Κόσμος

Ορθόδοξος ιερέας αποκατέστησε το μοναδικό τέμπλο του ναού στη Χομς

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο, που κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα για την Ορθόδοξη Εκκλησία της πόλης Χομς, αποκαταστάθηκε αφού οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν τον ναό. Για περίπου πέντε χρόνια, ο μόνος ειδικός στην αποκατάσταση των εικόνων και εκκλησιαστικών σκευών στη Συρία εργάστηκε για αυτό. Κι αυτός ήταν ο Ορθόδοξος ιερέας πατέρας Σπυρίδων.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο κέντρο της Χομς μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Αυτό μπορεί να δει κανείς στο προαύλιο της εκκλησίας μόνο από τα ίχνη από σφαίρες και θραύσματα στους τοίχους των γειτονικών κτιρίων. Χτισμένος στα τέλη του 19ου αιώνα καταστράφηκε από τζιχαντιστές στις αρχές του πολέμου στη Συρία, αλλά ο ναός πλέον είναι εκ νέου επισκέψιμος για τους ενορίτες.

Η Χομς, ένα μεγάλο βιομηχανικό και εκπαιδευτικό κέντρο στη Συρία, ήταν πάντα μια χριστιανική πόλη. Σε διαφορετικά χρόνια, έως και το ένα τρίτο του πληθυσμού εδώ είχαν ασπαστεί την Ορθοδοξία, και ζούσε δίπλα στους μουσουλμάνους σχεδόν πάντα ειρηνικά. Στον τρέχοντα πόλεμο, η πόλη έχει γίνει για τη Συρία ένα είδος αναλόγου του Στάλινγκραντ. Οι Χριστιανοί, συνειδητοποιώντας ότι οι μαχητές σκοπεύουν να τους καταστρέψουν, πολεμούσαν για κάθε σπίτι και κάθε όροφο. Το 2014, η πόλη απελευθερώθηκε. Οι κάτοικοι αποκαθιστούν όχι μόνο σπίτια, αλλά και εκκλησίες.

Το τέμπλο είναι ένα από τα κύρια ιερά των Χριστιανών στην Χομς. Σκαλισμένο από ξύλο από ντόπιους τεχνίτες το 1750, είναι σχεδόν 150 χρόνια παλαιότερο από την ίδια την εκκλησία. Κατασκευάστηκε για μια άλλη εκκλησία της πόλης - τον Ναό των Σαράντα Μαρτύρων. Το τέμπλο μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση στα τέλη του 19ου αιώνα.

Χάρη στον πατέρα Σπυρίδωνα, τον πρεσβύτερο μιας μικρής εκκλησίας στην Λατάκια στη βόρεια Συρία, αντικαθίσταται το ξύλινο τέμπλο. «Πέρασα πέντε χρόνια για να το ξαναχτίσω. Έπρεπε να συναρμολογηθεί σαν παζλ. Είχαμε περισσότερα από 250 κομμάτια αυτού του τέμπλου που κυμαίνονται από 3 cm έως 3 m μήκος. Έπρεπε να τα αριθμήσουμε όλα, να τα καθαρίσουμε και να τα στερεώσουμε με μια ειδική ένωση», εξηγεί ο ίδιος.

Μερικά από τα στοιχεία δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ, και νέα τοποθετήθηκαν στη θέση τους. Έτσι, ο ορθόδοξος σταυρός που στεφάνωνε το τέμπλο, που καταστράφηκε από την κατάρρευση της στέγης, έπρεπε να ξαναφτιαχτεί εν μέρει.

Ο ίδιος ο ιερέας, επαγγελματίας εικονογράφος που σπούδασε στην Ελλάδα, αφιέρωσε τα τελευταία 19 χρόνια της ζωής του στην αποκατάσταση των εικόνων. Ο πατέρας Σπυρίδων δεν παίρνει χρήματα για τη δουλειά του, ζωγραφίζει νέες εικόνες και αποκαθιστά τα παλιά με τα χρήματα που κερδίζει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ