Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, ένα άλλο πολύ επικίνδυνο πολεμικό μέτωπο απειλεί να εμφανιστεί στην Μ.Ανατολή, αυτό μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, αφού πλέον όλα δείχνουν πως το Τέλ Αβίβ είτε έχει λάβει, είτε είναι στα πρόθυρα να λάβει τις αποφάσεις του για ανάληψη στρατιωτικής δράση κατά της Τεχεράνης , με η χωρίς την βοήθεια των ΗΠΑ, με υπαιτιότητα το πυρηνικό πρόγραμμα της Σιιτικής χώρας.
Το θέμα δεν είναι καινούργιο, όπως ούτε νέα είναι και τα σενάρια για Ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν.
Ωστόσο παρακολουθώντας το θέμα στενά εδώ και καιρό, παρατηρούμε ότι πλέον έχουμε 3 νέες ισχυρές ενδείξεις που παραπέμπουν σε επικείμενο στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράν, από το Ισραήλ.
Αυτές είναι:
1η Ένδειξη-Οι δηλώσεις Νετανιάχου
Σύμφωνα με έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ "Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε τις απειλές του κατά του Ιράν την Κυριακή κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εθνικής πολεμικής άσκησης", ενώ στη συνέχεια αναφέρει:
«Η πραγματικότητα στην περιοχή μας αλλάζει ραγδαία. Δεν μένουμε στάσιμοι. Προσαρμόζουμε το δόγμα μάχης και τις δυνατότητές μας για δράση σύμφωνα με αυτές τις αλλαγές», είπε ο Νετανιάχου στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε υπόγειο στρατιωτικό καταφύγιο στο Τελ Αβίβ. «Είμαστε δεσμευμένοι να δράσουμε ενάντια στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κατά των επιθέσεων με πυραύλους… και ενάντια σε… αυτό που ονομάζουμε πολυμέτωπη εκστρατεία».
2η Ένδειξη- Οι κατηγορίες του Ισραήλ προς τον ΙΑΕΑ που βρήκε σωματίδια εμπλουτισμένα στο 83,7% στο Ιράν
Η δήλωση ήρθε λίγες ώρες αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για «συνθηκολόγηση» με το Ιράν.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ΔΟΑΕ έκλεισε μια υπόθεση που ερευνούσε σωματίδια βαρέως εμπλουτισμένου ουρανίου που είχαν ανακαλυφθεί στο Ιράν.
Το πρακτορείο ανέφερε ότι είχε λάβει μια ικανοποιητική απάντηση εξηγώντας την παρουσία των σωματιδίων, τα οποία είχαν εμπλουτιστεί στο 83,7%, ανησυχητικά κοντά στο 90% που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικού όπλου.
Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την απόφαση του οργανισμού ως πολιτική, επικρίνοντας τον ΔΟΑΕ για την αποτυχία να αντιμετωπίσει την Ισλαμική Δημοκρατία. "
Εδώ επισημαίνουμε ότι είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ότι το Ιράν έχει προβεί σε εμπλουτισμό σωματιδίων στο 83.7% , πολύ κοντά στο 90% που απαιτείται για την απόκτηση Πυρηνικών όπλων από αυτό.
3η Ένδειξη- Ο εξοπλισμός του Ιράν με Ρωσικά Sukhoi Su-35 Flanker-E
Eίναι γνωστό ότι οι σχέσεις Ιράν-Ρωσίας βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα μετά την προμήθεια της Μόσχας από την Τεχεράνη με UCAV και drone kamikazi με τα οποία ο Πούτιν σφυροκοπά ανελέητα τις υποδομές ενεργειας των Ουκρανών, αλλά και μαχόμενα τμήματα τους.
Συνέπεια αυτού ήταν το Ιράν να αγορευθεί σε στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας, με την τελευταία να προβαίνει ως επιβράβευση στην πώληση μαχητικών της Su-35 Flanker-E, των οποίων επίκειται η παράδοση στην Τεχεράνη.
Θεωρείται ότι σε πρώτο χρόνο το Ιράν θα παραλάβει 24 μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-35 που αρχικά κατασκευάστηκαν και προορίζονταν για την Αίγυπτο, η οποία ακύρωσε την συγκεκριμένη παραγγελία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών στρατιωτικών αναλυτών, το Ιράν χρειάζεται τουλάχιστον 60 από τα εν λόγω μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να αποσύρει τα πεπαλαιωμένα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει, ωστόσο η επικείμενη παραλαβή 24 μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35 που αρχικά κατασκευάστηκαν και προορίζονταν για την Αίγυπτο, αποτελεί ένα πρώτο καλό βήμα για την Τεχεράνη, με προοπτική είτε να ακολουθήσει και δεύτερη παρτίδα από την Μόσχα, είτε να κατασκευαστούν αυτά από την Τεχαράνη κατόπιν σχετικής έγκρισης από την Ρωσία.
Το Ιράν επίσης έχει ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει το εγχώριο αντιαεροπορικό του σύστημα, αντίστοιχό του S-400, το σύστημα αεράμυνας Bavar-373 το οποίο προωθεί στη Συρία, για να προστατεύσει τους πόρους του από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές.
Ο πύραυλος Sayyad-4B, που εκτιμάται ότι έχει βεληνεκές μεταξύ 250-300 χιλιομέτρων, σε συνδυασμό με την πλατφόρμα Bavar-373 AD, φέρεται να μπορεί να παρακολουθεί και να εμπλέκει τα αμερικανικής προέλευσης μαχητικά F-35 stealth του Ισραήλ, το οποίο ως γνωστόν χρησιμοποιεί την ειδικά σχεδιασμένη έκδοση «I» του F-35 και το έχει βαφτίσει ως Adir.
Ο συνδυασμός των SU-35s και του ανταεροπορικού συστήματος Bavar-373 AD, θα αποτελέσει μια λίαν υπολογίσιμη δύναμη, δυσχεραίνοντας σημαντικά μια αεροπορική επίθεση του Ισραήλ με την συνδρομή των ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.