Αρχείο

O ελληνισμός και πάλι προ «μεγάλων και σοβαρών» προκλήσεων - Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από την συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας;

Τουρκικές και  ισραηλινές αρχές κατέληξαν σε συμφωνία μετά από ένα μεγάλο διάστημα  έξι ετών διπλωματικού αγώνα στη Ρώμη το  Σαββατοκύριακο, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε άρση του αποκλεισμού  της Γάζας, αναφέρει η εφημερίδα Sabah.

Η  συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, είχε ως «κινητήριο μοχλό» την δίοδο του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη δια μέσω Τουρκίας .

Η τουρκική  και η ισραηλινή  αντιπροσωπεία συναντήθηκαν στη Ρώμη το Σαββατοκύριακο για να οριστικοποιήσουν  την συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών.

Η  Άγκυρα πήρε την επίσημη «συγγνώμη» από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, την αποζημίωση για τα θύματα επιδρομή του  Mavi Marmara και την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, μετά έξι ετών από διπλωματικό αγώνα.

Βέβαια οι Τούρκοι δεν έπραξαν το ίδιο με την Ρωσία στην περίπτωση της άνανδρης κατάρριψης του SU-24 στην Συρία που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και την διαπόμπευση του νεκρού Ρώσου αντισμηνάρχου. Μια πράξη που αποτελεί έγκλημα πολέμου και τιμωρείται από την συνθήκη της Χάγης.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στην  εφημερίδα Sabah νωρίς σήμερα το πρωί ότι η Τουρκία κατέληξε σε συμφωνία με το Ισραήλ για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων τους.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τουρκία θα παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και άλλα  μη στρατιωτικά  προϊόντα στη Γάζα, ενώ θα υλοποιήσει  επενδύσεις υποδομής στην περιοχή. Μαζί με τα νέα κτίρια κατοικιών, η Τουρκία θα ολοκληρώσει την κατασκευή ενός νοσοκομείου 200 κλινών στη Γάζα.

Ο ίδιος ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης  ενέργειας και  νερού στη Γάζα ως μέρος της συμφωνίας.

Η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας και πόσιμου νερού για τους κατοίκους της Γάζας θα αυξηθεί,  και νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα κατασκευαστούν.

Η συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ θα δώσει το δικαίωμα στην Τουρκία να ξεκινήσει μεγάλα έργα στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της  βιομηχανικής ζώνης της Τζενίν .

Αναφορές για την  Χαμάς στη συμφωνία δεν υπάρχουν αλλά σίγουρα υπήρξε διευθέτηση  κάτω «από το τραπέζι"  για το θέμα αυτό με το Τελ Αβιβ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συμφωνία αυτή αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και επηρεάζει τα μέγιστα την Ελλάδα και την σχέσεις της με το Ισραήλ.

2

Οι Τούρκοι απηλλαγμένοι από τον «βραχνά» του Ισραήλ θα θέσουν σε πλήρη εφαρμογή τα μεγαλόπνοα σχέδια τους σε Αιγαίο και Κύπρο , ενώ με την συμφωνία αυτή «απομονώνουν» διπλωματικά την χώρα μας.

Η ίδια άσχημη επίδραση θα επέλθει και στην Κύπρο , τόσο στο θέμα των διαπραγματεύσεων για ένα ενιαίο νησί , όσο και στο θέμα της ΑΟΖ.

Υπενθυμίζουμε σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr με τίτλο (   Ξεκινά η κατασκευή νέου τουρκικού ελικοπτεροφόρου μεταβάλλοντας την κατάσταση για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ) , όπου  πρώτοι είχαμε επισημάνει ότι σύμφωνα με τους Αμερικανούς η  πιο αποδοτική διαδρομή εξαγωγής του ισραηλινού φυσικού αερίου θα ήταν μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα Λεβιάθαν προς την τουρκική επικράτεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, ο αγωγός θα προσέδιδε μεγαλύτερη και ταχύτερη απόδοση της επένδυσης από την κατασκευή του σχεδιαζόμενου σταθμού LNG στην Κύπρο.

Το κοίτασμα Αφροδίτη στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ εκμεταλλεύεται επίσης από τις εταιρείες Noble και Delek, το οποίο όμως έχει μικρή δυνατότητα για να προσελκύσει επαρκείς επενδύσεις για τη χρηματοδότηση ενός εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου για αυτό και η Κύπρος έχει ανάγκη τα ισραηλινά διαθέσιμα αποθέματα καθώς και το μεγάλο όγκο των ισραηλινών εξαγωγών φυσικού αερίου για καταστεί βιώσιμος ο τερματικός σταθμός στο Βασιλικό.

Έτσι για μια φορά ακόμη ο ελληνισμός θα βρεθεί και πάλι προ «μεγάλων και σοβαρών» προκλήσεων σε ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο.

Οι Τούρκοι το επόμενο κιόλας  διάστημα θα κινηθούν απερίσπαστοι στην υλοποίηση του σχεδίου τους με επίκεντρο τα Δωδεκάνησα.  

Η Τουρκία θα κινηθεί σύμφωνα με τους αναγκαίους νομικούς , πολιτικούς και οι τεχνικούς κανονισμούς «ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ το νόμιμο μερίδιο του υποβρύχιου πλούτου» της περιοχής.

Δηλαδή θα ξεκινήσουν νομικό και «στρατιωτικό» αγώνα για την διεκδίκηση ΑΟΖ από την περιοχή του Καστελόριζου , έως κάτω από την Κρήτη και την Κύπρο, ενώ συγχρόνως προετοιμάζονται με όλα τα μέσα,  ΠΡΩΤΑ να το « επιβάλουν» σε όλες τις παράκτιες χώρες , συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.

Έγκυροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για διεκδικήσεις επίσημα πλέον  σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα.

Με την ισχυρή ναυτική παρουσία φρεγατών, υποβρυχίων, ( μόλις προχθές εξήλθε και η τρίτη Κορβέτα MILGEM από τα ναυπηγεία) θα προσπαθήσουν να επιβάλουν ΑΟΖ εντός ελληνικού θαλάσσιου χώρου.

Δεν έχει σημασία ποιο ακριβώς «παιχνίδι» θα παίξουν οι Οθωμανοί  για να το επιτύχουν, σημασία έχει ότι θέλουν ΑΟΖ και την συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.

Όλα αυτά με την προτροπή του αμερικανικού παράγοντα .

Άλλωστε σήμερα τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου κάλεσε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν  για να τον  ευχαριστήσει για την ενθάρρυνση των συνομιλιών  μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνεχάρη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για την πρόοδο και την  συμφιλίωση με την Τουρκία, σημειώνοντας την  ασφάλεια και τα οικονομικά οφέλη για τις δύο χώρες και την  ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου .

Επίσης και ο  Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν  έδωσε την υποστήριξή του προς τις τουρκικές και ισραηλινές προσπάθειες για συμφιλίωση μετά από σχεδόν έξι χρόνια "προβληματικών" σχέσεων.

«Λιγότερα προβλήματα μεταξύ των κυβερνήσεων, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Πούτιν μετά από συνάντηση με τον Νετανιάχου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-TASS, και πρόσθεσε ότι βλέπει την συμφιλίωση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ως «αποκλειστικά θετικό γεγονός».

Καλό είναι η Αθήνα να προετοιμασθεί για τα "επερχόμενα¨ το συντομότερο δυνατό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...