Γώγος
Υγεία

Γώγος: Μπορεί να χρειαστούμε να φορέσουμε μάσκες έξω!

Στην εκτίμηση ότι στην Αττική η κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού είναι «μεταξύ κίτρινου και πορτοκαλί» προχώρησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Ωστόσο σημείωσε ότι «είναι σταθερή η ανησυχητική κατάσταση» προσθέτοντας ότι «δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά δεν βλέπουμε και μειώση».

Όσον αφορά τους μετανάστες και τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στις ομάδες αυτές αρχικά σημείωσε ότι «δεν είναι τοπικό το πρόβλημα για την Αττική» προσθέτοντας ότι «ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό είναι με περισσότερα τεστ. Θα βοηθήσει και η απόμονωση ασυμπτωματικών σε δομές καραντίνας που γίνεται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Φυσικά μας απασχολεί ιδιαίτερα» συμπλήρωσε για το γεγονός ότι συνεχίζονται να καταγράφονται μεγάλοι αριθμοί στην Αττική λέγοντας ότι «είναι καιρός να δούμε πια την επίδραση των μέτρων. Γι’ αυτό βλεπετε μια επίταση της επιτήρησης των μέτρων. Περιμένουμε πως θα μαζευτεί το πράγμα με τους εκτεταμένους ελέγχους».

«Μπορεί να χρειαστούμε να φορέσουμε μάσκες έξω. Υπάρχουν μέτρα μέχρι το lockdown. Η μάσκα μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα και χωρις πρόβλημα. Στους εξωτερικούς χώρους δεν εφαρμόζεται όπως πρέπει . Οποιοδήποτε μέτρο προστίθεται όπως τα μαγαζιά να κλείνουν νωρίτερα είναι ένα μαξιλάρι μέτρων που προσεγγίζει το lockdown»

Κληθείς να σχολιάσει το φιάσκο με τα τεστ για το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff ο κ. Γώγος είπε ότι «τα μοριακά τεστ είναι αξιόπιστα. Το αποτέλεσμά τους όμως έχει να κάνει με ένα προσωπικό εκπαιδευμένο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπερεκτιμήθηκε το φορτίο. Κάποιο πρόβλημα υπήρξε στη διαδικασία. Πρέπει να πιστοποιηθούν τα εργαστήρια».

Ειδικά, δε, για τα rapid test είπε ότι «είναι πολύ καλό εργαλείο, έχουν πολύ καλή λειτουργικότητα. Έχει ένα θέμα η ευαισθησία τους, αν δηλαδη τα αρνητικά είναι αρνητικά. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν μπορεί να μας βοηθήσουν στο ξεκαθάρισμα των ασθενών στα νοσοκομεία, υπάρχει ειδική επιτροπή που το κοιτάζει αυτό».

O μαύρος Σεπτέμβριος στην Αττική

Κατά τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 7.597 κρούσματα κορωνοϊού και προστέθηκαν στα 10.526 που είχαν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας, τον περασμένο Φεβρουάριο, μέχρι και τον Αύγουστο.

Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 18.123 – χθες με τον δραματικά υψηλό απολογισμό των 416 κρουσμάτων «έσπασε» το φράγμα των 18.000 θετικών περιστατικών κορωνοϊού. Επίσης, χθες, καταγράφηκε στην Αττική ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός που έχει δηλωθεί μέχρι σήμερα στο Λεκανοπέδιο, 240 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Το 50% των κρουσμάτων του μήνα εντοπίστηκε στην Αττική.

Στο επίκεντρο του δεύτερου επιδημικού κύματος που απλώνεται στη χώρα βρίσκεται το λεκανοπέδιο. Είναι ενδεικτικό ότι τα μισά θετικά κρούσματα του Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν στην Αττική: από τα 7.597 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στην επικράτεια, τα 3.896 έχουν προέλευση γεωγραφική την περιφέρεια Αττικής.

Τη δύσκολη κατάσταση, όπως εξελίσσεται, στην Αττική, επιβεβαιώνει και η αύξηση του δείκτη Rt για το λεκανοπέδιο σε 1 και άνω της μονάδας, όπως καταγράφει η 16η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό που αφορά το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ