Αρχείο

Η «Μεγάλη» Τουρκία Διαλύεται στα Χέρια των Μαφιόζων Γκιουλέν και Ερντογάν … - Στρατιωτικός Αποκάλυψε το Παρακράτος Γκιουλέν …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Η Τουρκία πλέον δεν αμφιβάλλει κανένας ότι διέρχεται την κρισιμότερη καμπή της μικρής ιστορίας της. Είναι στα χέρια των μαφιόζων που μάχονται μεταξύ τους παρασκηνιακά για εξουσία και πλούτη … Από τη μία ο γνωστός Ερντογάν, από την άλλη ο παρασκηνιακός Γκιουλέν, κάπου παραπέρα  ένας αποδεκατισμένος στρατός του Κεμάλ και στη μέση ο τουρκικός όχλος που άγεται και φέρεται. Πολλά ακουγόντουσαν για τον αόρατο Γκιουλέν, που όμως με αφορμή το πραξικόπημα αρχίζει να γίνεται ορατός και να αποκαλύπτεται ένα απόλυτα ελεγχόμενο παρακρατικό σύστημα, που σίγουρα αναμένει την ευκαιρία του για εξουσία και πλούτο … Πυρήνας και πυλώνας του παρακράτους Γκιουλέν φαίνεται να είναι ένα σημαντικό κομμάτι του στρατού, που δρούσε ανεξέλεγκτα μέσα στην τουρκική κρατική δομή …

Έτσι,  τον τρόπο που λειτουργούσε το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν αποκάλυψε σε κατάθεση του ο γκιουλενικός ιμάμης της στρατοχωροφυλακής Χασάν Μπεκτάς χαρακτηρίζοντας την κοινότητα Γκιουλέν ως μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις. Ο ιμάμης παραδόθηκε στην αστυνομία και έδωσε όσα στοιχεία γνώριζε για τους ιμάμηδες της οργάνωσης. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, ο ιμάμης Μπεκτάς ο οποίος παραδόθηκε οικειοθελώς ανέφερε ότι μεταξύ τους οι ιμάμηδες της οργάνωσης επικοινωνούσαν μέσω ενός προγράμματος που κατέβαζαν στα τάμπλετ τους. Ο ιμάμης Μπεκτάς ο οποίος κατεζητείτο σχετικά με τις έρευνες στα φορτηγά της ΜΙΤ και παραδόθηκε τελικά, ανάφερε επίσης στην κατάθεση του ότι με την οργάνωση είχε σχέσεις από το 1998, παρακολουθούσαν τακτικά βίντεο με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και διάβαζαν τα βιβλία του. Στη συνέχεια άρχισε να διδάσκει στα σχολεία Γκιουλέν και του έδωσαν το ψευδώνυμο Ακίφ.

Από το 2008 άρχισε να δουλεύει στα Άδανα και εκεί τον έφεραν σε επαφή με διάφορα άτομα που είχαν κι εκείνοι ψευδώνυμα ενώ αργότερα έμαθε ότι όλοι αυτοί ήταν στρατιωτικοί. Μετά από κάποιο διάστημα τον διόρισαν ιμάμη της στρατοχωροφυλακής της περιοχής. Γνώρισε επίσης τον αξιωματικό της στρατοχωροφυλακής στη Μερσίνη με το ψευδώνυμο Ουγούρ, στο Οσμάνιγε υπεύθυνος ήταν κάποιος με το ψευδώνυμο Ερτουγρούλ. Το όνομα ενός άλλου αξιωματικού με το ψευδώνυμο Χαλίλ το είδε στην πόρτα του όταν χτύπησε μια μέρα το κουδούνι. Ήταν ο Χαμζά Αλί Ετζέ. Ο Έτζε ήταν υπεύθυνος για όλους τους αξιωματικούς ιμάμηδες στην Μερσίνα, το Οσμάνιγε, το Χατάι και τα Άδανα και του παρέδιδαν όλα τα χρήματα που συγκέντρωναν.

Η εντολή ήταν από τα μέλη της οργάνωσης που δεν ήταν νυμφευμένα έπαιρναν 10% του μισθού τους και από τα μέλη που ήταν νυμφευμένα έπαιρναν 5%, ωστόσο αυτή η εντολή δεν εφαρμοζόταν και ο καθένας έδινε ανάλογα με την περίπτωση. Ο Μπεκτάς είπε ότι τους μοίρασαν τάμπλετ συνδεδεμένα με το διαδίκτυο για να επικοινωνούν μεταξύ του χρησιμοποιώντας  πρόγραμμα παρόμοιο με το Tango. Μέσω του προγράμματος αυτού διευθετούσαν τα ραντεβού τους και τα οικονομικά ζητήματα μέχρι το 2014. Την ημέρα που σταμάτησαν τα φορτηγά της ΜΙΤ ήταν σε συνάντηση με το Χαλίλ ο οποίος ήταν σε μεγάλη σύγχυση. Δεν κατάλαβαν τι συνέβαινε, στη συνέχεια όταν επέστρεψε στα Άδανα κατάλαβε ότι είχαν σταματήσει τα φορτηγά που πήγαιναν ανθρωπιστική βοήθεια στο Τουρκμενιστάν. Τα φορτηγά τα σταμάτησε η στρατονομία Αδάνων στην οποία υπαγόταν και ο ίδιος. Ωστόσο το βρήκε περίεργο και δεν κατάλαβε γιατί τα σταμάτησαν, ανέφερε στην κατάθεση του.

Μετά από αυτό το γεγονός άρχισε να είναι ψυχρός με την οργάνωση. Αν μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο στο κράτος, τότε δεν μπορούσε να φανταστεί τί θα μπορούσαν να κάνουν στους ίδιους, ανέφερε ο Μπεκτάς. Ωστόσο από φόβο δεν αποχώρησε από την οργάνωση και το 2016 διορίστηκε στην Κόνια. Τον Μάιο του 2016 το τάμπλετ της οργάνωσης είχε πρόβλημα και του είπαν να πάει στην Άγκυρα. Τον παρέλαβε κάποιος από την οργάνωση με το ψευδώνυμο Ιρφάν και του είπε ότι θα γίνουν συλλήψεις για τα φορτηγά της ΜΙΤ και ότι αν τον συλλάβουν θα τον βασανίσουν. Του πρότειναν να φύγει για το εξωτερικό αλλά εκείνος δεν το δέχτηκε. Έτσι έμεινε για δύο μήνες στο σπίτι εκείνο χωρίς να βγει καθόλου. Τότε ρώτησε τον Ιρφάν τι θα γίνει και εκείνος του απάντησε ότι "ο κόσμος βλέπει τις πραγματικότητες και η κυβέρνηση θα αλλάξει".

Θεωρούμε ότι πλέον οι αποκαλύψεις θα διαδέχονται η μια την άλλη και το παρακράτος Ερντογάν θα προσπαθεί να δείξει πόσο κακό είναι το παρακράτος Γκιουλέν … και φυσικά να το εξολοθρεύσει πλήρως. Όμως ο διχασμός στην Τουρκία μόλις ξεκίνησε, ο φόβος και η καχυποψία θα αποτελούν κυρίαρχους παράγοντες, οι οποίοι απειλούν ανοιχτά με διάλυση το τουρκικό συνονθύλευμα και τερματισμό της ούτως ή άλλως ελάχιστης ιστορίας του.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ