Οι εντάσεις δημιουργούνται στη διαστημική κοινότητα καθώς η Ρωσία εντείνει τις απειλές και αναλαμβάνει δράση εναντίον άλλων διεθνών κυβερνήσεων με έναν εξελισσόμενο, κλιμακούμενο πόλεμο στο διάστημα ψηλά πάνω από τους ουρανούς της Ουκρανίας.
Σήμερα, η Ρωσία αποφάσισε να σταματήσει να προμηθεύει κινητήρες πυραύλων στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αντίποινα για τις κυρώσεις της εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία, δήλωσε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της κρατικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.
Αυτή η κίνηση πραγματοποιείται μόλις μια ημέρα αφότου η Ρωσία απείλησε να αποσύρει την αυριανή προγραμματισμένη εκτόξευση της εταιρείας δορυφορικών διαδικτυακών επικοινωνιών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, OneWeb και μέρες μετά την απειλή της συντριβής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.
«Σε μια κατάσταση όπως αυτή δεν μπορούμε να προμηθεύσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες με τους καλύτερους πυραυλοκινητήρες στον κόσμο μας. Αφήστε τους να πετούν με κάτι άλλο, τα σκουπόξυλα τους, δεν ξέρω τι», είπε ο Ρογκόζιν στην κρατική ρωσική τηλεόραση. Σύμφωνα με τον Ρογκόζιν, η Ρωσία έχει παραδώσει συνολικά 122 κινητήρες RD-180 στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1990, εκ των οποίων οι 98 έχουν χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία οχημάτων εκτόξευσης Atlas, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης μετεωρολογικού δορυφόρου GOES-T αυτής της εβδομάδας.
Η Roscosmos θα σταματήσει επίσης να επισκευάζει πυραυλοκινητήρες που είχε παραδώσει προηγουμένως στις ΗΠΑ, είπε ο Ρογκόζιν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν 24 κινητήρες που θα έμειναν τώρα χωρίς ρωσική τεχνική βοήθεια.
Χθες, ο Ρογκόζιν είπε ότι θέλει διαβεβαιώσεις από την OneWeb ότι οι δορυφόροι της εταιρείας δεν θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Η Roscosmos ζήτησε επίσης από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία είναι βασικός μέτοχος της OneWeb, να εκχωρήσει το μερίδιό της στην εταιρεία. Εάν αυτά τα αιτήματα δεν ικανοποιηθούν, η Roscosmos λέει ότι θα αποσύρει τον πύραυλο Soyuz και η εκτόξευση δεν θα πραγματοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί αύριο. Οι περισσότεροι στη διεθνή διαστημική κοινότητα δεν πιστεύουν ότι η εκτόξευση θα γίνει.
Ο Kwasi Kwarteng, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας για τις επιχειρήσεις, την ενέργεια και τη βιομηχανική στρατηγική, έγραψε στο Twitter ότι οι απαιτήσεις δεν θα ικανοποιηθούν. «Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση στο OneWeb: η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πουλά το μερίδιό της», έγραψε στο Twitter.
Ενώ η Ρωσία ήταν απασχολημένη με τον καθαρισμό της αμερικανικής και της βρετανικής σημαίας από πυραύλους που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρώπων και φορτίων στο διάστημα, μια κοινή αποστολή μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης μέσω της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ES) φαίνεται απίθανο να προχωρήσει.
Η ESA εξέδωσε μια δήλωση που έγραφε: «Λυπούμαστε για τις ανθρώπινες απώλειες και τις τραγικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στη λήψη σωστών αποφάσεων, όχι μόνο για χάρη του εργατικού δυναμικού μας που συμμετέχει στα προγράμματα, αλλά με πλήρη σεβασμό στις ευρωπαϊκές μας αξίες, οι οποίες διαμόρφωσαν πάντα θεμελιωδώς την προσέγγισή μας στη διεθνή συνεργασία».
«Όσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος ExoMars, οι κυρώσεις και το ευρύτερο πλαίσιο καθιστούν πολύ απίθανη την εκτόξευση το 2022. Ο Γενικός Διευθυντής της ESA θα αναλύσει όλες τις επιλογές και θα προετοιμάσει μια επίσημη απόφαση για τη μελλοντική πορεία από τα κράτη μέλη της ESA», ανέφερε η ανακοίνωση της ESA.
Υπάρχουν επίσης ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι οντότητες, όπως οι Anonymous, έχουν παραβιάσει το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας και τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους.
Η Ρωσία λέει ότι θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε παραβίαση των δορυφόρων της ως δικαιολογία για πόλεμο. «Η αποσύνδεση των δορυφόρων οποιασδήποτε χώρας είναι στην πραγματικότητα ένα casus belli, μια αιτία πολέμου», ανέφερε ο Ρογκόζιν σύμφωνα με το Interfax. Η Ρωσία δεν έχει αποκλείσει τη χρήση πυρηνικών όπλων για να απαντήσει σε τέτοιες ενέργειες.