Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Ήταν σαν να το ξέραμε από την ώρα που μάθαμε για τη συμφωνία εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Με σειρά άρθρων μας λέγαμε για την προσχηματική παρουσία του έναντι του προσφυγικού και την πραγματική παρουσία του για αλλαγή των δεδομένων στην κυριαρχία στο Αιγαίο. Μάλιστα αυτό ήταν προφανές όταν μέσα στην Νατοϊκή δύναμη βρίσκονται και τουρκικά πολεμικά πλοία. Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα της αλήθειας, ομολογούμε ότι δεν το περιμέναμε ότι θα συμβεί τόσο σύντομα, αλλά απότι φαίνεται η αλλαγή του status στο Αιγαίο δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Η Τουρκία ‘’συνεπέστατη στην τιμιότητα’’ στα όσα λέει και υπογράφει και ενώ ακόμα δεν στέγνωσε το μελάνι της συμφωνίας, έρχεται να την αμφισβητήσει ζητώντας κατάργηση της βασικότερης αιτίας, όπως τουλάχιστον λεγότανε, παρουσίας της δύναμης στο Αιγαίο, που ήταν η επιστροφή των προσφύγων ή μεταναστών στα τουρκικά παράλια.
Έτσι η Τουρκία τώρα μπλοκάρει τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο. Η Άγκυρα εγείρει πολλαπλά ζητήματα στις συζητήσεις για το επιχειρησιακό σχέδιο της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο που γίνονται στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, ενώ αρνείται την επαναπροώθηση προσφύγων στα παράλιά της, κάτι που υποτίθεται ότι είναι το βασικό σκεπτικό της επιχείρησης. Η Άγκυρα διά του εκπροσώπου της στη Στρατιωτική Επιτροπή, η οποία έχει αναλάβει τη χάραξη του επιχειρησιακού πλάνου το οποίο θα εγκριθεί σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων προκειμένου να κινηθεί με σαφή εντολή η νατοϊκή δύναμη SNMG2 στο Αιγαίο, μπλόκαρε, σύμφωνα με τον τύπο, μέχρι την περασμένη Παρασκευή σημαντικές πτυχές της επιχείρησης. Ο Τούρκος μάλιστα εκπρόσωπος στην τελευταία συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας φέρεται να είπε ότι, «Εγώ δεν μπορώ να εφαρμόσω αυτά τα πράγματα, δεν έχω τέτοιες οδηγίες». Ο τούρκος φυσικά δεν απάντησε στο βασικό ερώτημα, τι θα συμβαίνει με τις βάρκες που θα εντοπίζονται από τα στρατιωτικά μέσα εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και οι οποίες υποτίθεται ότι πρέπει να επιστρέφουν στα τουρκικά παράλια.
Θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαία όλη αυτή η εξέλιξη. Το 1ο βήμα ήταν να μπουν ΗΠΑ και Τουρκία συνδιαχειριστές στο Αιγαίο και για αυτό βρέθηκε η λύση του ΝΑΤΟ. Τώρα που η Ελλάδα έβαλε την υπογραφή της, αρχίζουν οι τροποποιήσεις που δεν ξέρουμε ειλικρινά που μπορεί να καταλήξουν. Ελπίζουμε η Ελλάδα μετά το πρώτο λάθος να φέρει ξένους στο Αιγαίο να μην υποκύψει σε εκβιασμούς και κάνει και δεύτερο, αλλά να αντιδράσει σε κάθε προσπάθεια αλλαγών, στοχεύοντας κάποια στιγμή σε πλήρη αποχώρηση των Νατοϊκών δυνάμεων.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο