταψήφισαν όλα τα άρθρα με τους Γιώργου Αμυρά, Γιώργος Μαυρωντάς και Αχμέντ Ιλχαν να ψηφίζουν όμως «ναι» στο άρθρο 1 για ψήφο από τα 17. «Όχι» σε όλα τα άρθρα εκτός του 2 που είναι η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που ψήφισαν «παρών» οι Σπύρος Λυκούδης , Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός. «Παρών» στο άρθρο 3 που είναι η κατάργηση του πλαφόν 3% ψήφισε ο Αχμέντ Λιχάν. Όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές του Ποταμιού ψήφισαν ΟΧΙ και σε όλα τα άρθρα.
Από τους Ανεξάρτητους βουλευτές «ΟΧΙ» ψήφισε σε όλα τα άρθρα ο Χάρης Θεοχάρης, «ΝΑΙ» σε όλα τα άρθρα ψήφισε ο Νίκος Νικολόπουλος, ΟΧΙ σε όλα τα άρθρα εκτός από το άρθρο 1 που είναι η ψήφος από τα 17 ψήφισε Λεωνίδας Γρηγοράκος, ενώ ο Στάθης Παναγούλης ψήφισε «ΝΑΙ» στην ψήφο στα 17 και «παρών» στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Το ΚΚΕ ψήφισε όλα τα άρθρα εκτος από το 3 που είναι η διατήρηση του πλαφόν 3%.
Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο πραγματοποιήθηκε μέχρι και τις 23:00 σε ήπιους έως χαλαρούς τόνους στην Ολομέλεια, αλλά η τελευταία ώρα ήταν κυριολεκτικά ένα πεδίο μάχης όπου όλοι "χτυπούσαν" όλους.
Άγριος καβγάς ξέσπασε κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στην Ολομέλεια της Βουλής, μεταξύ του Νίκου Βούτση και της Νέας Δημοκρατίας.
Όλα άρχισαν λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώσει την ομιλία του. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά "200 ψήφους δεν θα βρείτε, και δεν θα βρίσκατε ούτε αν ψήφιζε η Χρυσή Αυγή την οποία χαϊδεύατε...", και πρόσθεσε: "Να μη θυμίσω τι είπε ο πρόεδρος της Βουλής ότι "στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι"...", προκαλώντας την αντίδραση του Νίκου Βούτση, ο οποίος είπε πως θα του απαντήσει.
Ο πρόεδρος της Βουλής έδωσε τη θέση του στην Τασία Χριστοδουλοπούλου και κατέβηκε από το προεδρείο για να πάρει τον λόγο: "Έχουν γίνει μόνο φέτος 800 ψηφοφορίες στα νομοσχέδια μας. Ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα μη συνυπολογισμού των ψήφων και των 300 βουλευτών. Γνωρίζετε καλά ότι σε ερώτηση αν είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι της ΧΑ, απάντησα όπως θα απαντούσε οποιοσδήποτε πρόεδρος της Βουλής.Σε καμία περίπτωση αυτά που απάντησα δεν αποτελούν πρόσκληση στη Χρυσή Αυγή. 20 μέρες διακινήσατε την πολιτική αθλιότητα ότι προσδοκούσαμε συνεργασία με τη ΧΑ και τελικά η ΧΑ συμπαρατάσσεται με τις δυνάμεις που θα καταψηφίσουν την απλή αναλογική.
Ο κ. Κουμουτσάκος προπαγάνδιζε αυτήν την άποψη 20 μέρες. Θα έπρεπε να ντρέπεστε πολιτικά. Σας άκουσα με κατάπληξη... όσα διαδίδατε συ συνεργασία με δημοσιογραφικά παπαγαλάκια...".
Ακόμα, έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σημειώθηκαν λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και αρχίσει η ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την κ. Γεννηματά ότι με ύβρεις προσπαθεί να υπερασπιστεί τις επιλογές της και τόνισε ότι απόψε έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι ηγέτης με στόφα. Αφορμή για την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στάθηκε η επίθεση που του εξαπέλυσε η κ. Γεννηματά, ότι κυβερνά με ακροδεξιά απόφυση.
Η αναφορά της μάλιστα αυτή, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου που αντέτεινε ότι η ίδια «είναι παρά φύση σοσιαλίστρια».
«Το μπόνους των 50 εδρών, κύριε πρωθυπουργέ, εσείς το διατηρείτε. Ακέραια έχετε την ευθύνη γιατί δεν επιδιώξατε ευρύτερες συναινέσεις», είπε η κ. Γεννηματά, απαντώντας στα όσα νωρίτερα είχε καταλογίσει ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα της, για την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τον εκλογικό νόμο.
«Πέρυσι δεν στηρίξατε τις αλλαγές που σας προτείναμε στο εκλογικό σύστημα με τη δικαιολογία -γιατί έτσι σας βόλευε για να καθαρίσετε το κόμμα σας από τους συνοδοιπόρους σας- ότι η χώρα είναι σε κρίση. Και κάνατε εκλογές», ανέφερε η κ. Γεννηματά και συνέχισε:
«Ο πρωθυπουργός του μπόνους δεν μπορεί να γίνεται τιμητής. Εμείς είμαστε κόμμα της κεντροαριστεράς με μακρά ιστορία σε μεγάλες αλλαγές, και όχι ένα κόμμα που κυβερνά με τη δεξιά απόφυση. Μιλάτε εσείς που πήρατε τους καριερίστες και τους αριβίστες στο κόμμα σας».
«Να είστε πολύ πιο προσεκτικός, κύριε πρωθυπουργέ, γιατί δεν έχετε αξιοπιστία και κύρος. Δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης. Δεν σας ενδιαφέρει ούτε η απλή αναλογική ούτε η συνεννόηση, γιατί δυο φορές επιδιώξατε να κυβερνήσετε με το κόμμα της ακροδεξιάς και δεν επιδιώξατε με άλλα κόμματα» κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού. «Στην πολιτική σταδιοδρομία των ηγετών δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αποδείξουν την ηγετική τους στόφα. Χάσατε αυτή την ευκαιρία. Αποδείξατε ότι είστε ουραγός, όχι μόνο του κ. Μητσοτάκη αλλά και των πολιτικών επιδιώξεων που σας υπερβαίνουν» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε:
«Κρίμα. Προσπαθείτε να υπερασπιστείτε τις επιλογές σας με ύβρεις. Κρίμα».
Την αντίδραση του προέδρου Πάνου Καμμένου προκάλεσε η αποστροφή της κ. Γεννηματά περί «ακροδεξιάς απόφυσης». «Εσείς είστε παρά φύση σοσιαλίστρια. Εσείς να προσέχετε τα λόγια σας. Είστε ένα κόμμα που καταρρέει. Όσο θέλετε να γίνετε ηγέτης, σταματήστε να κοιτάτε πίσω σας τον κ. Βενιζέλο. Γυρίστε να δείτε τον κ. Βορίδη. Εσείς είστε χειροκροτητές της ακροδεξιάς απόφυσης», ανέφερε ο κ. Καμμένος.
«Εσείς, κ. Καμμένε, ήσασταν στο ίδιο κόμμα με τον κ. Βορίδη, όχι εγώ. Και λυπάμαι για τον πρωθυπουργό. Η αλαζονεία έχει και όρια. Καλό είναι να μάθετε να χάνετε», ανταπάντησε η κ. Γεννηματά.