Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του για σήμερα, Παρασκευή (03.03.2023). Η κίνηση αυτή του προέδρου του Ρωσίας έρχεται μετά τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε η FSB, η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, περί «τρομοκρατικής» επίθεσης ουκρανών «σαμποτέρ» στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το προγραμματισμένο ταξίδι του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στον Καύκασο ακυρώθηκε. Το τι ακριβώς θα εξεταστεί στο Συμβούλιο δεν είναι σαφές. Επίσης, εδώ και καιρό δίνει και παίρνει η σεναριολογία που θέλει τη Ρωσία να κηρύσσει επισήμως τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να κηρύξει περαιτέρω επιστράτευση, να στείλει προσκλητήρια σε εκατομμύρια στρατεύσιμους.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν η συνεδρίαση του ΣΕΑ θα μπορούσε να σημάνει αλλαγή της φύσης αυτής που η Μόσχα συνεχίζει να αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», απάντησε «δεν γνωρίζω, δεν μπορώ να πω».
Είναι ποινικό αδίκημα στη Ρωσία να αναφέρεται οποιοσδήποτε με τον όρο «πόλεμος» στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που εξαπολύθηκε την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Από τη συνεδρίαση κατά ορισμένες εκτιμήσεις θα μπορούσε να προκύψει περαιτέρω περιστολή των ελευθεριών και των δικαιωμάτων στη Ρωσία ή η λήψη μέτρων προς την κήρυξη πολέμου και προς τη μετακίνηση σε κεντρικά ελεγχόμενη οικονομία — δηλαδή μετατροπή της σε πολεμική οικονομία.
Ο κ. Πούτιν καταδίκασε την «τρομοκρατική» επίθεση χθες σε χωριό της Μπριάνσκ. Επρόκειτο «για ακόμη μια τρομοκρατική ενέργεια, ακόμη ένα έγκλημα», επέμεινε.
Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και παιδί 10 ή 11 ετών τραυματίστηκε όταν «σαμποτέρ», κατ’ αυτές «ουκρανοί εθνικιστές», άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου εν κινήσει σε χωριό της περιφέρειας. Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχους, μετέδωσαν πως οι δράστες της επίθεσης πήραν ομήρους.
Η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών με ανεξάρτητο τρόπο είναι αδύνατη.
Η ουκρανική προεδρία διέψευσε τις κατηγορίες της Μόσχας, κάνοντας λόγο για «εσκεμμένη» και «κλασική» προβοκάτσια με σκοπό, κατ’ αυτήν, να δικαιολογηθεί η επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο και πλέον.
Παράλληλα χθες ο ρώσος πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, νυν αντιπρόεδρος του ΣΕΑ, προειδοποίησε ξανά το NATO εναντίον της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία και συντήρησής τους στην Πολωνία, διαμηνύοντας πως αυτό θα εκλαμβανόταν στη Μόσχα ως κήρυξη πολέμου εναντίον της Ρωσίας.
«Οποιοσδήποτε αποφασίσει την παράδοση (…) τέτοιου εξοπλισμού, μέσων καταστροφής», καθώς και «οι ξένοι μισθοφόροι και οι στρατιωτικοί εκπαιδευτές» θα θεωρούνταν σε τέτοια περίπτωση «θεμιτοί στρατιωτικοί στόχοι», διεμήνυσε.
Ο κ. Μεντβιέντεφ καλλιεργούσε εικόνα μετριοπαθούς, συγκριτικά φιλελεύθερου πολιτικού όταν βρισκόταν στα αξιώματα του πρωθυπουργού και αργότερα του προέδρου της Ρωσίας. Όμως πλέον εκφράζει ολοένα πιο σκληροπυρηνικές θέσεις· παρατηρητές εικάζουν πως με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση του στη δομή εξουσίας της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος Πούτιν, που επέρριψε ευθύνες για τη χθεσινή επίθεση απευθείας στην ουκρανική ηγεσία στο Κίεβο, μίλησε για ενέργεια «νεοναζί». Επανέλαβε τις κατηγορίες πως η Ουκρανία προσπαθεί να αναθεωρήσει «την ιστορία» και να εξαλείψει τη ρωσική γλώσσα στην επικράτειά της. «Αλλά, επαναλαμβάνω: δεν θα τα καταφέρουν και θα τους συντρίψουμε», πέταξε.
Ρώσοι ακροδεξιοί εθνικιστές ανέλαβαν αργότερα την ευθύνη για την επίθεση στη Μπριάνσκ με βίντεο που διένειμαν.
Αν και γενικά οι ρώσοι ακροδεξιοί υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα την εισβολή που διέταξε ο κ. Πούτιν, ορισμένοι τάχθηκαν αντιθέτως στο πλευρό του Κιέβου. Δεν είναι σαφές εάν, σε περίπτωση που ισχύει ο ισχυρισμός, υπήρξε συντονισμός με τον ουκρανικό στρατό αυτών που δήλωσαν «εθελοντές».
Χθες οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία συνέχιζαν να μαίνονται, με το γενικό επιτελείο στο Κίεβο να ανακοινώνει πως απωθήθηκαν νέες ρωσικές επιθέσεις, ιδίως στην Μπαχμούτ, όπου η ουκρανική πλευρά αναγνωρίζει πως η κατάσταση παραμένει «κρίσιμη».