Αρχείο

Οι Τούρκοι Κάνουν Δωρεές στα Βαλκάνια για να Επιβάλλουν την Ιστορία τους …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Το ότι οι Τούρκοι είναι ύπουλοι και μπαμπέσηδες τουλάχιστον εμείς οι Έλληνες το έχουμε βιώσει εδώ και πολλούς αιώνες. Το ότι συνεχίζουν να είναι, δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη και επιβεβαιώνεται από σειρά γεγονότων με πιο πρόσφατα τα προβλήματα που δημιουργούν τόσο στη Μ. Ανατολή όσο και στα Βαλκάνια όπου προσπαθούν να επιβάλλουν με διάφορους τρόπους τα συμφέροντα τους. Σε αυτό το πλαίσιο είδαμε πρόσφατα μια δράση τους, που επιβεβαιώνει την πολιτιστική διείσδυση που επιδιώκουν με διάφορους τρόπους. Μεταξύ των μεθόδων τους είναι και αυτή των ΄΄Προσφορών – Δωρεών΄΄ προς ενίσχυση ασθενών χωρών στα Δ. Βαλκάνια. Προσφέροντας λοιπόν ή κάνοντας μια δωρεά πάντα προσπαθούν να έχουν ένα συγκεκριμένο όφελος, που κυρίως έχει να κάνει με πολιτιστική διείσδυση και επηρεασμό των τοπικών πληθυσμών ανάλογα με τα συμφέροντα της.

Έτσι διαφωνία  έχει ξεσπάσει, σύμφωνα με τον Βαλκανικό τύπο, στην πόλη του Κοσσυφοπεδίου Obilic, το όνομα της οποίας προέρχεται από τον Milos Obilic, Σέρβο ιππότη που θεωρείται ότι σκότωσε τον εισβολέα Σουλτάνο Μουράτ Α΄ τον 14ο αιώνα, για το αν θα ονομαστεί  ένα πολιτιστικό κέντρο της πόλης με το όνομα του Σουλτάνου.

Στη δημοτική συνέλευση του Obilic για το θέμα, η διαφορά επικεντρώνεται στην δημιουργία ενός δημοτικού κέντρου πολιτισμού,  ένα έργο το οποίο έχει καθυστερήσει μετά από μια δωρεά από την Τουρκία. Ο τοπικός δήμαρχος λέει ότι η τουρκική πρεσβεία στην Πρίστινα προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει το κέντρο, υπό την προϋπόθεση να ονομαστεί  Μουράτ Α ', από το  σουλτάνο ο οποίος επέκτεινε την οθωμανική κυριαρχία στα Βαλκάνια πριν πεθάνει, ενώ αγωνίζονταν ενάντια των  σερβικών δυνάμεων στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389, όπου και  σκοτώθηκε από τον Obilic, σύμφωνα με ορισμένες  ιστορικές πηγές.

O δήμαρχος Xhaferr Gashi είπε στο δημοτικό συμβούλιο ότι, «Οι Τούρκοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να ονομαστεί σουλτάνος Μουράτ και ως εκ τούτου θα έπρεπε να αρνηθούμε την πρόταση», δεδομένου ότι επίσης πολλοί Αλβανοί είναι υπερήφανοι για την αντίσταση τους εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς και από  το γεγονός ότι ο στρατός που πολέμησε τον Μουράτ Α΄ στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου ήταν εθνικά μικτός. Η στάση του δημάρχου υποστηρίχθηκε και από τον Teuta Berisha,  δημοτικό σύμβουλο που δήλωσε ότι, «Δεν θέλουμε έναν σουλτάνο στο δήμο μας, γιατί ο λαός μας  ήδη έχει πάρα πολλούς επιδρομείς». Άλλα βέβαια μέλη δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την προσφορά της Τουρκίας, λέγοντας ότι δεν έχει νόημα να εμποδιστεί η αναγκαία πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης λόγω ενός ονόματος και μόνο.

Ο Mehmet Krasniqi, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο, είπε ότι ο δήμαρχος έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά και ανέφερε ότι «Υπάρχουν πολλοί δρόμοι τους οποίους ο δήμαρχος Xhaferr Gashi  έχει ονομάσει από  Σέρβους, συμπεριλαμβανομένων μερικών με  σκοτεινό ιστορικό παρελθόν εναντίον των Αλβανών». Ο Baresh Gorica, σύμβουλος στην τουρκική πρεσβεία στην Πρίστινα, δήλωσε στο BIRN ότι η πρεσβεία έχει λειτουργήσει μόνο ως μεσάζων σ’αυτές τις συζητήσεις .

Θεωρούμε όλες αυτές τις δωρεές των Τούρκων απόλυτα στοχευμένες προκειμένου να διεισδύουν στην πολιτιστική παράδοση του πληθυσμού και να τον επηρεάζουν στο παρόν και το μέλλον υπέρ των δικών τους συμφερόντων και επιδιώξεων, που δεν είναι άλλα από την δημιουργία μιας Βαλκανικής απόλυτα υποταγμένης στα Οθωμανικά σχέδια.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ