Το ανθρώπινο σώμα σήμερα κάθεται περισσότερο από ποτέ, ΔΕΝ είναι όμως φτιαγμένο να κάθεται για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η πικρή αλήθεια είναι πως η πλειοψηφία του ελληνικού, και όχι μόνο, πληθυσμού κάνει καθιστική ζωή. Περνάμε ολοένα και περισσότερο χρόνο μπροστά από μια οθόνη, σε ένα γραφείο, πίσω από το τιμόνι και στον καναπέ του σπιτιού μας.
Ξέρουμε ότι το καθισιό «κάνει κακό», δυστυχώς όμως ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι «τρόπος ζωής» και δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη αλλά θα πρέπει να προσπαθούμε με μικρά βήματα καθημερινά.
Παθολογικές επιπτώσεις
Καθώς περνάνε τα χρόνια, όσο περισσότερο χρόνο περνάμε στην καρέκλα το σώμα μας στην κυριολεξία αργοπεθαίνει, η λειτουργική ικανότητα του μειώνεται δραματικά και οι πιθανότητες για εμφάνιση ή επιδείνωση πολλών σοβαρών παθήσεων, αυξάνονται κατακόρυφα. Υπέρταση, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά Νοσήματα, Κατάθλιψη, Καρκίνος του μαστού, Καρκίνος του παχέως εντέρου, Οστεοπώροση, Διαταραχές μεταβολισμού λιπιδίων, Άγχος, Εγκεφαλικό, Διαβήτης τύπου 2, πνευμονοπάθειες, Παθήσεις του πεπτικού συστήματος, Αλτσχάιμερ, Μυοσκελετικά προβλήματα….
Μπορεί η φυσική δραστηριότητα να βοηθήσει;
Εάν έχετε καθιστικό τρόπο ζωής ή καθιστική εργασία η τακτική άσκηση όχι απλά συνιστάται, είναι απαραίτητη. Ωστόσο δεν εξαφανίζει πλήρως το ρίσκο εμφάνισης προβλημάτων υγείας.
Μια μελέτη εξέτασε 18 μεταβολικούς δείκτες σε άτομα που ακολουθούσαν διαφορετικά πρωτόκολλα άσκησης.
Μια ώρα έντονης σωματικής άσκησης δεν εξισορρόπησε την αρνητική επίδραση της ελάχιστης σωματικής δραστηριότητας / «μη-άσκησης» που συνδέεται με την καθιστική ζωή.
Συμπληρωματικά, μια ανασκόπηση 47 μελετών βρήκε πως όσο περισσότερες ώρες καθόμαστε σε μια καρέκλα την ημέρα τόσο πιο αρνητική η επίδραση στην υγεία μας, ανεξαρτήτως της άσκησης σε τακτικά χρονικά διαστήματα μέσα στην εβδομάδα. Όσο λιγότερη η άσκηση τόσο πιο αρνητικά τα αποτελέσματα στην υγεία.
Τρόποι αύξησης της καθημερινής μας δραστηριότητας
- Παρκάρετε μακριά το αυτοκίνητό σας από τον προορισμό σας και περπατήστε
- Μη παίρνετε το αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις.
- Κάντε καθημερινά περπάτημα για βόλτα για τουλάχιστον 1500 βήματα. Βάλτε στόχους κάθε φορά για όλο και περισσότερα βήματα.
- Κατεβάστε μια εφαρμογή στο κινητό σας ή σε ένα smartwatch που να μετρά τα βήματα που κάνετε καθημερινά και τις θερμίδες που δαπανάτε.
- Μπείτε στη θάλασσα όσες περισσότερες φορές μπορείτε.
- Περπατήστε στην άμμο
- Μη χρησιμοποιείτε το ασανσέρ, ανεβείτε ή κατεβείτε με τις σκάλες όσο περισσότερα πατώματα μπορείτε
- Κάντε τα τηλεφωνήματά σας όρθιοι, περπατώντας μέσα στο σπίτι ή στο γραφείο αν είναι αυτό δυνατόν.
- Μη κάθεστε συνεχόμενα για πάνω από μισή ώρα σε μια καρέκλα. Σηκωθείτε και περπατήστε ή κάνετε ελαφρές διατάσεις ποδιών.
Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι η λύση είναι πιο απλή και εύκολη απ’ ότι φανταζόμαστε...