Η νόσος του Πάρκινσον είναι ένα από τα συχνότερα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, με συχνότητα περίπου 1% στον πληθυσμό άνω των 65 ετών.
Πλήττει σε διπλάσιο ποσοστό τους άνδρες απ’ ότι τις γυναίκες και κύρια αιτία είναι ο εκφυλισμός ορισμένων κυττάρων του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα μια σειρά από συμπτώματα κυρίως κινητικά.
Παρότι μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί ριζική θεραπεία, ορισμένα νέα φάρμακα και τεχνικές μπορούν να έχουν θεαματικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με νέα μελέτη Καναδών επιστημόνων μία βιταμίνη μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την προστασία από τη νόσο Πάρκινσον.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα οκτώ προηγούμενων ερευνών, οι οποίες έγιναν τα τελευταία 39 χρόνια για να διαπιστώσουν τη σχέση μεταξύ βιταμίνης Ε, βιταμίνης C και καροτινοειδών ουσιών ως προς την πρόληψη από τη νόσο Πάρκινσον.
Όπως είπαν η λήψη βιταμίνης Ε μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να μειώσει τη σοβαρότητα άλλων νευρολογικών διαταραχών, όπως είναι το Αλτσχάιμερ.
Τα δεδομένα βασίζονται σε αναδρομικές έρευνες για τη διατροφή των ασθενών με Πάρκινσον και άλλων υγιών εθελοντών.
Τη βιταμίνη Ε, μπορούμε να την λάβουμε καταναλώνοντας πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το σπανάκι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο και άλλα έλαια φυτικής προέλευσης, καρύδια, αμύγδαλα, ηλιόσπορους, δημητριακά, σαρδέλες, σολομό, τον τόνο, ντομάτες, καθώς και σάλτσα ντομάτας.