Τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι ο «μεζές» που ορέγονται κυρίως οι Τούρκοι στην Κύπρο. Η γεωπολιτική της θέση δεν τους ενδιαφέρει , τουλάχιστον προσωρινά.
« Τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα κυπριακά χωρικά ύδατα θα μπορούσαν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην επανένωση του νησιού, κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής πλευράς , οι οποίες έχουν σχεδόν τελειώσει», δήλωσε ο Ακιντζί, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο.
Αυτά τα αποθέματα φυσικού αερίου που ορέγεται η Άγκυρα, είναι για να μπορέσει να τροφοδοτήσει την τεράστια ζήτηση της εσωτερικής αγορά της χώρας με σκοπό να ανεξαρτητοποιηθεί από οποιαδήποτε άλλη πηγή και χώρα (Βλέπε Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν) .
Μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο, με πολλά από αυτά να ανήκουν σε κυπριακά χωρικά ύδατα.
«Θα ήταν σοφό να χρησιμοποιήσουμε κάποιο μέρος των εσόδων που θα αποκτηθεί από τους φυσικούς πόρους στην Μεσόγειο για την χρηματοδότηση της λύσης», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. «Αυτό θα συνέβαλε στην λύση», τόνισε ο ίδιος.
«Με ξένα κόλλυβα θέλουν να κάνουν μνημόσυνο οι Τούρκοι», οι οποίοι ως γνωστόν αρέσκονται να εποφθαλμιούν ότι δεν τους ανήκει.
Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ενδώσει και να δεχθεί αυτό άνομο σχέδιο για μια ενιαία Κύπρο, εφόσον ο τουρκικός στρατός δεν αποσύρεται.
Πρόκειται για σχέδιο επαίσχυντης παράδοσης της μεγαλονήσου στους Τούρκους «χωρίς ντουφεκιά» , και παρομοιάζεται με την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας το 1967 , η οποία συνέβαλε στην εισβολή των Τούρκων το 1974.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκαν το Μάιο του περασμένου έτους μετά από μια διαφωνία για την εξερεύνηση του φυσικού αερίου.