4 θεραπείες για το σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών
Ο βρουξισμός είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από το παρατεταμένο τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών, της γνάθου και των γομφίων. Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα και τραυματισμούς όπως επίσης πόνο και σπασμένα δόντια. Στο σημερινό άρθρο, θα μιλήσουμε για μερικούς από τους καλύτερους τρόπους για να σταματήσετε να τρίζετε και να σφίγγετε τα δόντια σας.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον βρουξισμό;
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο βρουξισμός προκύπτει όταν ένα άτομο διατηρεί τα δόντια του πολύ σφιγμένα ή όταν τρίβονται μεταξύ τους. Eίναι μια κακή συνήθεια όπως και το δάγκωμα των χειλιών ή των νυχιών. Γίνεται εντελώς ασυναίσθητα και ακούσια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην το καταλάβετε εκείνη την ώρα που το κάνετε παρά μόνο αν κάποιος σας το υποδείξει ή αισθανθείτε πόνο.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από βρουξισμό είναι περισσότερο πιθανό να τον εμφανίσουν κατά τις βραδινές ώρες κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το πρωί μπορεί να αισθάνονται έντονο πόνο στη γνάθο ή στα ούλα ενώ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου άνθρωποι έχουν σπάσει τα δόντια τους λόγω της τριβής και της πίεσης.
Ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες του βρουξισμού; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι υπάρχουν πολλές και διάφορες αιτίες και οφείλονται κυρίως στη συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου. Περιλαμβάνουν:
Στρες
Ας υποθέσουμε ότι περάσατε μια αρκετά πιεστική κατάσταση για αρκετές ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Με κάποιο τρόπο θα πρέπει να απελευθερωθεί αυτή η πίεση. Σε αυτή την περίπτωση, ένας από αυτούς τους τρόπους είναι το τρίξιμο των δοντιών και το σφίξιμο της γνάθου.
Άγχος
Ορισμένες φάσεις της ζωής σας όπως ο γάμος, η γέννηση ενός παιδιού, ένα μεγάλο εγχείρημα, ο μήνας του μέλιτος μπορεί να σας αγχώσουν και το πιο πιθανό είναι να απελευθερώσετε αυτή την ένταση σφίγγοντας τη γνάθο και τα δόντια σας.
Συγκρατημένα συναισθήματα
Αν είστε εσωστρεφής, αντιμετωπίζετε προβλήματα στο σπίτι σας, έχετε μάθει να μην εκφράζετε ποτέ αυτά που αισθάνεστε, βρίσκεστε υπό μεγάλη πίεση, δεν μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά στην οικογένειά σας ή αν αισθάνεστε την ανάγκη να καταπιέσετε τα συναισθήματά σας, μπορεί να ανακαλύψετε ότι πάσχετε από βρουξισμό κατά τις βραδινές ώρες.
Πνευματική εξάντληση
Η εξεταστική περίοδος στο πανεπιστήμιο, κάποια εταιρική συγχώνευση, μια αρκετά απαιτητική πνευματική εργασία· αν συνδυαστούν με τις καθημερινές υποχρεώσεις μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης του βρουξισμού.
Ποιες είναι οι συνέπειες του τριξίματος των δοντιών;
Μερικές από τις συνέπειες του βρουξισμού περιλαμβάνουν:
Πονόδοντο, όταν η πίεση που ασκείται είναι πολύ δυνατή.
Πόνο στο λαιμό λόγω του σφιξίματος και της κακής στάσης.
Προβλήματα με την κροταφογναθική άρθρωση που προκαλεί πόνο στα αυτιά.
Η φθορά των δοντιών και των γομφίων σας, τα κάνει αδύναμα και περισσότερο ευαίσθητα ενώ παράλληλα προκαλεί διάβρωση των δοντιών, απώλεια των δοντιών, ουλίτιδα και πολλά ακόμη.
Πόνο ή πρήξιμο στην περιοχή της γνάθου.
Αϋπνία σε συνδυασμό με πόνο στο στόμα ή πολύ υψηλή πίεση.
Πώς μπορεί να θεραπευτεί ο βρουξισμός;
Ανακουφιστείτε από την πίεση
Το πρώτο και βασικότερο απ’όλα είναι να βρείτε έναν πιο υγιεινό τρόπο για να απελευθερώνετε την ένταση που έχει συσσωρευτεί μέσα σας. Μειώστε το στρες και χαλαρώστε τη νευρικότητά σας πριν κοιμηθείτε. Εξίσου σημαντικό είναι να ελέγχετε τα συναισθήματά σας. Θα πρέπει να ψάξετε και να βρείτε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να εξαλείψετε τα πράγματα που σας επιβαρύνουν, σας κάνουν να αισθάνεστε άρρωστοι ή σας προκαλούν μελαγχολία. Ίσως αν ασχοληθείτε με κάποιο άθλημα, αν περιορίσετε τις ώρες που εργάζεστε ή αν αφήσετε αυτό το επιπλέον μάθημα το οποίο παρακολουθείτε, νιώσετε καλύτερα. Η υγεία σας αξίζει αυτές τις θυσίες.
Επιπλέον, αν το πρόβλημά σας είναι η κατάπνιξη των συναισθημάτων σας, καλό είναι να αρχίσετε να μιλάτε για οτιδήποτε σας απασχολεί. Μπορεί να αισθανθείτε έστω και μια μικρή δόση ανακούφισης μιλώντας απλά και μόνο στον καθρέφτη σας, σε κάποιο φίλο ή στον θεραπευτή σας. Αυτό που προέχει είναι να αφήσετε τα αισθήματά σας ελεύθερα. Ίσως μιλώντας σε κάποιον να βρείτε λύση σε κάποιο πρόβλημα που δεν είχατε σκεφτεί. Μην παραμένετε σιωπηλοί αν δεν χρειάζεται. Και μην αφήνετε τις λέξεις να παραμένουν εγκλωβισμένες στο στόμα σας γιατί τελικά θα πληρώσετε το τίμημα του δισταγμού.
Ασκηθείτε
Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χαλαρώσετε την ένταση και να ανακουφιστείτε από το στρες που μπορεί να οδηγήσουν στο τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών. Ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν τα αθλήματα που περιλαμβάνουν αρκετή ένταση όπως το μποξ, το κικ-μπόξινγκ, ποδηλασία ή το τρέξιμο σε μαραθώνιους αγώνες. Άλλοι επιλέγουν πιο ήρεμα αθλήματα όπως γιόγκα, πιλάτες και κολύμβηση. Αν δεν έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο, προσπαθήστε τουλάχιστον να πάτε για περπάτημα μια καθημερινή ή να ανεβείτε τα σκαλιά αντί να πάρετε το ασανσέρ στη δουλειά. Θα αισθάνεστε πιο χαλαροί και ελπίζουμε ότι το πρόβλημά σας θα βελτωθεί.
Περιορίστε την κατανάλωση ορισμένων τροφών
Ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνετε μπορεί να αισθάνεστε περισσότερο ή λιγότερο στρεσαρισμένοι και αγχωμένοι. Οι παρακάτω τροφές κάνουν κακό στην υγεία σας και ειδικά αν είστε ήδη στρεσαρισμένοι και αντιμετωπίζετε βρουξισμό.
Επεξεργασμένα σάκχαρα
Αναψυκτικά
Τηγανητές τροφές
Πρόχειρες τροφές
Καφές
Σοκολάτα
Ξύδι
Συσκευασμένοι χυμοί.
Εκτός από αυτό, οι περισσότερες από τις παραπάνω τροφές κάνουν κακό στα δόντια σας καθώς αποδυναμώνουν το σμάλτο τους. Σε αντίθεση, τα ωμά φρούτα και λαχανικά αποτελούν εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών, σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι και περιορίζουν τις λιγούρες για τροφές που μπορεί να βλάψουν την υγεία σας. Προσπαθήστε να πίνετε φρέσκους χυμούς δυο φορές την ημέρα. Κατά το βραδινό σας γεύμα προσπαθήστε να καταναλώνετε μαρούλι και μήλα.
Να πίνετε χαλαρωτικά ροφήματα
Μπορείτε να τα απολαμβάνετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας αλλά δρουν ακόμη καλύτερα όταν καταναλώνονται μια ή δυο ώρες πριν κοιμηθείτε. Τα πιο χαλαρωτικά βότανα είναι:
Η πασιφλόρα
Ο γλυκάνισος
Η μέντα
Το χαμομήλι
Τα άνθη πορτοκαλιάς
therapeftis.blogspot.com