Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών και των παιδιών, αντιμετωπίζουν μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδος, τον Πειραιά, αναφέρουν ξένα ΜΜΕ.
Σήμερα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι οι χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανάγκη στο λιμάνι του Πειραιά, λόγω των αθλίων συνθηκών διαβίωσης.
Η έλλειψη κυβερνητικής συμμετοχής, η κακή οργάνωση, και οι περιορισμένοι πόροι , καθώς και η έλλειψη πληροφόρησης, το άγχος και ο φόβος για τη νέα συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, συμβάλλουν στην ανασφάλεια και στην δυστυχία, καταλήγει η οργάνωση.
«Οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, και ιδίως τα μικρά παιδιά έχουν κολλήσει στο κενό, χωρίς αξιοπρέπεια ή ελπίδα», δήλωσε η Eva Cosse, ειδικός στην οργάνωση Human Rights Watch και πρόσθεσε.
"Ο πόνος στον Πειραιά αποτελεί μια άμεση συνέπεια της αποτυχίας της Ευρώπης να ανταποκριθεί σε ένα νομικό και συμπονετικό τρόπο στην κρίση στις ακτές της", πρόσθεσε η ίδια .
Σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση, εκτιμάται ότι περίπου 5.000 γυναίκες, άνδρες και παιδιά κοιμούνται σε άθλιες, ανθυγιεινές και ανασφαλείς συνθήκες σε χώρους αναμονής επιβατών, σε παλιά αποθήκη, σε σκηνές σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και κάτω από τα φορτηγά.
Η HRW ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία ορατή υποστήριξη από την κυβέρνηση ή άλλο προσωπικό για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν μεγάλες ανάγκες ημέρα με την ημέρα .
Η οργάνωση πρόσθεσε ότι η χαοτική κατάσταση στον Πειραιά, σε συνδυασμό με την απόγνωση των ανθρώπων έφερε μια τεταμένη κατάσταση , με αρκετές φιλονικίες να ξεσπούν τις τελευταίες ημέρες.
Οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ σε συνέντευξη που είχαν με πρόσφυγες, έγιναν αποδέκτες παραπόνων σύμφωνα με τα οποία (οι πρόσφυγες) φοβούνται ότι θα απελαθούν στην Τουρκία εάν επιβιβαστούν σε ένα από τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους ανθρώπους στα επίσημα στρατόπεδα υποδοχής σε μια προσπάθεια να απελευθερωθεί το λιμάνι.
Άλλοι είπαν ότι είχαν πάει στα στρατόπεδα, αλλά βρήκαν τις προϋποθέσεις τόσο κακές που επέστρεψαν στο λιμάνι. Η HRW επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν έχει ακόμη επιτραπεί η πρόσβαση στην οργάνωση σε οποιοδήποτε επίσημο Ελληνικό κέντρο υποδοχής. !!
Οι ελληνικές αρχές, με τη συνδρομή της ΕΕ, θα πρέπει να διασφαλίσει επειγόντως την επαρκή χωρητικότητα των εγκαταστάσεων υποδοχής για τους αιτούντες ασύλου και τους μετανάστες υπό όρους, που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης, τονίζει ο Οργανισμός σε δελτίο Τύπου.
Πριν από την ανακοίνωση της οργάνωσης HRW, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και οι γιατροί χωρίς σύνορα (MSF) ανακοίνωσαν ότι τα λεγόμενα hotspots στα ελληνικά νησιά μοιάζουν περισσότερο με φυλακές από κέντρα φιλοξενίας.