Συνεχίζονται οι πιέσεις κατά του Ρ. Τ. Ερντογάν, τόσο από αμερικανικές δεξαμενές σκέψεις, όσο και από τις αγορές. Ο Ερντογάν δείχνει ασταμάτητος, -όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική πάντα, διότι η οικονομία του πάει από το κακό στο χειρότερο- και αποφασίζει με ποιους θα πορευθεί από εδώ και στο εξής.
Οι χθεσινές εικόνες, σόκαραν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, καθώς Χ. Ακάρ, Φιντάν και Τσαβούσογλου, κρέμονταν από τα χείλη του Β. Πούτιν. Η Αγκυρα έχει τρομερό πρόβλημα πλέον και ψάχνει διεξόδους για να αποφύγει τον οικονομικό Αρμαγεδδώνα.
Oπως σας έχουμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, Οχι ένα, αλλά δύο αντιπυραυλικά – αντιεροπορικά συστήματα S-400 πρόκειται να προμηθευτεί η Τουρκία από τη Ρωσία, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του ΝΑΤΟ, και των Ηνωμένων Πολιτειών για εμπάργκο στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων.
Τις πληροφορίες για την παράδοση του υπερσύγχρονου ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία και μάλιστα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ανακοίνωσε με τον πιο επίσημο τρόπο η ρωσική κρατική αμυντική εταιρεία Rosoboronexport. Η Τουρκία, αναφέρει, πρόκειται να αγοράσει, με ρωσικά δάνεια, δύο αντιβαλλιστικά συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400.
Η αγορά αυτή έχει θορυβήσει ακόμα και τη Βρετανία, αφού η εμβέλεια των ρωσικών S-400, όταν και όποτε εγκατασταθούν στην Τουρκία, θα καλύπτει και τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Τα βρετανικά Tornados και Eurofighters μόλις απογειώνονται από τη βάση της Επισκοπής στην Κύπρο, αμέσως θα εγκλωβίζονται στους στόχους των τουρκικών S-400.
Το συνολικό κόστος των S-400 υπολογίζεται στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρωσική εταιρεία σκοπεύει να κάνει τις συναλλαγές με τους εμπορικούς της εταίρους στο εξωτερικό με εθνικό νόμισμα. Στη συμφωνία προβλέπονται η εκπαίδευση τούρκων στρατιωτικών στους πυραύλους αυτούς και η εγκατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα ρώσων στρατιωτικών στην Τουρκία για τη λειτουργία του συστήματος.
Οταν παραδοθούν, η Τουρκία θα γίνει η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που θα χρησιμοποιεί S-400.
Όλα αυτά έχουν φέρει τον απόλυτο εκνευρισμό στις ΗΠΑ. Σε συνέδριο με τίτλο ¨Οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις σε κρίση: Πού οδεύουμε¨ που οργανώθηκε στις ΗΠΑ, μιλώντας ο Χένρι Μπάρκεϊ για τον οποίο έχει βγει ένταλμα σύλληψης μετά από την απόπειρα πραξικπήματος της 15ης Ιουλίου, δήλωσε πως ¨ Για όσο παραμένει στην εξουσία ο Ερντογαν οι σχέσεις Τουρκίας και Αμερικής θα παραμένουν κατεστραμένες.¨
Στην ουσία το έμμεσο μήνυμα που περνάει, αλλά τέθηκε με διπλωματικό τρόπο είναι το εξής: «Ηρθε η ώρα να τελειώνουμε με τον Ερντογάν»
Στην δεξαμενή σκέψης Κέντρο Γουίλσον στην Ουάσιγκτον την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, φιλοξενήθηκε συνέδριο με τίτλο ¨Οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις σε κρίση: Πού οδεύουμε¨. Οι ειδικοί που μίλησαν στο συνέδριο μέσω τηλεδιάσκεψης ανέφεραν πως ακόμη κι αν αφεθεί ελευθερος ο Μπράνσον, τα προβλήματα δεν θα εξαλειφθούνε.
Σύμφωνα με την είδηση από την Φωνή της Αμερικής, ο Ααρών Ντέιβιντ Μιλλερ-διευθυντής του Κέντρου Γουίλσον, δήλωσε πως υπάρχει μια κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες και ότι πλέον είναι σε κίνδυνο η τάση των δύο χωρών να πλησιάζουν η μία την άλλη με καλή προαίρεση, αναφέρουν τα tourkikanea.gr
Ο Χένρι Μπάρκεϊ από το πανεπιστήμιο του Λέχιγκ, ανέφερε πως εκτός του θέματος Μπράνσον, στις διμερείς σχέσεις υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα, δίνοντας ως παράδειγμα την στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας ενάντια στην ISIS, αλλά και τα σχέδια της Τουρκίας για αγορά του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S400 από την Ρωσία.
Ο Μπάρκεϊ ανέφερε πως με θεμέλιο αυτά τα τρία προβλήματα, η σημερινή κρίση ανάμεσα σε Τουρκία και Αμερική έχει φτάσει σε ¨πολύ πολύ σοβαρό¨ επίπεδο και πρόσθεσε πως παρά το ότι στο παρελθόν υπήρχαν προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, η παρούσα κατάσταση εμπεριέχει κάτι το διαφορετικό, η αντιαμερικανική ρητορική στην Τουρκία ποτέ δεν είχε πέσει σε τόσο άσχημο επίπεδο.
Ο Μπάρκεϊ ανέφερε πως η κατάσταση αυτή θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, σχολίασε πως πλέον η επιστροφή θα είναι πολύ-πολύ δύσκολη και είπε πως ¨Κατά την γνώμη μου για όσο παραμένει στην εξουσία ο Ερντογαν οι σχέσεις Τουρκίας και Αμερικής θα παραμένουν κατεστραμένε ς. Ναι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες θα συνεχίσει να αυξάνει . Εντέλει ο Μπράνσον και οι άλλοι θα αφεθούνε ελεύθεροι αλλά πλέον οι σχέσεις θα είναι διαφορετικές.
Από την Σχολή Διεθνών Ερευνών του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, η Λισέλ Χιντζ, ανέφερε πως παρά το ότι και στο παρελθόν υπήρξαν μεγάλων διαστάσεων θέματα, η σημερινή κατάσταση είναι διαφορετική και δεν έχει υπάρξει παρόμοια της . Η Χιντζ ανέφερε πως ¨Είναι δύσκολο να υπάρξει επιστροφή από εδώ¨ και παρέθεσε παραδείγματα που έδειξαν πως παρά το ότι τεχνικά ΗΠΑ και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, τα τελευταία χρόνια σε αρκετά θέματα είχαν πολιτικά διιστάμενες απόψεις.
Μιλάμε για think-tanks όπου έχουν άμεση πρόβαση στον Λευκό Οίκο και μπορούν να επηρεάσουν πράγματα και καταστάσεις.
Οπως όμως είναι γνωστό, για να καταστρέψεις μία χώρα στη Δύση είναι ένας, ο οικονομικός πόλεμος.
Οι αγορές και οι τράπεζες ανά τον κόσμο βάζουν ακόμα ένα λιθαράκι για να εμποδίσουν επενδύσεις στη Τουρκία. Για να καταλάβετε το παιχνίδι της οικονομίας, μία εταιρεία για να επενδύσει σε μία ξένη χώρα, ζητάει πρώτα την εκτίμηση των διεθνών Οίκων.
Αν η εκτίμηση είναι αρνητική, τότε όλα σταμάνε. Ετσι, σφίγγουν περισσότερο τον κλοιό για την τουρκική οικονομία.
Στις τράπεζες ελλοχεύουν οι μεγάλοι κίνδυνοι για την Τουρκία, υπογραμμίζει η Capital Economics σε ανάλυσή της για τις αναδυόμενες αγορές.
Η Τουρκία βυθίστηκε σε νομισματική κρίση αυτό τον μήνα καθώς η λίρα κατέρρευσε μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και οι τοπικοί φορείς χάραξης πολιτικής καθυστέρησαν την απάντηση.
Το νόμισμα έχει ανακτήσει από τότε κάποιο χαμένο έδαφος, αλλά είναι εξακολουθεί να υποχωρεί 20% έναντι του δολαρίου από την αρχή του Αυγούστου.
Από τις αρχές του έτους η πτώση έναντι του δολαρίου φτάνει το 40%, μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή στο πέσο Αργεντινής.
Ο πληθωρισμός έχει ενισχυθεί σε επίπεδα προ κρίσης, στο 15,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, ενώ σύμφωνα με την Capital Economics εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στο 25% τους επόμενους μήνες.
Η κεντρική τράπεζα έλαβε μέτρα για να στηρίξει τη ρευστότητα αλλά δεν αύξησε τα επιτόκια. Οι αποδόσεις των ομολόγων κατέγραψαν ραγδαία άνοδο και ως αποτέλεσμα οι χρηματοδοτικές συνθήκες επιδεινώθηκαν δραματικά.
Η οικονομία της Τουρκίας, σημειώνει η Capital Economics, πιθανότητα άρχισε ήδη να επιβραδύνεται στο β΄τρίμηνο του 2018, ενώ αναμένεται μεγαλύτερη επιβράδυνση τους επόμενους μήνες. Οι μεγάλοι κίνδυνοι, σύμφωνα με τους αναλυτές, ελλοχεύουν στις τράπεζες της Τουρκίας, με τις αγορές να ανησυχούν ακόμη και για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
Εξάλλου, όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο, το Μαρόκο ξεκίνησε εκστρατεία με τίτλο «Υποστήριξη της τουρκικής λίρας και μποϊκοτάζ στα αμερικανικά προϊόντα».
Οι Μαροκινοί, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην καμπάνια τους για την υποστήριξη της Τουρκίας, γράφουν στα κοινωνικά δίκτυα #SupportTheLira και παροτρύνουν τους καταναλωτές να αγοράζουν τουρκικά προϊόντα και να προτιμήσουν να ταξιδεύσουν στην Τουρκία για να μάθουν την «πλούσια κουλτούρα» αυτής της χώρας.
Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν τις χειρότερες σχέσεις αυτήν την περίοδο κατά την οποία η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόυλου και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Αμπντουλάχ Γκιουλ γιατί δεν απελευθερώθηκε ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία.
Η πρωτοβουλία φαίνεται να ξεκίνησε από τον μαροκινό δημοσιογράφο Χαλίντ Αμπιέγκ που σημειώνει ότι «είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε την Τουρκία, με μποϊκοτάζ των αμερικανικών προϊόντων γιατί η Τουρκία είναι ανώτερη από όλους».
HSBC: Η τουρκική κρίση έχει βγει από το ραντάρ των αγορών - Κίνδυνος για επιδείνωση
Μπορεί η κρίση στην τουρκική οικονομία να φαίνεται ότι έχει καταλαγιάσει, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Κι αυτό γιατί -όπως επισημαίνει σε σχετική της ανάλυση η HSBC- υπάρχουν πολλά σημάδια που προμηνύουν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, όπως αναφέρει το bankingnews.gr.
Το μεγαλύτερο θέμα είναι το γεγονός ότι η πιστωτική επέκταση σε πολίτες και επιχειρήσεις είναι πολύ χαμηλή.
«Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, ένα πιο δύσκολο εξωτερικό σκηνικό αλλά και η αδυναμία και αστάθεια στην τουρκική λίρα έχουν περιορίσει την πιστωτική ανάπτυξη» επισημαίνεται στην ανάλυση.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αύξηση των καταναλωτικών δανείων έχει επιβραδυνθεί από το 20% στα μέσα του προηγούμενου έτους στο 14% σε ετήσια βάση. Πιο σημαντική όμως είναι η επιβράδυνση στα εμπορικά δάνεια, με τον ετήσιο ρυθμό να υποχωρεί κάτω από το μηδέν στα μέσα Αυγούστου, ο χαμηλότερος ρυθμός μετά το 2009.
«Ως αποτέλεσμα η συνολικά αύξηση των δανείων έχει επιβραδυνθεί στο 4% σε ετήσια βάση, που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός που έχει σημειωθεί μετά το 2015» επισημαίνεται στην ανάλυση της HSBC.
Αν και η υπερβολική πίστωση μπορεί να είναι αρνητική για μια οικονομία, επιτρέπει σε νοικοκυριά να καταναλώσουν περισσότερα και επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερα.
Εάν η πίστωση μειώνεται τόσο απότομα, η επακόλουθη έλλειψη επενδύσεων μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη οικονομική ανάπτυξη.