Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τι έλεγε ο Παπούλιας για τα ελληνοτουρκικά! Ανδρέας-Οζάλ είχαν συμφωνήσει αποχώρηση του τουρκικών δυνάμεων από την Κύπρο;

Το σύμφωνο Παπούλια-Γιλμάζ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ανασύρονται στην μνήμη στον απόηχο του θανάτου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Υπενθυμίζεται πως πολλά έχουν ειπωθεί περί του συμφώνου Γιλμάζ - Παπούλια, που υπεγράφη 27 Μαΐου 1988, επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου. 

 

Τι ανέφερε το Πρωτόκολλο Παπούλια-Γιλµάζ (Μέτρα Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης)

Στο πλαίσιο της βραχύβιας ελληνοτουρκικής ύφεσης επί εποχής Νταβός, υπογράφηκε από τους τότε Υπουργούς Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια και Μεσούτ Γιλµάζ ένα πρωτόκολλο µέτρων οικοδόµησης εµπιστοσύνης το οποίο προέβλεπε µεταξύ άλλων δίµηνο µορατόριουµ στην πραγµατοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Για σηµαντικά χρονικά διαστήµατα το Πρωτόκολλο δεν τηρήθηκε στην πράξη, κυρίως µε τουρκική υπαιτιότητα. Στην περίοδο µετά το 1999, συµφωνήθηκαν µια σειρά µέτρων οικοδόµησης εµπιστοσύνης, όπως θερινό µορατόριουµ τετράµηνης διάρκειας στις στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και Στρατιωτικών Σχολών, θερµή γραµµή επικοινωνίας σε περίπτωση εκτάκτων περιστατικών, συνεργασία σε ειρηνευτικές αποστολές και φυσικές καταστροφές, κλπ.

 

https://www.youtube.com/watch?v=f8Bhguj4LqQ

 

Είχε συμφωνηθεί η αποχώρηση του τουρκικών δυνάμεων από την Κύπρο; 

Σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" πριν από 20 χρόνια περίπου ο κ. Παπούλιας δήλωνε για την Κύπρο πως η αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής όχι μόνο είχε συμφωνηθεί από τους Παπανδρέου - Οζάλ, αλλά είχε παραπεμφθεί προς επεξεργασία η σχετική συμφωνία στους Καρ. Παπούλια και Μεσούτ Γιλμάζ (υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας εκείνη την περίοδο).

Γιατί η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε ποτέ; Γιατί στο μεταξύ ο Τουργκούτ Οζάλ, έχασε την εξουσία και η διάδοχη κατάσταση στην Τουρκία δεν είχε τα «κότσια» να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας τέτοιας συμφωνίας, η οποία, σημειωτέον, ήταν χωρίς την έγκριση του στρατιωτικού κατεστημένου της Άγκυρας. Στο κρίσιμο ερώτημα για το αν αυτή η συμφωνία Παπανδρέου - Οζάλ σχετικά με την αποχώρηση των πρώτων 5.000 στρατιωτών των στρατευμάτων κατοχής της Κύπρου υπάρχει καταγεγραμμένη σε κάποιο χαρτί, ο κ. Παπούλιας περιορίζεται να υποδείξει τις σημειώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο Παπανδρέου κρατούσε πάντοτε σημειώσεις. Όλα αυτά υπάρχουν στις σημειώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου».

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη "προφητεία" λέει ακόμη κα ακούγονται τόσο επίκαιρα: 

 «όσο και αν θέλουν με δηλώσεις οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Τζεμ, να την ωραιοποιήσουν, είναι μια κρίση που αναδεικνύει πολιτικές και πρακτικές τις οποίες πάντοτε ακολουθούσε η Τουρκία και τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική εξωτερική πολιτική». Ασκεί έμμεσα κριτική στην ελληνική εξωτερική πολιτική δηλώνοντας με νόημα ότι «βεβαίως, είμαστε προσκολλημένοι στα συμπεράσματα του Ελσίνκι. Αλλά βλέπεις ότι η τουρκική πλευρά δεν εκτιμά την προσπάθεια της Ελλάδας να τη διευκολύνει ανοίγοντας τον δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άρα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις νομίζω ότι περνούν πλέον σε καινούργιους δρόμους και μάς βάζουν σε καινούργιους δρόμους και σε νέες εκτιμήσεις αυτής
της προσέγγισης».

https://www.youtube.com/watch?v=ZJnaavcAguk

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...