Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι κατά το πλείστον καθοδηγείται από την Τουρκία. Μάλιστα το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής πολλές φορές απροκάλυπτα παίζει αυτό το ρόλο. Η Ελλάδα από την άλλη με τις ψηφοθηρικές της πολιτικές, έχει κατορθώσει να δίνει δικαιώματα στην Τουρκία που δεν της αναλογούν. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν ο Πρέσβης της Τουρκίας σε επίσκεψη του στην Θράκη να δηλώνει ότι στα μειονοτικά σχολεία δεν πρέπει να ακούγονται καθόλου Ελληνικά και η ελληνική κυβέρνηση να ΄΄σφυρίζει αδιάφορα΄΄. Ο Τούρκος πρέσβης ή δεν έχει καταλάβει που βρίσκεται ή ξέρει ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα από τους ΄΄ συνεργάσιμους΄΄ Έλληνες κυβερνώντες …
Έτσι, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, σύμφωνα με τον τύπο, κατά την επίσκεψη του στη Θράκη(1-2 Απριλίου 2016), μετέβει ιδιωτικά στο μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο, όπου άκουσε τον διευθυντή Τουνάλπ Μεχμέτ να αναφέρεται στο πρόβλημα χώρου που έχει το σχολείο του και το οποίο δεν πιστεύει ότι θα λυθεί ούτε με τις δύο αίθουσες που αναμένεται να προστεθούν το καλοκαίρι. Πιο αιχμηρός ο Αχμέτ Αρήφ, πρόεδρος του συλλόγου κηδεμόνων και δεξί χέρι του τουρκομουφτή Σερήφ, θύμισε το ατελέσφορο αίτημα για μειονοτικό σχολείο στα Αρριανά, την απειλή της κλήρωσης για την εισδοχή των παιδιών στην Α΄ Γυμνασίου αλλά και την πρόσφατη οδηγία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Παν. Κεραμάρη να μην χρησιμοποιείται υπηρεσιακά (μόνο) η τουρκική γλώσσα. Όταν λοιπόν ο Τούρκος Πρέσβης πήρε τον λόγο αναφέρθηκε στην ίδια οδηγία και μίλησε για “διάβρωση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας” που “ανησυχεί” την Τουρκία. Επίσης ανέφερε ότι , “Τα εντός της Ε.Ε. προβαλλόμενα εμπόδια στην γλώσσα και στην χρήση της δεν είναι κάτι σωστό και καλό. Ελπίζω όποιος και αν έκανε αυτή την οδηγία να το σκεφτεί ξανά. Δεν πιστεύω πως αυτά εξυπηρετούν σε θετική κατεύθυνση την κοινωνική αλληλεγγύη και τον κοινωνικό ιστό. Επίσης αυτό δεν είναι κάτι που αποφασίζει η τοπική αρχή”. Διέγνωσε δηλαδή όλα τα παραπάνω σε μια αυτονόητη οδηγία που καλεί σε χρήση της ελληνικής γλώσσας εντός των μειονοτικών σχολείων όταν πρόκειται για διάφορα έγγραφα και για προφορικές ανακοινώσεις προς τους μαθητές, χωρίς και πάλι να αποκλείεται η παράλληλη χρήση της τουρκικής! Είτε παραποίησε σκοπίμως την ουσία της υπηρεσιακής οδηγίας είτε από παραπληροφόρηση, έκανε σαφή υπέρβαση των ορίων στα οποία πρέπει να κινείται ο λόγος ενός διπλωμάτη.
Θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση μια τέτοια δήλωση θα έπρεπε να προκαλέσει σεισμό και έντονες διαμαρτυρίες για ωμή παρέμβαση αναρμοδίων στα ελληνικά πράγματα. Θα λέγαμε μάλιστα στον κ. Ουράς, μήπως η Ελλάδα θα πρέπει να παραδειγματιστεί από την Τουρκία στον τρόπο χειρισμού των μειονοτήτων … δηλαδή ποιο είναι το πρότυπο, μήπως η συμπεριφορά του τουρκικού κράτους στους Κούρδους …
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο