Μετά τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πολιτική σκηνή οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε κατάσταση διάλυσης. Αυτό προσπαθεί να αποτρέψει με κάθε τρόπο ο αρχηγός του κόμματος Πάνος Καμμένος.
Του Γιώργου Λυκουρέντζου
Γραμμή άμυνας με δική τους ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος διάλυσης της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας στήνουν οι ΑΝ.ΕΛ.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η προϋπόθεση για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας η οποία προήλθε από εκλογές δεν είναι απλώς η ύπαρξη πέντε βουλευτών αλλά και η απαίτηση ώστε και οι πέντε να έχουν εκλεγεί με το κόμμα, όπως αναφέρεται στο real.gr.
Το πρόβλημα για τον Πάνο Καμμένο θα ανακύψει τη στιγμή που ο κ. Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί όπως έχει προαναγγείλει και η έδρα παραδοθεί στον αναπληρωματικό του Τέρενς Κουίκ ο οποίος είναι ήδη παρελθόν από τους ΑΝ.ΕΛ και ως αναμένεται θα ανεξαρτητοποιηθεί.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι ΑΝ.ΕΛ θα μείνουν με πέντε βουλευτές εκ των οποίων όμως μόνο οι τέσσερις θα έχουν εκλεγεί με τους ΑΝ.ΕΛ (Καμμένος, Κόλλια, Ζουράρις, Κατσίκης) ενώ ο πέμπτος Αριστείδης Φωκάς είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων.
Οι ΑΝ.ΕΛ αναμένεται να υποστηρίξουν ότι ακόμα και ετυμολογικά ο όρος συγκρότηση αναφέρεται μόνο στον αρχικό σχηματισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και δεν δεσμεύει τις επόμενες εξελίξεις. Ως εκ τούτου -υποστηρίζουν στελέχη των ΑΝ.ΕΛ- δεν τίθεται κανένα θέμα διάλυσης της Κ.Ο ανεξαρτήτως του τι θα πράξουν οι κ.κ Παπαχριστόπουλος και Κουίκ.
Προς το παρόν η Βουλή αποφεύγει να λάβει οποιαδήποτε θέση επί του ζητήματος. Μόνο λίγοι δεν είναι πάντως όσοι υποστηρίζουν ότι η αποδοχή μιας τέτοιας ερμηνεία θα εξέθετε τη Βουλή η οποία θα έπρεπε να άρει τη διάλυση της Κ.Ο του Ποταμιού και να επιτρέψει και στον Σταύρο Θεοδωράκη να επανασυστήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.