Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δωροδοκούσαν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για να εκδώσει ένταλμα σύλληψης στο όνομα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αναφέρει η EFE.
«Από όσο θυμάμαι ο φετινός προϋπολογισμός του ειδικού δικαστηρίου αυξήθηκε κατά 24 εκατ. ευρώ. Μπορεί να ερμηνευθεί όπως και αν είναι, αλλά στην ουσία φαίνεται να είναι δωροδοκία από τις αμερικανικές αρχές», είπε ο Μεντβέντεφ την Παρασκευή, κατά την ομιλία του στο Διεθνές Νομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.
Ο πρώην Ρώσος πρόεδρος, εκπαιδευμένος ως δικηγόρος, τόνισε ότι η «δωροδοκία» είχε ως στόχο την προώθηση «αντιρωσικών υποθέσεων που σχετίζονται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία». Το ένταλμα σύλληψης «είναι φυσικά παράλογο, ακόμη και οδυνηρό. Όμως, δυστυχώς, έχει ορισμένες συνέπειες», είπε.
Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι το διεθνές νομικό σύστημα άρχισε να καταρρέει με τη σύσταση το 1993, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη. «Απλώς από εκείνη την περίοδο, η πίστη στη διεθνή δικαιοσύνη υπονομεύτηκε σοβαρά και άρχισε να εξαφανίζεται», είπε.
Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι διεθνείς θεσμοί έχουν αντικατασταθεί από φορείς που συμμορφώνονται με τη βούληση ορισμένων χωρών, ειδικά στις ΗΠΑ, ως εκ τούτου, τόνισε ότι δεν έχει νόημα η Ρωσία να παραμείνει μέλος τέτοιων οργανισμών.
Η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ. «Αν δεν εφαρμοστούν οι διεθνείς συμβάσεις και δεν γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των δικαστηρίων που αναγνωρίζουν οι χώρες, τότε το πυροβολικό μπαίνει σε δράση και οι υπερηχητικές πύραυλοι πετούν», πρόσθεσε.
«Τι είναι το ένταλμα σύλληψης ξένου ηγέτη; Αυτό είναι ένα casus belli, το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει το ξέσπασμα του πολέμου, αν συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με το ρωσικό έντυπο Moskovski Komsomolets.
Ανέφερε ότι αυτή η απόφαση λήφθηκε από κάποιους «δύσκολα κατανοητούς ανθρώπους» που ενεργούν κατά την «υπαγόρευση των Ηνωμένων Πολιτειών». «Πρέπει να καταλάβουν την ευθύνη τους απέναντι σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα για τέτοιες αποφάσεις», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Μεντβέντεφ, ο οποίος τοποθετήθηκε περισσότερο ως φιλελεύθερος πολιτικός κατά την προεδρία του 2008-2012 σε σύγκριση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Παρασκευή το ΔΠΔ ότι είναι «υπάκουο εργαλείο» στα χέρια των αγγλοσαξονικών χωρών και ότι ποτέ δεν συνέβαλε στην επίλυση των συγκρούσεων, αλλά μάλλον στην όξυνσή τους.
Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την επίτροπό του για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Αλεξέιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα, ως ύποπτοι για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από την κατεχόμενη επικράτεια της Ουκρανίας στη Ρωσία. Για το λόγο αυτό, ο Πούτιν δεν μπορεί πλέον να ταξιδεύει ελεύθερα στο εξωτερικό, καθώς 123 χώρες έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης και άλλες 30 το έχουν υπογράψει αλλά δεν το έχουν επικυρώσει.