Πολιτική

Δώδεκα απλές κινήσεις για φορολογική δήλωση σε 15 λεπτά, χωρίς βοήθεια λογιστή

Του Γιώργου Παλαιτσάκη Με 12 κινήσεις, το πολύ μέσα σε 15 λεπτά, και χωρίς καμία βοήθεια από λογιστή είναι πλέον δυνατή η ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης από κάθε μισθωτό και συνταξιούχο που δεν έχει εισοδήματα από άλλες πηγές (ενοίκια, επιχειρήσεις, γεωργικές δραστηριότητες κ.λπ.).

Tα βήματα που απαιτούνται είναι απλά και η διαδικασία εύκολη, καθώς τα περισσότερα στοιχεία που πρέπει να δηλωθούν και φέτος θα είναι προσυμπληρωμένα στους αντίστοιχους κωδικούς από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Τα dikaiologitika.gr παρουσιάζουν σήμερα αναλυτικά τις 12 κινήσεις που μπορείτε να κάνετε, εφόσον είστε μισθωτός ή συνταξιούχος χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές, προκειμένου να συμπληρώσετε και να υποβάλετε ηλεκτρονικά τη φετινή φορολογική δήλωση σε χρόνο-ρεκόρ, 15 λεπτών το πολύ: 1) Ελέγξτε τα προσωπικά στοιχεία τα δικά σας και της συζύγου σας, όπως αυτά έχουν προσυμπληρωθεί στον πίνακα 1 της ηλεκτρονικής δήλωσης.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι συμπληρωμένα, εκτός από το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας σας, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου σας, ο Αριθμός Ταυτότητας, ο αριθμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου, καθώς και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επικοινωνία σας με τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Αν κάποιο από τα στοιχεία αυτά δεν έχει συμπληρωθεί σωστά θα πρέπει εσείς να το διορθώσετε. Επίσης, αν κάποιο από τα στοιχεία αυτά δεν έχει αναγραφεί καν θα πρέπει εσείς να το συμπληρώσετε. 2) Συμπληρώστε στον πίνακα 1 τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) τον δικό σας και της συζύγου σας (αν είστε έγγαμος), εφόσον ο αριθμός αυτός δεν είναι προσυμπληρωμένος από την ΓΓΔΕ (με βάση τα στοιχεία της περυσινής σας δήλωσης). 3) Επιβεβαιώστε τα προσωπικά σας στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του Α.Μ.Κ.Α., ώστε να σας επιτραπεί να εισέλθετε στους υπόλοιπους πίνακες της φορολογικής σας δήλωσης. 4) Ελέγξτε τα ποσά των εισοδημάτων και των παρακρατηθέντων φόρων που έχουν ήδη προσυμπληρωθεί δίπλα από τους κωδικούς αριθμούς που βρίσκονται στις παραγράφους 1 ή 2,3 και 10,11,12 του πίνακα 4Α της φορολογικής δήλωσης

. «Κλικάροντας» πάνω στα αντίστοιχα πεδία, τα οποία έχουν χρώμα πορτοκαλί, εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή σας τα αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά των ετησίων φορολογητέων αποδοχών, των αναλογούντων και των παρακρατηθέντων φόρων εισοδήματος και της παρακρατηθείσας ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του έτους 2015. Τα στοιχεία αυτά έχουν περιληφθεί στις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων που έχουν ήδη υποβληθεί ηλεκτρονικά στη ΓΓΔΕ από τους εργοδότες σας (αν είστε μισθωτός) ή τα ασφαλιστικά σας ταμεία (αν είστε συνταξιούχος). Εάν τα προσυμπληρωμένα αυτά ποσά είναι τα σωστά, που είναι το πιο πιθανό, συνεχίστε με την συμπλήρωση των υπολοίπων στοιχείων της δήλωσης. 5) Πηγαίνετε στην παράγραφο 3 του υποπίνακα 4Δ1 της φορολογικής δήλωσης, για να δηλώσετε τους τόκους που πιστώθηκαν το 2015 στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να κάνετε «κλικ» πάνω στη λέξη «ΕΔΩ» που περιλαμβάνεται στη φράση «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ».

Μόλις «κλικάρετε» πάνω στη λέξη αυτή, τότε θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή σας ένας πληροφοριακός πίνακας στον οποίο αναγράφονται αναλυτικά όλα τα ποσά των τόκων που έχουν πιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2015 σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό σας. Αναγράφεται επίσης το άθροισμα όλων των ποσών των τόκων ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο. Επιπλέον αναγράφονται και τα ποσά του φόρου 10% που έχουν παρακρατηθεί. Αν είστε συνδικαιούχος με τη σύζυγό σας σε έναν ή περισσότερους λογαριασμούς, αναγράφεται ολόκληρο το ποσό των τόκων και σε σας και στη σύζυγο! Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δηλώσετε τους τόκους μόνο στο όνομά σας ή μόνο στο όνομα της συζύγου σας ή κατά 50% σε σας και κατά 50% στη σύζυγο.

Το άθροισμα των τόκων από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, πρέπει να μεταφερθεί στον κωδικό 667 για τον σύζυγο και στον κωδικό 668 για την σύζυγο. Λίγο πιο κάτω, στους κωδικούς 675-676 πρέπει να δηλωθούν τα ποσά του φόρου που έχουν παρακρατηθεί από τους τόκους των καταθέσεων. 6) «Κλικάρετε» στα κίτρινα κουτάκια του πίνακα 5.1α της φορολογικής σας δήλωσης προκειμένου να δείτε, σε αναλυτικό πίνακα που αναδύεται στην οθόνη σας σε ξεχωριστό «παράθυρο», τα – ήδη καταχωρημένα στα ηλεκτρονικά αρχεία της ΓΓΔΕ – στοιχεία για τις κατοικίες (κύρια και μία ή περισσότερες δευτερεύουσες είτε ιδιόκτητες είτε ενοικιαζόμενες είτε δωρεάν παραχωρηθείσες) στις οποίες διαμείνατε κατά τη διάρκεια του 2015.

Εφόσον τα στοιχεία αυτά δεν έχουν αλλάξει «κλικάρετε» στην επιλογή «μεταφορά στη δήλωση», ώστε τα στοιχεία αυτά να μεταφερθούν αυτόματα και να αποτυπωθούν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 5.1α και να ολοκληρωθεί άμεσα η δήλωση των κατοικιών σας. Εάν κάποια από τα στοιχεία αυτά έχουν αλλάξει (π.χ. λόγω του κατά τη διάρκεια του 2015 αλλάξατε σπίτι ή λόγω πώλησης ή αγοράς κάποιας κατοικίας) ή εάν απεικονίζονται λανθασμένα στοιχεία μπορείτε να επέμβετε στον αναλυτικό πίνακα διορθώνοντας ή προσθέτοντας ή αφαιρώντας στοιχεία και στη συνέχεια να οριστικοποιήσετε τα νέα δεδομένα επιλέγοντας «μεταφορά στη δήλωση». 7) Ελέγξτε τα στοιχεία των ΙΧ αυτοκινήτων σας τα οποία είναι ήδη προσυμπληρωμένα στον πίνακα 5.1γ. Αν δεν έχετε αγοράσει ή πωλήσει ΙΧ εντός του 2015, τα στοιχεία που αναγράφονται δεν χρειάζεται να τα «πειράξετε» καθόλου. Αν όμως διαπιστώσετε ότι δεν αναγράφονται σωστά τα στοιχεία για ένα ή περισσότερα ΙΧ που ήδη είχατε ή αποκτήσατε ή πωλήσατε εντός του 2015, τότε μπορείτε, κάνοντας «κλικ» πάνω στα κίτρινα κουτάκια στα οποία αναγράφονται τα σχετικά στοιχεία, να προβείτε σε όποιες διορθώσεις κρίνετε ότι είναι αναγκαίες.

8) Παρακάμψτε τον κωδικό 049 του πίνακα 7, όπου μέχρι πέρυσι δηλώνατε το ποσό των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που είχατε μαζέψει το εκάστοτε προηγούμενο έτος. Ο κωδικός αυτός υπάρχει μεν στη φετινή δήλωση αλλά είναι ανενεργός. Κι αυτό διότι, φέτος, δεν «μετράνε» οι αποδείξεις στις φορολογικές δηλώσεις. Η έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που προβλέπει για σάς η φορολογική νομοθεσία αναγνωρίζεται χωρίς να χρειαστεί να έχετε μαζέψει αποδείξεις. 9) Στον πίνακα 7 της δήλωσης, συμπληρώστε, στον κωδικό 051 για εσάς και στον κωδικό 052 για τη σύζυγό σας, το συνολικό ποσό των εξόδων που πραγματοποιήσατε το 2015 για ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσηλεία σε νοσοκομεία ή κλινικές και αγορές φαρμάκων, μόνο εάν διαπιστώσετε ότι το ποσό αυτό υπερβαίνει το 5% του συνολικού σας εισοδήματος. Κι αυτό διότι μόνο σ’ αυτή την περίπτωση δικαιούστε έκπτωση του 10% του υπερβάλλοντος ποσού από τον τελικό φόρο εισοδήματος. Εάν, δηλαδή, η δαπάνη αυτή δεν υπερβαίνει το 5% του συνολικού εισοδήματός σας, δεν είναι αναγκαίο να την αναγράψετε, διότι στην περίπτωση αυτή δεν θα τύχετε καμίας έκπτωσης.

10) Εάν έχετε εξαρτώμενα τέκνα, δηλώστε τα στοιχεία τους στον πίνακα 8. «Κλικάρετε» σε ένα από τα κίτρινα κουτάκια που βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του πίνακα 8 για να εμφανιστεί σε νέο «παράθυρο» ένας άλλος αναλυτικός πίνακας στον οποίο θα πρέπει να αναγράψετε για κάθε παιδί σας, το όνομα, το έτος γέννησης, τη βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία βρίσκεται (αν είναι 5 ετών ή μεγαλύτερο), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), το εάν είναι ή όχι ανήλικο και το εάν έχει υποχρέωση ή όχι να υποβάλει δική του δήλωση. Για κάθε ενήλικο τέκνο σας, το οποίο έκλεισε τα 18 έτη ηλικίας το αργότερο μέχρι και την 31η-12-2015, θα πρέπει επιπλέον να αναγράψετε και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του. Για να οριστικοποιήσετε την υποβολή των στοιχείων που συμπληρώσατε, επιλέξτε «μεταφορά στη δήλωση». Με τη συμπλήρωση και την υποβολή (μεταφορά στη δήλωση) των στοιχείων των παιδιών σας, συμπληρώνεται αυτόματα και ο αριθμός τους στον κωδικό 003, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω. 11) Αναγράψτε, στον πίνακα 10, τον πολυψήφιο αριθμό ΙΒΑΝ ενός λογαριασμού καταθέσεων που έχετε ανοίξει σε κάποια τράπεζα, προκειμένου να πιστωθεί σ’ αυτόν τυχόν επιστροφή φόρου που μπορεί να προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσή σας. Ο αριθμός ΙΒΑΝ είναι εκτυπωμένος στην πρώτη εσωτερική σελίδα του βιβλιαρίου κατάθεσης που έχετε.

12) Αφού ολοκληρώσετε τη συμπλήρωση όλων των παραπάνω στοιχείων, επιλέξτε «συνέχεια υποβολής». Αμέσως θα δείτε σε αναλυτικό πίνακα τα στοιχεία που δηλώσατε και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσής σας (χρεωστικό ή πιστωτικό ή μηδενικό ποσό), το οποίο δεν είναι το οριστικό. Εάν είστε βέβαιος ή βέβαιη ότι είναι σωστά τα (ελάχιστα) στοιχεία που δηλώσατε, επιλέξτε «οριστική υποβολή» και έτσι η δήλωσή σας θα θεωρείται πλέον οριστικά υποβληθείσα, οπότε θα μπορείτε να «κατεβάσετε», σε μορφή αρχείου pdf, και να εκτυπώσετε τόσο την ίδια τη δήλωση (έντυπο Ε1), όσο και το τελικό εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος.

ΠΗΓΗ:dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ