Ρωσία

CNN: Απάτη ή πραγματική απειλή; Τι έκανε τον Πούτιν να αλλάξει το σχέδιό του και να στείλει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι σχεδιάζει να τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία , τον γειτονικό σύμμαχο που χρησιμοποίησε για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Όταν ο Ρώσος πρόεδρος λέει τη λέξη «πυρηνικά», ο κόσμος του δίνει αμέσως την πλήρη προσοχή και φαίνεται ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο ηγέτης του Κρεμλίνου κάνει τέτοιες ανακοινώσεις, σύμφωνα με ανάλυση του CNN .

Ως συνήθως, ο κόσμος πρέπει να δει πέρα ​​από τα φαινόμενα και να βάλει τα λόγια του Πούτιν στο τρέχον πλαίσιο. Τα όπλα που σχεδιάζει να μεταφέρει ο Πούτιν στη Λευκορωσία δεν είναι στρατηγικά πυρηνικά όπλα - αυτοί οι γιγάντιοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που, εάν εκτοξευθούν, θα πυροδοτήσουν την αποκάλυψη.

Τα τακτικά πυρηνικά είναι μικρότερα αλλά ισχυρά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης. Ο Πούτιν απειλεί τον τελευταίο χρόνο ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε έναν πυρηνικό πόλεμο, ειδικά όταν η στρατιωτική του επιχείρηση στην Ουκρανία δεν πάει όπως θα ήθελε. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο ο Πούτιν έκανε την ανακοίνωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος είναι άνθρωπος με πολλά προβλήματα: οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πόλεις της Ουκρανίας από τον ουρανό, αλλά η χερσαία επίθεση δεν παράγει τα αποτελέσματα που θα ήθελε ο ηγέτης του Κρεμλίνου.

 

Εκτός από μερικές εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα, ο Πούτιν δεν ωφελήθηκε πολύ από τη συνάντησή του με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Επιπλέον, η Ρωσία εμφανίζεται τώρα, περισσότερο από ποτέ, ως δευτερεύων εταίρος στη συμμαχία της με την Κίνα.

Ο Πούτιν κατηγόρησε την απόφαση στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι ήταν μια απάντηση στην παράδοση από τη Βρετανία αντιαρματικών πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία, την οποία ο Ρώσος πρόεδρος βλέπει ως επικίνδυνη μορφή κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Βρετανοί αξιωματούχοι αρνούνται τους ισχυρισμούς και λένε ότι τα πυρομαχικά χρησιμοποιούνται μόνο για συμβατικούς σκοπούς.

 

Η Ρωσία έχει ήδη στείλει αεροσκάφη που μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνικά όπλα και εκτοξευτές πυραύλων Iskander στη Λευκορωσία 

 

 

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία κατασκευάζει ήδη μια εγκατάσταση αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων που θα είναι έτοιμη μέχρι τον Ιούλιο, αλλά δεν είπε πότε θα σταλούν τα όπλα. Επιπλέον, η Ρωσία λέγεται ότι διαθέτει ήδη 10 αεροσκάφη με πυρηνική ικανότητα στη Λευκορωσία, καθώς και εκτοξευτές πυραύλων μικρού βεληνεκούς Iskander ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Να σημειωθεί ότι ο Πούτιν ανέφερε ότι δεν θα παραδώσει τον έλεγχο των τακτικών πυρηνικών όπλων στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο - ο ηγέτης του Μινσκ ζητούσε τέτοια όπλα εδώ και πολύ καιρό. Δύο Αμερικανοί διπλωμάτες με τους οποίους επικοινώνησε το CNN βρίσκουν την κίνηση του Πούτιν τουλάχιστον περίεργη.

Ο Λουκασένκο υπέγραψε συμφωνία το 1994 για την παράδοση στρατηγικών πυρηνικών όπλων που στάθμευαν στη Λευκορωσία στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Γιατί λοιπόν ο Πούτιν αποφάσισε να στείλει ξανά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία; Ένας από τους διπλωμάτες επισημαίνει ότι τα όπλα θα συντηρούνταν από ρωσικές δυνάμεις που θα σταθμεύουν μόνιμα στο έδαφος της Λευκορωσίας - ένα επιπλέον σημάδι ότι ο Λουκασένκο βρίσκεται ακόμη περισσότερο υπό τον έλεγχο του Πούτιν.

Η Λευκορωσία είναι « πυρηνικός όμηρος » της Ρωσίας, δήλωσε την Κυριακή ο γραμματέας του Ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ολεξίι Ντανίλοφ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να μην ενοχλείται από την ανακοίνωση του Πούτιν.

Η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Αντριέν Γουάτσον είπε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις συνέπειες από τη δήλωση του Πούτιν, αλλά πρόσθεσε: «Δεν είδαμε κανένα λόγο να αλλάξουμε τη στρατηγική μας πυρηνική στάση, ούτε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συλλογική άμυνα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ». Ωστόσο, η μεταφορά ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία τα φέρνει πιο κοντά όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Αυτό ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού στην Ευρώπη - αυτό ακριβώς που θέλει ο Πούτιν.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...