Armed Conflicts
Updated at:

"Γεφύρι της Άρτας" έγινε η παράδοση δύο συστημάτων S-400 από τη Ρωσία στην Ινδία-Η αλήθεια για τις δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας του Πούτιν(Βίντεο)

"Ήξεις αφίξεις", φαίνεται να είναι το λογοπαίγνιο που ταιριάζει, αναφορικά με την νέα καθυστέρηση  της Μόσχας στην υλοποίηση της Ινδικής παραγγελίας αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 .

Η Ρωσία θα παραδώσει τα δύο τελευταία αντιαεροπορικά συστήματα S-400 στην Ινδία με καθυστέρηση δύο ετών, το 2026!

Αναφορές από ινδικές πηγές  σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ κάνουν λόγο  ότι "η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να παραδώσει τα δύο αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα SA-21 Growler όπως είχε προγραμματιστεί το 2024, ενώ  το τελευταίο ζεύγος αυτού του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, γνωστό και ως S-400 Triumph, θα παραδοθεί στην Ινδία το τρίτο τρίμηνο του 2026 - μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου", επισημαίνοντας:

"Η τρέχουσα σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας φαίνεται να είναι η πηγή της καθυστέρησης της παραγωγής, αν και η Μόσχα δεν έχει ακόμη σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

CONTINUE READING

Η παραγγελία και οι όροι της

Τον Οκτώβριο του 2018, η Ινδία υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση ρωσικών συστημάτων S-400, σημειώνοντας ένα σημαντικό βήμα στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών.

Η παραγγελία αποτελούνταν από πέντε μονάδες των ισχυρών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf, γνωστά για τις ικανότητές τους στην αντιμετώπιση αεροπορικών επιδρομών, συμπεριλαμβανομένων αυτών από βαλλιστικούς πυραύλους και αεροσκάφη stealth.

Οικονομικά, η συμφωνία περιελάμβανε την καταβολή  από την Ινδία 5,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων  στη Ρωσία. Αυτή η τεράστια επένδυση χρησίμευσε για να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Ινδίας να ενισχύσει το αμυντικό της δυναμικό και να διατηρήσει τη στρατηγική της συμμαχία με τη Ρωσία.

Παρόλα αυτά η Ινδία δεν στηρίζεται αποκλειστικά στα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, αφού πρωτοστατεί εδώ και χρόνια σε μια πρωτοβουλία «Made in India» που δίνει έμφαση στην κατασκευή οπλικών συστημάτων στην εγχώρια αγορά, κυρίως χρησιμοποιώντας γηγενείς πόρους.

Πηγές αναφέρουν ότι η Ινδία εργάζεται επί του παρόντος σε ένα νέο σύστημα για την αντικατάσταση του S-400, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε λίγα χρόνια. Αυτό το εγχώριο σύστημα αεράμυνας θα διαθέτει τρεις διαφορετικούς τύπους πυραύλων, ειδικά κατασκευασμένους για να εξουδετερώνουν εχθρικούς στόχους σε διάφορες αποστάσεις, με τον πιο απομακρυσμένο να έχει  βεληνεκές σχεδόν 400 χιλιόμετρα.

Η αμυντική συνεργασία Ρωσίας-Ινδίας

Η αναβολή του τελικού ζεύγους S-400 Triumf στην Ινδία σηματοδοτεί ένα σημαντικό πρόβλημα στην αντιαεροπορική άμυνα έθνους, το οποίο βασίζεται κυρίως στην τριάδα των συστημάτων S-400 που έχουν ήδη αναπτυχθεί.

Αρχικά, η τέταρτη μονάδα S-400 ήταν προγραμματισμένη για άφιξη το 2023. Στη συνέχεια, η ημερομηνία μετατέθηκε πίσω στο 2024 και τώρα οι δύο τελευταίες μονάδες (τέταρτη και πέμπτη¨) έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν το 2026.

Η εμβάθυνση σε αυτή τη δύσκολη θέση θα μπορούσε ενδεχομένως να ωφελήσει απροσδόκητα την ινδική βιομηχανία.

Η Ινδία έχει δεσμευθεί για συνεργασία και  προμήθεια εξαρτημάτων από  τη Ρωσία για πολλές πλατφόρμες, όπως ελικοπτέρων Mi-17, μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 και Su-30 SMI, καθώς και μεταγωγικών αεροσκαφών An-32, L-76 και Il- 78. 

Ωστόσο, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου και των μυριάδων περιορισμών παραγωγής στην Ινδία, δεν είναι βέβαιο πότε θα είναι διαθέσιμα αυτά τα τόσο απαραίτητα ανταλλακτικά.

 Τα τελευταία χρόνια, η Ινδία δεν δίστασε να "κουνήσει" το δάχτυλο στη Ρωσία για καθυστερήσεις σε ανταλλακτικά και παράδοση όπλων. 

Ωστόσο, η προβλεπόμενη αναστολή στην παράδοση των S-400 τα επόμενα δύο χρόνια, μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία που περίμενε η Ινδία, δηλαδή  την  μεταφορά τεχνολογίας από τη Μόσχα, επιτρέποντας την εγχώρια συναρμολόγηση υποσυστήματος και εξαρτημάτων.

 Το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 Triumph

Όσον αφορά το S-400 και τις προδιαγραφές του, η Ρωσία δηλώνει περήφανα ότι αυτό αποτελεί το κορυφαίο σύστημα αεράμυνας της.

Αυτό το εξαιρετικά αποδοτικό δίκτυο, το πνευματικό τέκνο του ίδιου του Ρωσικού Κεντρικού Γραφείου Σχεδιασμού "Almaz", περιλαμβάνει κέντρο διοίκησης, ραντάρ ανίχνευσης στόχων και εκτοξευτές πυραύλων.

Το ραντάρ μπορεί να αναγνωρίσει στόχους έως και 600 χιλιόμετρα μακριά, ενώ οι πύραυλοί του μπορούν να εξουδετερώσουν απειλές που βρίσκονται σε απόσταση 400 χιλιομέτρων. Με την ικανότητα να αντιμετωπίζει 36 στόχους ταυτόχρονα, το σύστημα είναι επαρκώς οπλισμένο με αμυντική ικανότητα.

Για να καλύψει το ευρύ φάσμα του, το S-400 χρησιμοποιεί μια ποικιλία τεσσάρων πυραύλων, ο καθένας με το μοναδικό του μέγεθος και την τεχνική του ικανότητα. Αυτή η ποικιλομορφία εκτείνεται από τον πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς 40N6 [400 km] έως τον πύραυλο μικρής εμβέλειας 9M96E2 [120 km], ο καθένας κατάλληλος για συγκεκριμένους στόχους και σενάρια εμπλοκής.

Το S-400 λειτουργεί σε μια διαδικασία τριών σταδίων που περιλαμβάνει ανίχνευση στόχων, παρακολούθηση και αναχαίτιση πυραύλων. Το ραντάρ αρχικά αναγνωρίζει τον στόχο και διοχετεύει τα δεδομένα στο κέντρο εντολών. Το κέντρο διοίκησης επεξεργάζεται τις πληροφορίες και εάν εντοπιστεί απειλή, εκτοξεύεται αμέσως ένας πύραυλος.

Οι διαστάσεις του S-400 κυμαίνονται με βάση τα αντίστοιχα εξαρτήματά του. Για παράδειγμα, οι σωλήνες του πυραύλου έχουν μήκος περίπου 7,5 μέτρα, ενώ τα οχήματα ραντάρ μπορούν να εκτείνονται πάνω από 10 μέτρα. Η ευελιξία του συστήματος του επιτρέπει να προσαρμόζεται σε διαφορετικά εδάφη και συνθήκες, παρέχοντας ευέλικτη προστασία.

Με ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο προηγμένων δυνατοτήτων, δεν είναι περίεργο που το S-400 θεωρείται ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο. Τα λαμπρά χαρακτηριστικά του, σε συνδυασμό με την επιχειρησιακή ευελιξία, το καθιστούν ένα από τα πλέον ικανά αντιαεροπορικά συστήματα ."

 

https://youtu.be/WSvCUQlBgj8

 

Συμπέρασμα

Σε έναν πόλεμο εκείνο που πεθαίνει πρώτη είναι η αλήθεια. Αυτό φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση της Ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας και τα όσα γράφονται κατά καιρούς από Ρωσικά ΜΜΕ, επιχειρώντας να μας πείσουν για τις υποτιθέμενες τεράστιες δυνατότητές της.

Απτό παράδειγμα ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι για τη Ρωσία και τις δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας της, αποτελεί όχι μόνο η αναβολή κατά δύο χρόνια της παράδοσης των δύο αντιαεροπορικών συστημάτων  S-400 στην Ινδία που προαναφέραμε, αλλά και η ενίσχυσή της από Ιράν και την Βόρεια Κορέα με πληθώρα drones και βλημάτων πυροβολικού.

Τελικά για τη  Ρωσία  ισχύει αυτό που είχε πει ο Τσώρτσιλ, ότι  δεν είναι τόσο δυνατή όσο θέλει να δείχνει, αλλά ούτε τόσο αδύναμη όπως θα θέλαμε να είναι.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR