Αρχείο

«Μυρίζει» Ρωσική Παρέμβαση στο Μαυροβούνιο - Η Σερβία Θέλει να Αγοράσει το Λιμάνι του Μπάρ

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Είναι γνωστή η μεγάλη κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας – ΗΠΑ και Μαυροβουνίου, σχετικά με την πρόσκληση για ένταξη του τελευταίου στο ΝΑΤΟ. Είναι απόλυτα σαφής η θέση και παρότρυνση της Ρωσίας προς το Μαυροβούνιο να μην το κάνει. Ο βασικός λόγος που η Ρωσία δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση πρωτευόντως την ένταξη του Μαυροβουνίου αλλά και δευτερευόντως της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ, όπως αναφερθήκαμε και σε πρόσφατο άρθρο μας, αποτελεί ότι εάν αυτό συμβεί τότε η Ρωσία αποκόπτεται τελείως από την Αδριατική ενώ ταυτόχρονα μειώνεται δραματικά και ο ρόλος της στα Δ. Βαλκάνια. Ήμασταν λοιπόν σε αναμονή για κάποια πρωτοβουλία της Ρωσίας στο θέμα αυτό, όταν  ξαφνικά χθες ο ο π/θ της Σερβίας Aleksandar Vucic, δήλωσε ότι επιθυμεί η Σερβία να αγοράσει το λιμάνι του Μαυροβουνίου Bar. Αναπόφευκτα μας ήρθε στο νου η παλαιότερη επιθυμία της Ρωσίας να δημιουργήσει εκεί ναυτική βάση.

Έτσι η Σερβία, σύμφωνα με την b-92, εξέφρασε την επιθυμία να αγοράσει από το Μαυροβούνιο το λιμάνι του Bar, έστω αν όχι μόνη μαζί με κάποιο συνεταίρο. Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Prva TV, ο π/θ της Σερβίας Aleksandar Vucic.

Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι ΄΄για αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει εκσυγχρονισμός όλων των οδεύσεων, τόσο οδικών όσο και σιδηροδρομικών και κυρίως αυτών που οδηγούν στο Μαυροβούνιο΄΄,  ΄΄ Νομίζω ότι μπορούμε να αγοράσουμε το λιμάνι του Μπάρ και το θέμα το έχω επίσης συζητήσει με τον Κινέζο π/θ γιατί δεν επιθυμούμε να θεωρηθεί εχθρική παρέμβαση. Θέλουμε να αποκτήσουμε το λιμάνι του Μπάρ και νομίζω ότι δεν θα υπάρξουν πολιτικά ούτε οικονομικά προβλήματα εάν βρούμε κάποιο συνεργάτη΄΄.

Όσον αφορά το σκεπτικό της ανάγκης αγοράς του λιμανιού του Μαυροβουνίου ανέφερε ότι η Σερβία το χρειάζεται για πολλούς λόγους αλλά κυρίως για εξαγωγές των προϊόντων της.

Θεωρούμε ότι η κίνηση της Σερβίας αποτελεί την έναρξη ενός σχεδίου παρέμβασης της Ρωσίας στο Μαυροβούνιο και θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες είτε άμεσα, είτε έμμεσα όπως η συγκεκριμένη. Δεν θα μας φανεί καθόλου παράξενο αν ο επικαλούμενος συνέταιρος της Σερβίας θα είναι η Ρωσία ή άλλη φιλική προς αυτή χώρα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ