Ο Πούτιν έδωσε εντολή να αρθούν οι περιορισμοί στις επισκέψεις Ρώσων πολιτών στην Τουρκία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την κατάργηση των περιορισμών για την επίσκεψη Ρώσων πολιτών στην Τουρκία, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Ρώσοι ειδικοί γεωπολιτικοί αναλυτές αναρωτιούνται , εάν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας θα βελτιωθούν μετά την απολογία του Ερντογάν, ή συμβαίνει κάτι άλλο.
«Ο Ρώσος ηγέτης έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να προβεί σε διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, προκειμένου να αποκατασταθεί η αμοιβαία επωφελής διμερής συνεργασίας στο εμπόριο, αλλά και στον οικονομικό τομέα », αναφέρει η ανακοίνωση .
Η ανακοίνωση από το Κρεμλίνο τονίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει "πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των Ρώσων πολιτών."
Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι σε κρίση από το Νοέμβριο του 2015, όταν ο τουρκικά αεροσκάφη F-16 κατέρριψαν ένα ρωσικό βομβαρδιστικό τύπου Su-24 στη Συρία.
Ο Ρώσος ηγέτης είχε ονομάσει τότε τις ενέργειες της Άγκυρας ως «πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς των τρομοκρατών» και διέταξε έναν μεγάλο αριθμό οικονομικών περιορισμών εναντίον της Τουρκίας. Ειδικότερα, απαγορεύτηκαν οι πτήσεις τσάρτερ, και οι Ρώσοι ταξιδιωτικοί πράκτορες συμβούλευσαν του πολίτες να μην επισκέπτονται την τουρκική επικράτεια .
Το αποτέλεσμα ήταν , η τουρκική οικονομία να έχει χάσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια , η τουριστική ροή των Ρώσων στη χώρα να μειωθεί κατά 79%, αμέσως . Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εισροής χρήματος για την Τουρκία και αντιπροσωπεύει το 6% του ΑΕΠ, προσφέροντας θέσεις εργασίας για πάνω από το 8% του πληθυσμού.
Οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών κατέστησαν δυνατές μετά την επιστολή του Ερντογάν στον Πούτιν με την οποία ζήτησε συγγνώμη για το Su-24, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του πιλότου και Oleg Peshkov, λέγοντας ότι οι τουρκικές αρχές δεν ήθελαν να χαλάσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία.
Ωστόσο κανείς στον πλανήτη δεν θεωρεί ότι ο Πούτιν ανέμενε ένα γράμμα του Τούρκου Σουλτάνου για να αλλάξει στάση.
Πολύ χοντρό παιχνίδι διαδραματίζεται μεταξύ του «τριγώνου» Ισραήλ-Ρωσίας και Τουρκίας. Δεν είναι καθόλου εύκολη η ανάγνωση της κίνησης του Ρώσου Πρόεδρου και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βιαστούμε για «συμπεράσματα».
Η Μόσχα θέλει να «αποστασιοποιήσει » όσο το δυνατόν περισσότερο την Τουρκία από τις ΗΠΑ, ενώ η Τουρκία βλέποντας τις ΗΠΑ να στηρίζουν τους Κούρδους παίζει το χαρτί του Πούτιν.
Η πρόσφατη συμφωνία Ισραήλ και Τουρκίας έχει επηρεάσει τις κινήσεις στην περιοχή σε τεράστιο βαθμό και αναμένουμε και άλλες εξελίξεις.
Η ουσία όμως είναι ότι η χώρα μας θα βρεθεί προ μεγάλης εκπλήξεως, τελείως απομονωμένη, χρεοκοπημένη, και με τους Τούρκους έτοιμους για διεκδίκηση του μισού Αιγαίου. Δύσκολα τα πράγματα για την Ελλάδα και μόνο αυτήν.
Ελπίδα θα υπάρξει εάν οι ΗΠΑ κάνουν πράξη όσα δήλωσε χθες η Νούλαντ για τον Ερντογάν και το σημερινό καθεστώς στην γειτονική χώρα. Σε κάθε περίπτωση όμως ας βάλει ο θεός το χέρι του.