Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ! Η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προτείνει έκτακτη συνεδρίαση πριν από την Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτη

Η σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας(ROC) πρότεινε  την  σύγκληση «συνεδρίασης» όλων των Εκκλησιών πριν από την  Πανορθόδοξη Σύναξη,  σε σχέση με την ύπαρξη «καταστάσεως εκτάκτου  ανάγκης», που επικρατεί  στην προετοιμασία της Συνόδου , η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη (Ελλάδα), 16 - 26 Ιουνίου, δήλωσε στο RIA Novosti, ο γραμματέας τύπου  του πατριάρχη Μόσχας Μητροπολίτης  Αλέξανδρος Βολκώφ, προσθέτοντας ότι μια συνάντηση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε επίσης να γίνει και  στην ίδια την Κρήτη.

«Σήμερα στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου διατυπώθηκαν οι προτάσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίες  μπορεί να χρησιμεύσουν για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων που είναι ψηλά στην λίστα της  προετοιμασίας της Πανορθόδοξης Συνόδου», είπε ο Βολκώφ .

Προτάθηκε η σύγκλιση συνάντησης το αργότερο στις 10 Ιουνίου 2016, που αποτελεί την μόνη δυνατή επιλογή για την εν λόγω έκτακτη συνεδρίαση πριν από το ιστορική σύνοδο στον καθεδρικό ναό της Κρήτης,  των 15 τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία έχει προετοιμαστεί για περισσότερο από μισό αιώνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ρώσος Πατριάρχης και τα μόνιμα μέλη της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισαν να προτείνουν  μια έκτακτη συνεδρίαση για να «διευθετήσουν  την ανησυχία που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο της προετοιμασίας του  Πανορθόδοξου Συμβουλίου". "Αυτή αφορά την  ανησυχία πολλών τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται τόσο με την προετοιμασία των εγγράφων όσο και με την διαδικασία του Συμβουλίου»,  είπε ο Βολκώφ .

Υπενθυμίζεται ότι την  Τετάρτη, η Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Νεοφώτιστου, ανακοίνωσε την αδυναμία παρουσίας της  στην συγκεκριμένη σύνοδο  (από τις 16 Ιουνίου) λόγω ότι έχουν παραμείνει άλυτα μια σειρά από βασικά ζητήματα.

Νωρίτερα, την ίδια διατύπωση είχαν Μητροπολίτες από την  Ελλάδα, την Γεωργία και αρκετές άλλες τοπικές εκκλησίες, ενώ και η  Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζονται οι  «σοβαρές ελλείψεις» σε αυτά τα κείμενα της Συνόδου.

«Η μόνη διέξοδος στην  σημερινή κατάσταση  θα ήταν η υλοποίηση μιας Πανορθόδοξης Συνόδου « έκτακτης ανάγκης» για να επανεξετασθεί η κατάσταση και οι απαιτήσεις  των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, σχετικά με τις τροποποιήσεις των συνοδικών  εγγράφων  προκειμένου να αναπτυχθούν συντονισμένες προτάσεις. Η σύγκληση μιας τέτοιας συνάντησης, λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο της εργασίας και τη σημασία των ζητημάτων που εγείρονται, μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση, το αργότερο στις 10 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε, με βάση την απόφαση που θα ληφθεί και τα αποτελέσματά της, η Ορθόδοξη Εκκλησία θα μπορούσε να πάρει την  απόφαση σχετικά με το ενδεχόμενο μιας Πανορθοδόξου με  χρονοδιάγραμμα »,  αναφέρει η απόφασή της Παρασκευής από την  Σύνοδο  της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ενεκρίθηκαν οι τροποποιήσεις των δύο σχεδίων εγγράφων του Ορθοδόξου Συμβουλίου : «Αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο» «Η σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον υπόλοιπο  χριστιανικό  κόσμο» και οι τροποποιήσεις αυτές διατυπώθηκαν με βάση τις αποφάσεις που γίνονται από τους επισκόπους, κληρικούς, θρησκευτικούς και λαϊκούς της Ρωσικής Εκκλησίας.

Επιπλέον, η ρωσική συνοδική απόφαση αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της συζήτησης του σχεδίου εγγράφου στον καθεδρικό  ναό και ειδικά οι αντιπροσωπείες από την Γεωργία  , την Σερβία, την Βουλγαρία και την Ελληνική Εκκλησία, αλλά και το Άγιο Όρος  παρουσιάζονται σημαντικές τροποποιήσεις, σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα και  με τις προτάσεις της Ρωσικής Εκκλησίας. «Απαιτείται  για τον σκοπό αυτόν  μια λεπτομερή εξέταση με σκοπό την εξεύρεση κοινής ορθόδοξης συναίνεσης»,  σημείωσαν τα μέλη της ρωσικής Ιεράς Συνόδου.

Η Πανορθόδοξη Σύνοδος  δεν είναι μια συνάντηση «επτά» ή «είκοσι» Ιεραρχών. Είναι το Συμβούλιο όλων των ορθοδόξων εκκλησιών και  οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν με  καθολικότητα, δηλαδή με συναίνεση.

Περιμέναμε σχεδόν μισό αιώνα για την σύγκληση του Συμβουλίου, και μπορούμε να περιμένουμε όσο απαιτηθεί. Το κύριο πρόβλημα είναι να εμποδιστεί πάση θυσία μια ακόμη διάσπαση στον Ορθόδοξο κόσμο, κάτι το οποίο  ονειρεύεται το Βατικανό και άλλοι  αιρετικοί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...