Κόσμος

Η Ουκρανία προς το παρόν δεν επιτρέπει την δημιουργία στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο έδαφος της

Η Ουκρανία δεν επιθυμεί την δημιουργία μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο έδαφός της, σύμφωνα με ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο της άμυνας, αναφέρει ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Η δημιουργία μιας  στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα ερχόταν  σε πλήρη αντίθεση με τη νομοθεσία της χώρας», δήλωσε ο  Ουκρανός Υπουργός Άμυνας Stepan Poltorak στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Ενώ ο αμερικανικός και ο ουκρανικός στρατός συνεργάζονται  πάρα πολύ στενά μεταξύ τους, δεν έχει ακόμη εξεταστεί το θέμα της δημιουργίας μιας στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη χώρα», πρόσθεσε ο Ουκρανός υπουργός.

«Το ζήτημα δεν έχει καν ληφθεί υπόψη. Η ουκρανική νομοθεσία δεν επιτρέπει μια τέτοια επιλογή. Η στενή συνεργασία μεταξύ των στρατών μας, μας επιτρέπει να μοιραστούμε εμπειρίες και να μάθουμε  ο ένας με τον άλλο», δήλωσε ο Poltorak, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι ελπίζει πως η κοινή πολυεθνική ταξιαρχία Ουκρανίας-Πολωνίας και Λιθουανίας  θα δημιουργηθεί σύντομα, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να υιοθετήσει τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Το 2015 το ουκρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε νέα νομοθεσία η οποία επιτρέπει σε αλλοδαπούς να υπηρετούν στο στρατό της χώρας βάσει σύμβασης.

Ο νόμος ορίζει επίσης ότι  ξένοι υπήκοοι  θα μπορούν να γίνουν αξιωματικοί στον ουκρανικό στρατό μετά την απόκτηση  της ιθαγένειας της χώρας.

Πρόκειται για το ίδιο σχέδιο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα , σε ακόμα πιο «προχωρημένη» φάση. Η εισαγωγή αλλοεθνών σε ένα εθνικό στρατό τον καθιστά  στην ουσία μισθοφορικό ,  εφόσον δεν θα υπάρχουν  καθαρά εθνικά κίνητρα.

Σε άρθρο με τίτλο (Υπάρχει πιθανότητα επέμβασης νατοϊκής «ειρηνευτικής ταξιαρχίας» στην Ουκρανία ;), από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, είχαμε αναφέρει την δημιουργία της πολυεθνικής μονάδας με  το όνομα (LITPOLUKRBRIG), με έδρα  στην πόλη  Lublin στην ανατολική Πολωνία.

Τα βασικά καθήκοντα της ταξιαρχίας, αναφέρουν, την συμμετοχή σε διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ, καθώς και την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας.

Οι πολυεθνικές και οι πολυπολιτισμικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι στην μόδα από εδώ και στο εξής στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ