Μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση στην Μαύρη Θάλασσα με την Ρωσία να θέτει ζήτημα της Συνθήκης του Μοντρέ για το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων καθώς η Ρουμανία πρότεινε δημιουργία Στόλου Μαύρης Θάλασσας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ!
Για τον σκοπό αυτό προσκάλεσε να συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία, η Τουρκία και πιθανότατα ως συνδεδεμένο μέλος η Ουκρανία!
Από την πλευρά της, η ρωσική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ τόνισε την σημασία προάσπισης της Συνθήκης του Μοντρέ (συνθήκη η οποία αφορά το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων) για την Μαύρη Θάλασσα και ότι η παρουσία ξένων χωρών, θα διακινδύνευε την ασφάλεια της περιοχής.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Alexander Grushko δήλωσε στο Rossiya-24:
«Γνωρίζουμε ότι ανάμεσα στα κράτη της Μαύρης Θάλασσας, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τουρκία είναι ναυτικές δυνάμεις και διαθέτουν στόλους στην Μαύρη Θάλασσα. Το αν θα συγκροτήσουν ομάδα ή όχι εξαρτάται από τις ένοπλες δυνάμεις. Αλλά είναι ζωτικής σημασίας η μη παραβίαση της συνθήκης του Μοντρέ. Η τελευταία αποτελεί μία πολύ σημαντική διεθνή συμφωνία που εξασφαλίζει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν προσπάθειες αλλαγής του καθεστώτος που θα επέτρεπαν την παρουσία εξωτερικών δυνάμεων στην Μαύρη Θάλασσα.»
Tαυτόχρονα, η Ουκρανία στηρίζει την πρωτοβουλία της Ρουμανίας για την δημιουργία ενός Στόλου Μαύρης Θάλασσας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Π.Ποροσένκο.
H δήλωση αυτή έγινε μετά από συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Klaus Johannis. O Ποροσένκο σημείωσε ότι «λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας» Ουκρανία και Ρουμανία «θα εστιάσουν στην διαμόρφωση κλίματος ασφαλείας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».
«Οι συνθήκες ασφαλείας στην Μαύρη Θάλασσα έχουν αλλάξει δραματικά, χρειάζονται νέες λύσεις, νέες προτάσεις, νέες προσεγγίσεις. Τονίζω ότι στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Ρουμανίας για την δημιουργία στόλου υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ποροσένκο σε συνέντευξη μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρουμανίας.
Τον Φεβρουάριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στρατηγός Jens Stoltenberg ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενισχύσει την στρατιωτική παρουσία της συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα εκφράσει την δυσαρέσκειά της από τις κινήσεις του ΝΑΤΟ στα σύνορά της και έχει εκφράσει την πρόθεση απάντησης στις δυτικές προκλήσεις.
Σύμφωνα με την Συνθήκη του Μοντρέ το 1936 που αφορά το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, δεν έχουν το δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας κράτη εκτός Μαύρης Θάλασσας.
Το βάρος των πολεμικών πλοίων των κρατών εκτός Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονται στην περιοχή, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 30000 τόνους, ενώ απαγορεύεται η παραμονή τους πέραν των 21 ημερών.
Φυσικά η κίνηση αυτή της Ρουμανίας δεν έγινε χωρίς κεντρικό ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό. Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να συνδεθεί με κάποιο τρόπο με την Ουκρανία ώστε να εμπλακεί στην ρωσοουκρανική διένεξη.
Αν ενισχυθεί ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας τότε εκ των πραγμάτων παύει να υφίσταται η Συνθήκη του Μοντρέ καθώς η Ρωσία θα περικυκλωθεί και όπως είπε και ο πρέσβης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ "απειλείται η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα"...
Αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο καθώς η ριζική μονομερής αλλαγή έστω και με έμμεσο τρόπο μιας Συνθήκης θα φέρει και αλλαγές ναυτικής ισχύος στην περιοχή...