Κυπριακό

Όταν μας ζητούσαν να παραδώσουμε την κυπριακή ΑΟΖ στην Τουρκία


Στις 2 Ιουνίου 2004, ο Κόφι Ανάν υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας έκθεση για την αποστολή καλών υπηρεσιών του στην Κύπρο. Ήταν μια εκτενέστατη παραπλάνηση γύρω από τις εξελίξεις για το Σχέδιό του και για το δημοψήφισμα του Απρίλη και λόγω του ελληνοκυπριακού ΟΧΙ, ήταν επικριτικός για την πλευρά μας. Με προκλητικές αναφορές εναντίον μας, παραποίηση γεγονότων και αυθαίρετων συμπερασμάτων, που βεβαίως φρόντισαν να επιβάλουν οι τότε πρωταγωνιστές, Άλβαρο ντε Σότο, Ντέιβιντ Χάνι κ.ά.

Όμως, του έλαχε απέναντί του να είναι ο Τάσσος Παπαδόπουλος, που δεν ήξερε να σιωπά μπας και του θυμώσει η… διεθνής κοινότητα. Και στην έκθεση απάντησε με μια αντι-έκθεση, που επιδόθηκε επισήμως στον Γ.Γ. ως επιστολή, και είχε την ίδια έκταση (καμιά σαραπενταριά σελίδες) με τη δική του έκθεση. Ανέλυε με στοιχεία και επιχειρήματα όλα τα κακά που μας έστησαν με εκείνο το Σχέδιο, αλλά πρώτα απ΄ όλα έλεγε στον Ανάν ότι η έκθεση του ετοιμάστηκε από εκείνους στους οποίους ανέθεσε τον ρόλο «του έντιμου μεσολαβητή» και στην ουσία «αξιολογούν στην πράξη το αποτέλεσμα των δικών τους προσπαθειών». Δηλαδή, «με άλλα λόγια, οι συντάκτες της έκθεσης διαδραματίζουν ουσιαστικά το ρόλο του δικαστή και των ενόρκων». Σιγά που θα τους χαριζόταν. Ειδικά του Ντε Σότο, που σε κάποιες από τις συνομιλίες τους, όταν αυτός δεν δεχόταν τα επιχειρήματα του Τάσσου και τόλμησε να του πει «βάζω από το ένα αφτί και βγάζω από το άλλο», ο Τάσσος του απάντησε: «Είναι φυσικό, διότι ανάμεσά τους, στο κεφάλι σου, υπάρχει κενό». Δεν έχει μυαλό μέσα, εννοούσε. Κάπως έτσι τους αντιμετώπιζε και δεν τον χώνευαν, αναφέρει ο phileleftheros.com.

του Άριστου Μιχαηλίδη

Λοιπόν, επιστρέφω στην αντι-έκθεση. Θα σημειώσω μόνο μια αναφορά, που έχει σχέση με τις σημερινές εξελίξεις. Εξηγώντας τους λόγους που απορρίφθηκε το σχέδιο έδωσε παραδείγματα για τα οφέλη που αποκομίζει η Τουρκία σε βάρος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας πως «ο συνεχιζόμενος ρόλος της καθιστά την πλήρη ανεξαρτησία της Κύπρου αδύνατη» και «οι επεμβατικές και εποπτικές εξουσίες της Τουρκίας είναι στην πραγματικότητα τεράστιες». Ιδού, όμως, και αναφορά για το φυσικό αέριο, που τότε δεν ήταν στο προσκήνιο, αλλά ήταν στα τουρκικά σχέδια:

«Η Τουρκία επέμεινε επίσης να τεθεί φραγμός στην οικονομική ανάπτυξη της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας εξασφαλίζοντας πρόνοιες στον Νόμο για την υφαλοκρηπίδα που θα εμπόδιζε την Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία από του να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους θαλάσσιους της πόρους στις θάλασσες της Κύπρου, ενώ παρενέβαινε στο θέμα της Συνθήκης μεταξύ της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούσε στην Οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που αποτελεί κακό οιωνό όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα ενεργούσε στο μέλλον».

 

Αυτό απαντά και σε όσους σήμερα λένε ανοησίες για το ότι θα αποφεύγαμε τα σημερινά προβλήματα στην ΑΟΖ αν λέγαμε «ναι». Η Τουρκία εξασφάλισε πρόνοιες που θα εμπόδιζαν την Κύπρο να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους θαλάσσιούς της πόρους. Ούτε την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Δηλαδή, θα ήλεγχε τα ενεργειακά με την έγκρισή μας, νόμιμα και εσαεί, ενώ τώρα προσπαθεί να τα ελέγξει χωρίς την έγκρισή μας, παράνομα. Οπότε, αναλόγως μυαλού και αντίληψης, επιλέγεις τι είναι το καλύτερο για τα δικά σου συμφέροντα, όχι για τα τουρκικά.

«Οι Ελληνοκύπριοι έχουν κάθε δικαίωμα να διερωτώνται πώς τα Ηνωμένα Έθνη, που είναι ο θεματοφύλακας του διεθνούς δικαίου, μπορούσαν να υιοθετήσουν προτάσεις εμπνευσμένες από την τουρκική πλευρά, οι οποίες σκόπιμα και αδικαιολόγητα περιορίζουν την κυριαρχία που ασκεί ένα από τα κράτη-μέλη τους», έγραφε ο Τάσσος. Δεκαπέντε χρόνια μετά, ακόμα να πάρουμε απάντηση. Διότι και σήμερα, όταν η τουρκική πειρατεία έχει εκδηλωθεί σε όλη τη διάστασή της σε βάρος του διεθνούς δικαίου και ενός κράτους-μέλους, η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, δηλώνει (προχτές στο «Σπούτνικ») πως ο Διεθνής Οργανισμός δεν θα εμπλακεί, τα Ηνωμένα Έθνη «το αφήνουν στα δικαστήρια για να το επιλύσουν». Ένας Τάσσος δεν υπάρχει να τους πει σήμερα τι περιέχει το κεφάλι τους; Έστω και για την τιμή των όπλων.

* Έντεκα χρόνια χτες από την επέτειο του θανάτου του Τάσσου. Ας ανατρέχουν κάποτε και οι σημερινοί ηγέτες στις επισημάνσεις του· θα τους βοηθήσει να καταλάβουν τι γίνεται γύρω τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ