Κοινωνία

Λαξεύτηκε προτομή του Νικηταρά δίπλα στον τάφο του Κολοκοτρώνη

Η τελευταία επιθυμία του Νικηταρά εκπληρώθηκε και η αδικία διορθώθηκε.Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς αγωνιστές και δεν του είχαν αποδοθεί οι δέουσες τιμές, αφού για τον ίδιο δεν υπήρχε ούτε καν τάφος, παρά τη μεγάλη του προσφορά στον αγώνα για την ελευθερία. Πλέον, και 201 χρόνια ακριβώς μετά το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, η τελευταία του επιθυμία γίνεται πραγματικότητα.

Ο λόγος για τον Νικήτα Σταματελόπουλο, γνωστό ως «Νικηταράς ο Τουρκοφάγος», ο οποίος είχε συμμετάσχει και διακριθεί για τον ηρωισμό του σε αναρίθμητες μάχες του Αγώνα και, δυστυχώς, πέθανε φτωχός και καταφρονημένος, με το νεοσύστατο ελληνικό κράτος να του δείχνει την ευγνωμοσύνη του απλά παρέχοντάς του… μια άδεια επετείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τελευταία επιθυμία του Νικηταρά, σύμφωνα με τον επικήδειό του, ήταν να ταφεί δίπλα από τον θείο του και πρωτεργάτη του Αγώνα, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Ούτε αυτή η επιθυμία όμως δεν είχε γίνει σεβαστή. Μέχρι σήμερα.

Με πρωτοβουλία ενός Βατραχανθρώπου του Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία, του Κώστα Χατζηδάκη, δίπλα από τον τάφο του Γέροντα του Μοριά, στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, τοποθετήθηκε το κενοτάφιο του Νικηταρά και έτσι η τελευταία του επιθυμία έγινε επιτέλους πραγματικότητα.

Ο Κώστας Χατζηδάκης παρουσίασε την ιδέα του στους υπεύθυνους του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι με τη σειρά τους αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και έτσι μια ιστορική «διόρθωση» έγινε πραγματικότητα.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων του κενοτάφιου και της προτομής του παραγνωρισμένου αυτού ήρως, θα γίνει σήμερα Τετάρτη 23/3, δύο ημέρες πριν τον εορτασμό της 201ης επετείο από την έναρξη της Επανάστασης.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ