Αρχείο

Οικονομικοί αναλυτές δεν αποκλείουν ενδεχόμενη «οικονομική επίθεση» των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας

Μεγάλες  τράπεζες των ΗΠΑ καθώς hedge funds θα μπορούσαν εύκολα να αποσταθεροποιήσουν  την χρηματοπιστωτική αγορά της Ρωσίας, τονίζει ο οικονομολόγος  Sergei Glazyev, ενώ ο ίδιος  προτείνει την εισαγωγή περιορισμών στο νόμισμα, για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Το ρωσικό  μακροοικονομικό  χάος αυξάνεται. Ακόμα και μία  μεγάλη αμερικανική τράπεζα ή ορισμένα  hedge funds θα μπορούσαν εύκολα να αποσταθεροποιήσουν την  χρηματοπιστωτική αγορά της χώρας.

Για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση, θα πρέπει να εισαχθούν  περιορισμοί στην διακίνηση του νομίσματος , τόνισε ο  προεδρικός σύμβουλος Sergei Glazyev μετά την συνεδρίαση  στην ρωσική Δούμα με θέμα «Η ρωσική οικονομία: "Διδάγματα από τις προτεραιότητες της κρίσης και της ανάπτυξης».

«Η δύναμη του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος είναι εξαιρετικά μικρή  σε σχέση με τους  εταίρους μας . Για παράδειγμα, μια μεγάλη τράπεζα των ΗΠΑ ή κάποια  hedge funds θα μπορούσαν εύκολα να αποσταθεροποιήσουν την  χρηματοπιστωτική αγορά μας, αν εμείς δεν περιορίσουμε τις κερδοσκοπικές επιθέσεις »,  αναφέρει ο Ρώσος οικονομολόγος στο πρακτορείο ειδήσεων Itar - Tass.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η θέσπιση περιορισμών στην διακίνηση του  νομίσματος θα συμβάλει στην σταθεροποίηση της οικονομίας.

Με λίγα λόγια ο εν λόγω οικονομικός σύμβουλος προτείνει capital control για την Μόσχα.

«Δημόσια Ταμεία και τράπεζες, φυσικά, είναι πολύ διαφορετικά,  τόνισε ο Glazyev, κάτι στο οποίο  συμφωνεί και ο  διευθυντής του τμήματος ανάλυσης της  εταιρείας «Alpari» Alexander Razuvaev.

Αλλά σε γενικές γραμμές ο ίδιος συμφώνησε με τις απόψεις του έτερου οικονομολόγου. «Ουσιαστικά, έχει απόλυτο δίκιο. Αυτό είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί αμέσως , ειδικά από την στιγμή που το  πετρέλαιο έπεσε τόσο χαμηλά , καθώς και  λόγω των κυρώσεων υπήρξε μεγάλη  εκροή κεφαλαίων, από το 2014. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Στην πραγματικότητα, η ρευστότητα της αγοράς είναι  μικρή», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

«Με την πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η   εισροή συναλλάγματος στη χώρα έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι εισαγωγές, δεν μειώθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα, κάτι που διορθώνεται  γρήγορα με αύξηση των εξαγωγών», κατέληξε ο Razuvaev.

Σύμφωνα με τον  οικονομικό αναλυτή, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον παράγοντα αυτό ως μια γεωπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Κατ 'αρχήν, η Ρωσική Ομοσπονδία χρειάζεται ένα μοντέλο που θα είναι περισσότερο ή λιγότερο παρόμοιο με αυτό στην Λευκορωσία, ο ίδιος πιστεύει δηλαδή,  ότι η αγορά συναλλάγματος θα κινείται μόνο με συμβάσεις εισαγωγών καθώς και με άλλους περιορισμούς.

Ο οικονομικός αναλυτής Dmitri  Golubovskii υποστηρίζει επίσης, ότι απαιτείται  ένα πρόσχημα για να περιοριστεί η αδιάκοπη  φυγή κεφαλαίων . Αλλά φοβάται ότι η μορφή της υλοποίησης αυτής της ιδέας θα είναι τέτοια που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Ο Alexander  Razuvaev, με την σειρά του, υπενθύμισε ότι το αδύναμο ρούβλι είναι επωφελές για τον κρατικό προϋπολογισμό, διότι τα έξοδα  «εκφράζονται»  σε τοπικό νόμισμα, ενώ το μερίδιο του λέοντος των εσόδων είναι σε δολάρια και ευρώ.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η θέσπιση περιορισμών στην διακίνηση του  νομίσματος είναι δυνατή μόνο αν υπάρξει  μια μεγάλης κλίμακας κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, καθώς και μια σοβαρή απειλή μιας νέας μεγάλης υποτίμησης του Ρουβλίου.

«Αλλά σε κάθε περίπτωση, όλοι οι περιορισμοί που ανέφερε ο  Glazyev ή κάποια άλλα άτομα απευθύνονται  αποκλειστικά στα  νομικά πρόσωπα όπως είναι οι εταιρείες και οι τράπεζες. Για τους πολίτες οι περιορισμοί αυτοί  δεν αναμένονται  και δεν προβλέπονται  »,  τονίζει ο αναλυτής.

Ο Sergei Glazyev πρότεινε να καθοριστεί μια νέα  συναλλαγματική ισοτιμία, και επέκρινε έντονα την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας , η οποία, κατά τη γνώμη του, «άφησε» τον  τομέα της  αγοράς συναλλάγματος να  μετατραπεί σε «παιχνίδι των κερδοσκόπων».

Ο καλύτερος τρόπος για να στηριχθεί η ρωσική  οικονομία τονίζει ο Glazyev,  είναι  η έναρξη  προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης . Η προβλεπόμενη διακίνηση  του χρήματος θα τεθεί υπό  αυστηρό έλεγχο και έτσι θα βοηθήσει να αποφευχθεί μια νέα  κερδοσκοπία και  αύξηση του πληθωρισμού .

Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι καλύτερα να βοηθήσει την πραγματική οικονομία με νέες  μεθόδους  αγοράς, δηλαδή, να βοηθηθεί η ανάπτυξη της αγοράς  εταιρικών ομολόγων σε  ρούβλι.

Αυτό που γίνεται κατανοητό είναι ότι και η Ρωσία εισέρχεται σε τροχιά ύφεσης κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του πλανήτη. Η ΕΕ είναι  σε  ατέρμονη οικονομική κρίση, το ίδιο η Κίνα και η Ρωσία , ενώ οι ΗΠΑ έχουν ανακάμψει φαινομενικά λόγω του τεράστιου χρέους τους. Το σίγουρο είναι ότι έρχεται οικονομικός Αρμαγεδδών με "μεγάλη ταχύτητα".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ