Μετά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μεταβεί στην Κίνα και την Λευκορωσία τον Μάιο και τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον σύμβουλο του για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ.
"Ο Πρόεδρος σκοπεύει να πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις με ξένους ηγέτες, τον Μάιο και τον Ιούνιο, εδώ και στο εξωτερικό. Θα ταξιδέψει στην Κίνα και στην Ελλάδα. Δεν θα αναφέρω συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ένας τρίτος προορισμός είναι η Λευκορωσία. Εδώ υπάρχει και το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στις 16-18 Ιουνίου," δήλωσε ο Ουσάκοφ.
Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι αναμένει την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα τον Ιούνιο.
Αυτό ανέφερε σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν.
"Περιμένω με ανυπομονησία την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην χώρα μας τον Ιούνιο", δήλωσε ο Τζινπίνγκ. "Είμαι πολύ χαρούμενος για την κοινή μας συμμετοχή στην διάσκεψη κορυφής του SCO, στην Τασκένδη," πρόσθεσε.
Η διάσκεψη κορυφής του SCO θα πραγματοποιηθεί στο Ουζμπεκιστάν στις 23-24 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Κρατικής Δούμας και υπεύθυνο για τις ρωσοκινεζικές σχέσεις, Ιβάν Μελνίκοφ, "η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν 94 διαπολιτειακές, δια-κυβερνητικές, δι-υπουργικές και εμπορικές συμφωνίες την περασμένη χρονιά".
Ο Μελνίκοφ τόνισε ότι η ρωσική πλευρά δίνει μεγάλη σημασία στην στενή ανθρωπιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
"Ρωσία και Κίνα έχουν παρόμοιες θεωρήσεις για την εικόνα των διεθνών σχέσεων στον 21ο αιώνα. Γι' αυτό και είναι εύκολο για εμάς να βρούμε κοινό έδαφος και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων μέσω διεθνών οργανισμών, φόρουμ και δια-κοινοβουλευτικής συνεργασίας," δήλωσε.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ρώσοι και οι Κινέζοι βουλευτές θα μπορέσουν να "δώσουν μία νέα ώθηση" στην συνεργασία τους και να "συμβάλλουν καθοριστικά στην εγκαθίδρυση στενότερου διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Οι βουλευτές της Ρωσικής Κρατικής Δούμας μπορεί να αντιπροσωπεύουν διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας αλλά όλοι έχουν ένα κοινό. Την υποστήριξη της πορείας προς την ανάπτυξη των σχέσεων μας με τους Κινέζους εταίρους μας," δήλωσε ο ίδιος συμπληρώνοντας ότι οι επαφές υψηλού επιπέδου παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των διμερών σχέσεων.
Η Ρωσία και η Κίνα κατάφεραν να συσφίξουν περαιτέρω τις σχέσεις αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης μεταξύ τους το 2015.
Αυτό "έγινε προφανές από τις πέντε συναντήσεις μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ " ανέφερε ο Μελνίκοφ.
Μία ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλή τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν έφτασε στο Πεκίνο την Τετάρτη.
Ο Ναρίσκιν αναμένεται να συναντηθεί με τον τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Ζανγκ Ντεγιάνγκ και με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
Στην επιτροπή συμμετέχουν επίσης, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της κάτω βουλής Αλεξέι Πούσκοφ, ο επικεφαλής της επιτροπής οικονομικής πολιτικής Ανατόλι Αξάκοφ, ο επικεφαλής της επιτροπής περιουσίας Σεργκεί Γκαβριόφ, ο οποίος είναι και συντονιστής της επιτροπής σε θέματα σχέσεων με την κινέζικη βουλή, και ο βουλευτής Βαντίν Ντενγκίν.
Όπως έχουμε αναφέρει στα άρθρα μας Ενεργοποιήθηκε η στρατιωτική συμμαχία Ρωσίας-Κίνας: Ξεκινούν μεγάλες κοινές αντιπυραυλικές και στρατιωτικές ασκήσεις – Στο στόχαστρο οι ΗΠΑ , Συμμαχία Ρωσίας-Κίνας εναντίον ΗΠΑ και Τουρκίας: Τι συμφώνησαν για Συρία και αντιπυραυλική ασπίδα στην Κορέα και Ρωσία, Κίνα και Ινδία δημιουργούν τον νέο πολυπολικό κόσμο βάζοντας τέλος στην ηγεμονία των ΗΠΑ – Τί αποφάσισαν για Νότια Σινική Θάλασσα και «Δρόμο του Μεταξιού» Ρωσία και Κίνα προχωρούν μαζί και συσφίγγουν περαιτέρω την στρατηγική τους συνεργασία.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο Β.Πούτιν αμέσως μετά την Ελλάδα θα μεταβεί στην Κίνα.
Υπάρχει έντονη κινητικότητα και δραματικές εξελίξεις σε περιφερειακά ζητήματα.
Τί θα μας προτείνει ο Β.Πούτιν;