S-500 Prometey
Russia
Updated at:

Σοκ και δέος! Αποκαλύφθηκε πρώτη φορά δημόσια το ρωσικό σύστημα S-500 Prometheus στην Μόσχα (Εικόνα)

Η ρωσική αμυντική βιομηχανία για πρώτη φορά παρουσίασε δημόσια το αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό σύστημα S-500 Prometheus κατά την διάρκεια της εν εξελίξει ρωσικής αμυντικής έκθεσης Army 2024 στην Μόσχα.

CONTINUE READING

Αποκαλύφθηκε Πλήρως το S-500

Πιο συγκεκριμένα, ο ρωσικός «Προμηθέας», ένα σύστημα σχεδιασμένο να παρέχει αντιαεροπορική προστασία σε μεγάλα βεληνεκή ακόμη και έναντι εισερχόμενων βαλλιστικών απειλών, εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια σε έκθεση της ρωσικής πρωτεύουσας.

Όπως επιβεβαιώνεται και από τις πρώτες φωτογραφίες από την Army 2024, το S-500 είναι ένα κινητό σύστημα που τοποθετήθηκε πάνω στο σασί BAZ-69096 σχηματισμού 10x10. Σταδιακά αυτά τα ρωσικά συστήματα θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα αντιβαλλιστικά συστήματα άμυνας τύπου A-135. Τα A-135 εδώ και πολλές δεκαετίες προστατεύουν την Μόσχα και άλλες κοντινές περιοχές.

Επιπρόσθετα, το σύστημα S-500 αναμένεται να συμπληρώνει τις δυνατότητες του πυραυλικού συστήματος επιφάνειας-αέρος S-400 Triumf, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για την αναχαίτιση και ουκρανικών επιθέσεων.

Ένα από τα κρισιμότερα χαρακτηριστικά του S-500 είναι η ευελιξία του. Όπως αποκάλυψε η κατασκευάστρια εταιρεία, το σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών πυραύλων, επιτρέποντάς έτσι την αντιμετώπιση διαφόρων απειλών σε διαφορετικά βεληνεκή και υψόμετρα. Το γεγονός αυτό καθιστά το S-500 το υπέρτατο αντιαεροπορικό σύστημα στο οπλοστάσιο του ρωσικού στρατού.

Η ανάπτυξη και η παραγωγή του δεν ήταν εύκολη υπόθεση για την Μόσχα. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του S-500 ξεκίνησε το 2009, ωστόσο μόλις τώρα η πλατφόρμα αποκαλύφθηκε δημόσια για πρώτη φορά. Το πρόγραμμα καθυστέρησε πολύ, με την πρώτη παρτίδα να παραδίνεται στον ρωσικό στρατό τον Οκτώβριο του 2021. Τα πρώτα συστήματα S-500 τέθηκαν σε υπηρεσία γύρω από την ρωσική πρωτεύουσα και άλλες κεντρικές περιοχές του κράτους, προστατεύοντάς τες.

CONTINUE READING

Στις 23 Αυγούστου του 2021 ο Ρώσος πρωθυπουργός Μπορίσοφ είχε ανακοινώσει πως το σύστημα ξεκίνησε να παράγεται μαζικά, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός νέου σταδίου στην εξέλιξη του προγράμματος.

Το ίδιο έτος σε μία δήλωσή του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλοντας να τονίσει την σημασία του S-500 για την αμυντική στρατηγική της χώρας του είχε δηλώσει πως «περισσότερο από το 70% των αντιαεροπορικών πυραυλικών συνταγμάτων στις αεροδιαστημικές δυνάμεις έχουν επανεξοπλιστεί με σύγχρονα συστήματα τύπου S-400. Η παράδοση του συστήματος S-500 στο στράτευμα είναι το επόμενο βήμα, με τις δοκιμές να έχουν ήδη ολοκληρωθεί με επιτυχία».

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR