Ο Πάνος Καμμένος μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν υπουργός και κυβερνητικός εταίρος. Και τώρα, λίγες ημέρες μετά, όχι απλά βρέθηκε εκτός κυβέρνησης αλλά κινδυνεύει να τον αφήσουν και χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα.
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έδωσε ολιγοήμερο φιλί ζωής στον Πάνο Καμμένο που κινδύνευε από χθες να μείνει χωρίς ΚΟ. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαχριστόπουλος λίγο πριν πει το «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε ότι αποφάσισε να μην παραιτηθεί ακόμη από βουλευτής των ΑΝΕΛ και παραδώσει την έδρα του. Σε περίπτωση που το έκανε ο Πάνος Καμμένος θα έμενε αυτομάτως χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα και θα έχανε τα προνόμια που έχει ως αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος.
Ωστόσο, το φιλί της ζωής είναι ολιγοήμερο. Μέχρι την Πέμπτη συγκεκριμένα. «Κι ενώ είχα έτοιμη την παραίτησή μου, όταν άκουσα τον Πάνο Καμμένο σκέφτηκα ότι δεν θέλω να είμαι εγώ που θα διαλύσω την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.Έδωσα μία υπόσχεση στον εαυτό μου, σε κανένα άλλον, να παρατείνω μέχρι να βρει κάποια λύση, υπάρχουν δυο-τρεις βουλευτές, γιατί αν δεν είσαι βουλευτής που να προέρχεσαι από το συγκεκριμένο κόμμα δεν «πιάνεται» η πεντάδα. Για 4-5 μέρες δεν χάθηκε ο κόσμος. Θα περιμένω το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, είτε βρει ο κ. Καμμένος λύση είτε όχι με την κοινοβουλευτική ομάδα, εγώ θα παραδώσω την έδρα μου», είπε χαρακτηριστικά σήμερα ο κ. Παπαχριστόπουλος.
Γιατί κινδυνεύει με διάλυση η ΚΟ Καμμένου
Ο πρόεδρος της Βουλής, γνωστοποίησε την Πέμπτη μια πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής που ακυρώνει κάθε αντίμετρο του προέδρου των ΑΝΕΛ για να αντιμετωπίσει τις απώλειες βουλευτών που κατέγραψε τον τελευταίο καιρό, μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής που επικαλέστηκε ο κ. Βούτσης, παρότι ο κ.Καμμένος έχει έξι βουλευτές αυτή τη στιγμή και στην περίπτωση που παραιτηθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος μένει τυπικά με πέντε βουλευτές, η ΚΟ του διαλύεται. Και αυτό γιατί ένας εκ των πέντε είναι ο Αριστείδης Φωκάς ο οποίος έχει εκλεγεί στη Βουλή με την Ενωση Κενττρώων (ακολούθως ανεξαρτητοποιήθηκε και πριν λίγες ημέρες πήρε μεταγραφή στους ΑΝΕΛ).
Και μπορεί ο κ. Παπαχριστόπουλος να μην ανεξαρτητοποιείται αλλά να παραιτείται και να παραδίδει την έδρα του, αλλά πρώτος επιλαχών είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει θέσει εαυτόν εκτός ΑΝΕΛ και έχει προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι ο κ. Καμμένος, εξαιτίας του Θανάση Παπαχριστόπουλου, θα μείνει με λιγότερους από 4 εκλεγμένους με τους ΑΝΕΛ βουλευτές και θα χάσει την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος και τα προνόμια της θέσης.
Με το ολιγοήμερο φιλί ζωής που έδωσε ο κ. Παπαχριστόπουλος, ο κ. Καμμένος έχει ένα περιθώριο τεσσάρων πέντε ημερών να βρει τρόπο να σώσει την ΚΟ του. Δηλαδή να μπορέσει να κάνει κάποια μεταγραφή από τους ανεξάρτητους βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ. Αλλά και το σενάριο αυτό δεν μοιάζει να βγαίνει. Και αυτό γιατί οι τρεις ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ είναι ο Δημήτρης Καμμένος, ο Νίκος Νικολόπουλος και ο Γιώργος Λαζαρίδης.
Ωστόσο, τόσο ο Δημήτρης Καμμένος στον ΣΚΑΪ όσο και ο Νίκος Νικολόπουλος έχουν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Λαζαρίδης απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανενταχθεί στους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Γι' αυτό έχει απασφαλίσει, γιατί πιθανόν εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με τον κ. Παπαχριστόπουλο να παραιτηθεί από τους ΑΝΕΛ, για να απογυμνώσουν τον ίδιο.
Οι μπηχτές και τα παράπονα του Καμμένου
Ο Πάνος Καμμένος, όταν ήδη από την Πέμπτη το βράδυ κατάλαβε τι θα ακολουθούσε έσπευσε να καταγγείλει από το βήμα της Βουλής, το πρώην κυβερνητικό του εταίρο ο οποίος καθόταν λίγα μέτρα πιο πέρα. Μιλώντας του ευθέως κατήγγειλε τον ίδιο και τον Νίκο Βούτση ως ενορχηστρωτή της επιχειρούμενης διάλυσης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. «Λαμβάνω ίσως τον λόγο για τελευταία φορά ως πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της Βουλής επεξεργάζεται το σενάριο διάλυσης του κόμματός μας, όπως έγινε και με το Ποτάμι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αντισταθούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο Πάνος Καμμένος απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό και μίλησε για αχαριστία από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα: «Δεν περίμενα τέτοια αχαριστία, κύριε πρόεδρε, απέναντι σε έναν εταίρο σας που ήταν δίπλα σας τέσσερα χρόνια και ήμασταν περήφανοι που βγήκε η Ελλάδα από τα μνημόνια».
Η αμηχανία του Αλέξη Τσίπρα δεν κρύφτηκε. Την ώρα που ο κ. Καμμένος του μιλούσε σε τόνους που δεν είχε συνηθίσει άρχισε να συνομιλεί με τον υπουργό που στεκόταν πλάι του ενώ λίγα λεπτά αργότερα αποχώρησε από την αίθουσα της Βουλής.
Ειδικά για τον πρόεδρο της Βουλής ο Πάνος Καμμένος έσταξε φαρμάκι καθώς τον κατηγόρησε ότι με μεθοδεύσεις επιχειρεί να ικανοποιήσει το στόχο του ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να υπάρξει ΚΟ – όταν ο αριθμός των βουλευτών πέσει στους πέντε- με μεταγραφή από άλλη παράταξη (βλ. Αριστείδης Φωκάς). «Πριν από λίγο ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε έναν δημοσιογράφο να διαβάσουν το άρθρο 15 της Βουλής και του εξήγησε ότι όταν μείνουν 5 βουλευτές σε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να είναι εκλεγμένοι στο κόμμα αυτό, έτσι όπως προβλέπει ο Κανονισμός, από το ίδιο ψηφοδέλτιο», προσέθεσε.
Και η επίθεση προς τον επί τετραετίας εταίρο του κ. Καμμένου συνεχίστηκε με βαρύτατες κατηγορίες για παρεμβάσεις συμβούλων του πρωθυπουργού προς δικαστές, όπως στο θέμα της Novartis. Σε αποστροφή του λόγου του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε: «Όταν οι εισαγγελείς παραιτούνται από τη Βιέννη και όταν οι κυρίες σύμβουλοί σας λένε στους δικαστές “άσ' το αυτό για παρακάτω”, τότε αυτό προσβάλλει και εσάς και εμάς. Περισσότερο όμως προσβάλλει τη δημοκρατία και τους πολίτες».
Στη συνέχεια ανέλυσε το σχέδιο που πιστεύει ότι επεξεργάζονται οι κ. Τσίπρας και Βούτσης. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διατηρεί στον υπουργικό θώκο τον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος θα πάρει την έδρα του Θανάση Παπαχριστόπουλου μόλις αυτός παραιτηθεί.
«Τώρα εξηγείται γιατί γίνεται ο κ. Κουίκ υπουργός. Γίνεται υπουργός γιατί όταν ο κ. Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί, θα τον αντικαταστήσει προκειμένου να φύγει από την ομάδα των ΑΝΕΛ. Πραγματικά λυπάμαι πάρα πολύ. Οφείλω να πω ότι δεν το περίμενα από εσάς».
Τότε ήταν η μοναδική στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στον πρώην συγκυβερνήτη του και τον ρώτησε πώς γίνεται αυτό και αν κάτι τέτοιο ισχύει, με τον κ. Καμμένο να απαντά: «Ισχύει με το άρθρο 15, παράγραφος 3, κύριε πρωθυπουργέ».
Χθες, Παρασκευή, ο Πάνος Καμμένος συνέχισε την επίθεσή του, από το ρ/σ Πρώτο Θέμα.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μίλησε «κλοπή» των βουλευτών του από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ παρότι επί τέσσερα χρόνια μιλούσε για έντιμη συνεργασία, χθες τα ανέτρεψε όλα: «Δεν είχα έντιμη συνεργασία, η εντιμότητα της συνεργασίας έληξε με το που είδε ο Τσίπρας ότι ο Κοτζιάς έλεγε ότι έχουμε την πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι είχαν επεξεργαστεί το σχέδιο αποστασίας με υπουργικές καρέκλες και δούλευαν πίσω από την πλάτη μου αυτά τα σενάρια. Νιώθω προδομένος. Ας μείνουν με τις καρέκλες. Έχουμε σχέδιο αποστασίας που σχεδιάστηκε από τον πρωθυπουργό και εκτελέστηκε», είπε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Ο κ. Καμμένος μάλιστα, επικαλέστηκε μαρτυρία δημοσιογράφου για το σχέδιο του Τσίπρα. «Δημοσιογράφος που είναι κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο ήρθε κλαίγοντας και μου είπε "σ' την έχουν στημένη". Ο Βούτσης θέλει να παρερμηνεύσει τον κανονισμό που λέει ότι για να υπάρξει Κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να υπάρχουν πέντε βουλευτές από την ίδια εκλογή και να το κάνει με απόφαση του συμβουλίου των προέδρων της Βουλής, έτσι φαίνεται η αγωνία Τσίπρα να υπουργοποιήσει τον Κουίκ», είπε στη συνέχεια ο Πάνος Καμμένος αναφερόμενος στην καταγγελία του ότι θέλουν να διαλύσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. «Θα προσπαθήσω να παλέψω το πραξικόπημα του Βούτση να παρερμηνεύσει τον Κανονισμό της Βουλής. Ήμουν με συνταγματολόγους, με γνωμοδοτήσεις που λένε ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να διαλύσει την ΚΟ», πρόσθεσε.
Επιμένοντας στα περί σχεδιασμού, ο τέως υπουργός Άμυνας είπε ότι «αυτός ο σχεδιασμός δείχνει ότι ο Τσίπρας ήθελε να κλέψει βουλευτές για να έχει πλειοψηφία και δεν του βγήκε κεντροαριστερή αλλά κεντροδεξιά με αποστάτες, είναι κυβέρνηση αποστατών».