Η Σερβία ξεκίνησε ενταξιακές συνομιλίες σε μια προσπάθεια να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), παρά τις δυτικές ανησυχίες για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Στο Βελιγράδι χορηγήθηκε καθεστώς υποψήφιας χώρας το 2012, αλλά στην συνέχεια η πρόοδος ήταν αργή με την Κροατία να εμποδίζει επανειλημμένα τις συζητήσεις, αναφέρει βρετανική εφημερίδα.
Τώρα όμως μπροστά στο κίνδυνο ρωσικής «διείσδυσης» στην χώρα και την ενδεχόμενη δημιουργία στρατιωτικής βάσης , σύμφωνα με τις προθέσεις του Κρεμλίνου για βάσεις στο εξωτερικό, οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν χωρίς καμία αντίρρηση.
Έτσι δόθηκε το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για να ξεκινήσουν επισήμως οι διαπραγματεύσεις, την ίδια στιγμή που η Βρετανία ενδεχομένως αποχωρήσει από την παράνοια του σχεδιαζόμενου υπερκράτους της Ευρώπης , τα θεμέλια του οποίου ήδη «τρίζουν».
Οι διαπραγματεύσεις έρχονται δύο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα της Βρετανίας , πυροδοτώντας φόβους ότι σερβική ένταξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μεγάλο αριθμό των μεταναστών στην κεντρική Ευρώπη.
Η Σερβία θα πρέπει να υλοποιήσει μια σειρά από «μεταρρυθμίσεις» σαν και αυτές που υλοποιεί η Ελλάδα τόσα χρόνια για να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις των κρατών μελών της ΕΕ. Πρόκειται για ένα έκτατο σχέδιο που εκπορεύεται από την Ουάσιγκτον και αφορά την άρον-άρον είσοδο στο τρελοκομείο της ΕΕ, χωρών όπως , η Αλβανία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ, και ίσως η Τουρκία.
Η Κροατία, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2013, προέβαλε αντιρρήσεις λόγω της διένεξης με την Σερβία αλλά τώρα λόγω της καταστρώσεως, όλα αυτά παραβλέπονται. Η ίδια χώρα συμφώνησε να επιτρέψει στη Σερβία να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την προϋπόθεση της αποδοχής από το Βελιγράδι των αποφάσεων των Βρυξελλών .
Οι Πρέσβεις από την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων συμφώνησαν ομόφωνα να καλέσουν τη Σερβία να παρουσιάσει τη διαπραγματευτική θέση της σχετικά με το εάν το δικαστικό σύστημα και τα θεμελιώδη δικαιώματα της πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ.
Η απαίτηση είναι υλοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες αλλαγές προκειμένου να γίνει μέλος του συνασπισμού η Σερβία γύρω στο 2020.
Μιλώντας το 2014, ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε η ένταξη της χώρας στο μπλοκ των 28 χωρών μελών είναι μια «βαρυσήμαντη» κίνηση για τη Σερβία. «Πρόκειται για την πιο βαρυσήμαντο, γεγονός για τη Σερβία από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου», κατέληξε ο ίδιος.
Οι νέοι Σέρβοι πολιτικοί αποτελούν μια γενιά δυτικοτραφών αξιωματούχων οι οποίοι θεωρούν ως την Δύση ως πηγή ασφαλείας και το ευρώ ως το ισχυρότερο νόμισμα του κόσμου , ξεχνώντας ποιοι ακριβώς τους βομβάρδιζαν το 1999.
Αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι αυτοί οι νεόκοποι πολιτικοί είναι να ρίξουν μια ματιά γύρω τους και θα κατανοήσουν πολύ εύκολα το γιατί δεν πρέπει να βάλουν τον σερβικό λαό σε νέα μεγάλη περιπέτεια.