Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να εξετασθούν εκ νέου τρόποι αντιμετώπισης των προσφυγικών ρευμάτων, οι χώρες που έχουν στραφεί κατά της Ελλάδας με τις ενέργειες τους να κλείνουν τα σύνορα και έτσι να εγκλωβίζονται όλο και μεγαλύτεροι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα φαίνονται αμετανόητες. Αυτό βεβαίως οδηγεί απ’ότι φαίνεται σε δεύτερες σκέψεις την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που όμως δεν βοηθάνε ιδιαίτερα αν όχι καθόλου την Ελλάδα. Δηλαδή δεν είναι λύση να αποδεχτούμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν στην Ελλάδα σε προσφυγικούς καταυλισμούς, επειδή δεν τους θέλει κανένας και απλά να ενισχυθεί γι αυτό οικονομικά η Ελλάδα.
Έτσι, το ενδεχόμενο μίας μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικής κρίσης, που μπορεί να ξεσπάσει άμεσα στην Ελλάδα, εξετάζεται πλέον ανοικτά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το άμεσα τοποθετείται σε ακριβώς μία εβδομάδα, όταν θα γίνει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Η Ε.Ε., μέχρι στιγμής, έχει χρησιμοποιήσει σε χώρες εκτός ορίων της δύο βασικά σχέδια για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης από αυξημένες προσφυγικές ροές. Αυτά σύμφωνα με τον τύπο, βρίσκονται υπό επεξεργασία και τώρα για την περίπτωση της Ελλάδας, ενώ η τελική πρόταση της επιτροπής, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, μπορεί να είναι έτοιμη ακόμη και τις επόμενες ημέρες.
Το πρώτο σχέδιο είναι αυτό που εφαρμόζεται σε μία σειρά από χώρες της Αφρικής, αλλά και στον Λίβανο και την Ιορδανία, που αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές. Εκεί, η Ε.Ε., μέσω του αρμόδιου επιτρόπου για ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτική προστασία, Χρ. Στυλιανίδη, έχει συμβάλει με το να προσφέρει τη χρηματοδότηση σε έναν διεθνή οργανισμό, όπως ο Ερυθρός Σταυρός ή η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, για τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών, δηλαδή στήσιμο σκηνών, παροχή τροφής, ύδρευσης, αποχέτευσης, φύλαξης, ιατρικής βοήθειας κτλ.
Το δεύτερο σχέδιο είναι να δίνονται στους πρόσφυγες χρήματα σε μορφή κουπονιών (voucher) με τα οποία θα μπορούν να νοικιάσουν διαμερίσματα ή δωμάτια σε ξενοδοχεία και συγχρόνως να παρέχονται και άλλα κουπόνια για αγορές τροφίμων σε σούπερ μάρκετ ή άλλες αγορές. Αυτός είναι ένας τρόπος να μην περιθωριοποιηθούν οι πρόσφυγες, αλλά και να δοθεί μία ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς η χώρα επωμίζεται οικονομικό βάρος με τις αυξημένες προσφυγικές ροές. Αυτό το σχέδιο έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο, σε Τσετσένους πρόσφυγες στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ η παροχή κουπονιών για σίτιση έχει χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια λιμού στη Σομαλία.
Θεωρούμε ότι οι ακραίες απόψεις όλων των φασιστοειδών της Ευρώπης, αλλά και όσων έχουν παρασυρθεί από αυτούς δεν πρέπει να περάσουν. Η δικαίωση και ικανοποίηση των λύσεων αυτών που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν και να επιβάλλουν στην Ελλάδα το χάος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές . Η Ελλάδα πρέπει να δώσει αγώνα μέσα και έξω από την Ευρώπη και να αναζητήσει συμμαχίες και σχέδια που θα αντιμετωπίζουν ισοδύναμα και δίκαια για όλους την προσφυγική κρίση.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο