Οικονομία

Ο κορονοϊός "χτύπησε" οικονομικά ιστορικά καφέ της Ευρώπης

Όχι ένα, αλλά δύο, και ποιος ξέρεις πόσα ακόμη, θρυλικά καφέ της Ευρώπης κινδυνεύουν με λουκέτο. Η κρίση που φέρνει η πανδημία είναι σαρωτική και ακουμπάει εμβληματικές καφετέριες και χώρους.

Το Caffè Florian, που έκλεισε 300 χρόνια λειτουργίας, είναι ένα από τα παλαιότερα και ιστορικότερα καφέ της Ευρώπης, ενώ αποτελούσε σημείο συνάντησης των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων του κόσμου. Η πανδημία του κορονοϊού έχει μετατρέψει την άλλοτε τουριστική Βενετία σε πόλη-φάντασμα, απειλώντας με «λουκέτο» το εμβληματικό αυτό καφέ. «Θα μείνουμε ανοιχτοί για όσο πιο πολύ μπορούμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω», είπε ο διευθυντής του Florian, Marco Paolini.

Το Caffè Florian έχει αγαπηθεί για χρόνια από τον κόσμο παγκοσμίως, ιδρύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 1720 από τον Ιταλό επιχειρηματία Floriano Francesconi, στην Piazza San Marco, ενώ είναι γνωστό για την ιδιαίτερη διακόσμηση μπαρόκ από τον 18ο αιώνα.

Εκεί, σύχναζαν διάσημα ονόματα όπως ο γνωστός Γερμανός λογοτέχνης Johann Wolfgang von Goethe και ο θρυλικός Giacomo Casanova, αφού το Florian ήταν το μόνο καφέ που δεχόταν γυναίκες εκείνη την εποχή. Άλλοι γνωστοί επισκέπτες ήταν ο Λόρδος Byron, Charles Dickens, Ernest Hemingway, Andy Warhol, Charlie Chaplin κ.α. Επίσης αποτέλεσε χώρο γυρισμάτων γνωστών ταινιών, όπως είναι η ταινία «Summertime» με την Katherine Hepburn και το «The Talented Mr. Ripley» με την Gwyneth Paltrow και τον Matt Damon.

«Η σημερινή κρίση προφανώς ανήκει στον καθένα, αλλά για το Caffè Florian είναι σαν καθρέφτης μιας ολόκληρης πόλης, της Βενετίας, θύματος της δικής της παγκόσμιας τουριστικής επιτυχίας», εξήγησε ο Marco Paolini.

«Ο εορτασμός της 300ής επετείου μια επιχείρησης με κλειστές τις πόρτες είναι η εμβληματική εικόνα αυτής της κρίσης της Βενετίας και εν γένει των πόλεων τέχνης. Γι’ αυτόν τον λόγο, το Florian είναι ένα σύμβολο, το οποίο μπορείτε να εκλάβετε ως ένα παράδειγμα των πολλών ιστορικών δραστηριοτήτων που τώρα είναι σε βαθιά κρίση. Και του οποίου η κρίση δεν έχει μόνον οικονομική αξία, αλλά πάνω απ’ όλα ιστορική αξία, μιας και είναι κομμάτια της ιστορίας της Ιταλίας γνωστά σε όλον τον κόσμο», ανέφερε ο Paolini ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του.

«Κανείς ταξιδώτης δεν μπορεί να ξεχάσει τα άπειρα τραπέζια και τις καρέκλες, που απλώνονται σαν λίμνη στην πλατεία», έγραφε ο διάσημος συγγραφέας Χένρι Τζέιμς, όπως επισημαίνουν οι Times, σε αφιέρωμά τους. Για τους σύγχρονους επισκέπτες, το καφέ είναι ένα από τα αξιοθέατα της Βενετίας. Αρκετά ακριβό για ένα μέσο βαλάντιο, καθώς η σοκολάτα κοστίζει 11,5 ευρώ, το πρωινό του Καζανόβα 45 ευρώ και το brunch, 60 ευρώ.

Οι πελάτες πληρώνουν πέντε ευρώ έξτρα για την ορχήστρα, που παίζει ιταλικά και αμερικανικά ποπ τραγούδια περασμένων δεκαετιών. 

Με «λουκέτο» κινδυνεύει και το ιστορικό Caffè Greco στην οδό Via Condotti κοντά στη Piazza di Spagna, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς από το 1760, όταν και ιδρύθηκε από τον Έλληνα Νικόλα ντελλά Μανταλένα, όπως έγραφε η DW.

Εδώ γυρίστηκαν σκηνές της χολιγουντιανής ταινίας «Διακοπές στη Ρώμη» με την Όντρεϊ Χέπμπορν και τον Γκρέγκορι Πεκ (1953) και εδώ ήπιαν καφέ διασημότητες των γραμμάτων και των τεχνών από όλο τον κόσμο, από τον Γκαίτε και τον Σταντάλ μέχρι τον Ίψεν. Στην είσοδό του η επιγραφή «250 χρόνια ιστορίας» θυμίζει το ένδοξο παρελθόν του υπερπολυτελούς καφέ με τα μαρμάρινα τραπέζια, τις καλογυαλισμένες καρέκλες, τις μπορντώ ταπετσαρίες και τα πανάκριβα έργα τέχνης που το κοσμούν. Η νοσταλγική κομψότητα που αποπνέει το ιστορικό Caffè Greco ενδέχεται σύντομα να αποτελεί παρελθόν, τουλάχιστον σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν τις τελευταίες εβδομάδες στον ιταλικό τύπο. Οι διαχειριστές του καφέ, το ζεύγος Κάρλο Πελεγκρίνι και Φλάβια Λότσι, απειλούνται με έξωση.

Το συμβόλαιο μίσθωσης έληξε το 2017 και δεν θα ανανεωθεί. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το Caffè Greco είναι μια από τις ακριβότερες της ιταλικής πρωτεύουσας με τα ενοίκια να αγγίζουν αστρονομικά ποσά. Το κτήριο στο οποίο βρίσκεται το ιστορικό καφέ ανήκει στο Ισραηλιτικό Νοσοκομείο Ρώμης, σύμφωνα με το οποίο τα έσοδα από την είσπραξη των ενοικίων καλύπτουν ανάγκες του νοσοκομείου και των ασθενών. Μεταξύ της διοίκησης του νοσοκομείου και των διαχειριστών του καφέ δεν υπάρχει συμφωνία για την τιμή του νέου ενοικίου. «Πληρώνουμε σήμερα 22.000 ευρώ το μήνα» αναφέρει ο Πελεγκρίνι, συμπληρώνοντας: «Είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε περισσότερα αλλά η τιμή των 120.000 ευρώ τον μήνα είναι σχεδόν εξαπλάσια». Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενδιαφέρον για τη μίσθωση και διαχείριση του χώρου έχουν δείξει μέχρι στιγμής μεγάλοι διεθνείς όμιλοι.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Ισραηλιτικού Νοσοκομείου διαβεβαιώνει ότι το Caffè Greco θα μείνει ως έχει, ακόμη κι αν οι διαχειριστές του είναι διαφορετικοί στο μέλλον. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου αρνείται μάλιστα ότι έγινε η επίμαχη πρόταση στον Πελεγκρίνι για εξαπλάσια αύξηση του ενοικίου. Αναφέρει απλώς ότι άλλοι ενδιαφερόμενοι έδειξαν πρόθυμοι να καταβάλουν ποσά από 120.000 έως 180.000 ευρώ. Επίσης αναφέρει ότι υπάρχει δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι νυν μάνατζερ του καφέ θα πρέπει να παραδώσουν τον χώρο. Από το 2020, σύμφωνα με το νοσοκομείο, πρέπει να βρεθεί νέος ενοικιαστής, ώστε το καφέ να συνεχίσει να λειτουργεί. Ωστόσο τα πράγματα δεν αναμένονται να λήξουν έτσι απλά, διότι η οικογένεια Πελεγκρίνι-Λότσι θεωρεί ότι στο Ισραηλητικό Νοσοκομείο ανήκουν μόνο οι τοίχοι του κτηρίου και όχι η περιουσία και το όνομα του Caffè Greco.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ