Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, δήλωσε πως θέλει να συζητήσει τη δυνατότητα απόσυρσης της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας πως ένα κράτος που κυβερνάται από εγκληματίες πολέμου, δεν έχει θέση ανάμεσα στις δημοκρατικές κοινωνίες.
Από την έναρξη της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, κατέστησε σαφές ότι δεν του αρέσει το Κοσσυφοπέδιο. Μάλιστα, κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είπε ότι θέλει να συζητήσει με τους Τσέχους συνταγματολόγους τη δυνατότητα της απόσυρσης της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από τη χώρα του, ως ανεξάρτητου κράτους.
Αναφερόμενος στον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι, ο Ζέμαν δήλωσε ότι «το δικαστήριο της Χάγης εξέφρασε εδώ και καιρό αμφιβολίες για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από εκπροσώπους του Κοσσυφοπεδίου και νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παραιτήθηκε ως αρχηγός της κυβέρνησης.
Επιτρέψτε μου να σας πω την προσωπική μου γνώμη: ένα κράτος που κυβερνάται από εγκληματίες πολέμου δεν πρέπει να βρίσκεται στην κοινότητα των δημοκρατικών χωρών».
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τσεχικής Γερουσίας, Γιάροσλαβ Κούμπερα, δήλωσε ότι η ιδέα του προέδρου να αποσύρει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ήταν μη ρεαλιστική. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ζέμαν έκανε τέτοιες παρατηρήσεις μόνο για να ευχαριστήσει τους Σέρβους.
Το Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίστηκε από την Τσεχική Δημοκρατία το 2008- λίγο μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας όταν ήταν πρωθυπουργός ο Μίρεκ Τοπλολάνεκ, με υπουργό των Εξωτερικών τον Κάρελ Σβαρζένμπεργκ.
Από την πλευρά του ο Βούτσιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Ζέμαν για τη στάση του έναντι του Κοσσυφοπεδίου, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
πηγή: echedoros-a.gr