Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την νέα αμυντική βίβλο που περιγράφει την στρατηγική της Ρωσίας για το 2016, σε επίσημο έγγραφο μοιράστηκε σε όλους τους αρμοδίους φορείς.
Στο έγγραφο αυτό, η μεγαλύτερη απειλή για το ρωσικό κράτος αποτελεί ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), κάτι που ίσχυσε και το 2015, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.
Το έγγραφο, το οποίο υπεγράφη από τον Πούτιν αυτή την εβδομάδα, εκτιμά ότι η στρατιωτική συγκέντρωση του ΝΑΤΟ σε διάφορες χώρες γύρω από την ρωσική επικράτεια, αποτελεί την σημαντικότερη ξένη απειλή κατά της ρωσικής εθνικής ασφάλειας.
Επίσης αναφέρει την στάση της Ρωσίας και περιγράφει τις απειλές που εγκυμονεί η συνεχή επέκταση του ΝΑΤΟ.
«Η συσσώρευση βαριά εξοπλισμένου στρατιωτικού δυναμικού της συμμαχίας, η κατοχύρωση της με παγκόσμιες δράσεις οι οποίες υλοποιούνται σε παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, η ενίσχυση της στρατιωτικής δραστηριότητας των χωρών του δυτικού μπλοκ, η περαιτέρω επέκταση της συμμαχίας, και η προσέγγιση των ρωσικών στρατιωτικών υποδομών που είναι κοντά στα σύνορα, συνιστούν την μέγιστη απειλή για την ρωσική ασφάλεια », γράφει το έγγραφο.
Η υπογραφή του εγγράφου αυτού έρχεται με φόντο με την συνεχιζόμενη άνοδο της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, στην Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής.
Το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει την δύναμη των στρατευμάτων και εξοπλισμού του στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, προκειμένου να αποτρέψει μια « φανταστική» ρωσική απειλή .
Το Μαυροβούνιο είναι η τελευταία χώρα του πρώην σοβιετικού μπλοκ η οποία «πιέζεται» να ενταχθεί και αυτή στο ΝΑΤΟ .
Ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε την χάραξη μιας ΕΝΤΕΛΩΣ ανεξάρτητης πολιτικής για την χώρα του, σε σχέση με αυτήν της ηγεσίας των ΗΠΑ και της Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τον χαρακτηρισμό "κυρίαρχη" για την Ρωσία .
«Με συνεχή στρατιωτική ενίσχυση η Ρωσία, θα αντιμετωπίσει όλες τις νέες απειλές για την εθνικής της ασφάλεια, κάτι που αποτελεί έναν περίπλοκο και αλληλένδετα χαρακτήρα», αναφέρει το έγγραφο αυτό.
Η ανεξάρτητη εσωτερική και εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η Ρωσία προκαλεί την εξουδετέρωση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους , οι οποίοι επιδιώκουν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στις παγκόσμιες υποθέσεις», συνεχίζει το έγγραφο.
Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει μια σειρά αμυντικών κινήσεων κατά τους τελευταίους μήνες.
Στα μέσα Ιουνίου του περασμένου έτους, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα ενισχύσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο προσθέτοντας 40 διηπειρωτικούς πυραύλους . Επίσης μια μεγάλη παρτίδα οπλικών συστημάτων και εξοπλισμού θα παραδοθούν στις μονάδες του ρωσικού στρατού κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών.
Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ είναι τεταμένες μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία, κατόπιν δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου, 2014.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους κατηγορούν την Μόσχα για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και έχουν επιβάλει μια σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας , οι οποίες συνεχίζονται ακόμη και σήμερα .
Σε άρθρο με τίτλο: Β.Πούτιν προς ΝΑΤΟ: «Πλησιάσατε επικίνδυνα κοντά στα σύνορα της χώρας»!, από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, είχαμε αναφέρει δήλωση του Β.Πούτιν με την οποία ο ίδιος είχε επισημάνει προ μηνών ότι «η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει διευρύνει την παρουσία της επικίνδυνα στα σύνορα της Ρωσίας».
Η παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε Βαλτική, Πολωνία, Ρουμανία και το θέμα του Μαυροβουνίου ενδεχομένως να πυροδοτήσουν εντάσεις ανάμεσα στους δύο συνασπισμούς το 2016. Αυτό είναι πάρα πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα.