Πολλά είναι τα αρνητικά στην εποχή των "έξυπνων κινητών", αλλά αυτό πρώτη φορά ακούγεται!
Η σύγχρονη ζωή μετασχηματίζει τον ανθρώπινο σκελετό. Οι άνθρωποι αναπτύσσουν τώρα μια οστική ακίδα στο πίσω μέρος του κεφαλιού που προκαλείται από το συχνό σκύψιμο του κεφαλιού προς τα κάτω για τα smartphones τους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Το φαινόμενο ονομάζεται εξωτερική έκκεντρη προεξοχή: ένα κομμάτι στο πίσω μέρος της κεφαλής πιστεύεται ότι προκαλείται από το σώμα που αντιδρά στη χρήση των έξυπνων τηλεφώνων αναπτύσσοντας νέα στρώματα οστών στο πίσω μέρος του κρανίου.
Ο David Shahar, επιστήμονας της υγείας στο Πανεπιστήμιο της ακτής Sunshine της Αυστραλίας, δήλωσε στο BBC ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει παρατηρήσει μια ακίδα σε ασθενείς που ήταν κάποτε σπάνια.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Anatomy" το 2016, και ο Shahar και ο συν-συγγραφέας του έγραψαν πώς ανακάλυψαν το φαινόμενο στις ακτίνες Χ όσων γενήθηκαν από το 2000 και μετά στην κλινική του. Εξετάστηκαν 218 ακτινογραφίες της πλευρικής αυχενικής σπονδυλικής στήλης, όπου εμφανίστηκε εξωτερική ινιακή προεξοχή σε άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών.
Από τους εξετασθέντες, το 41% είχε ένα κομματάκι, ενώ το 10% ακίδα μήκους τουλάχιστον 20mm. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ήταν πιο συχνή στους άνδρες από τις γυναίκες, στο 67% έναντι 20%. Η μεγαλύτερη ήταν 35,7 χιλιοστά σε έναν άνδρα και 25,5 χιλιοστά σε μια γυναίκα.
Το επιπλέον οστό είναι ένας τύπος, που είναι ανώμαλες οσφυϊκές προεξοχές που βρίσκονται σε τένοντα ή συνδέσμους.
Ο Shahar δήλωσε ότι ο πολλαπλασιασμός των τεχνολογιών χειρός από την πρώιμη παιδική ηλικία θα μπορούσε να εξηγήσει τα ευρήματά του.
Είπε ότι το φαινόμενο που ονομάζεται "text neck", είναι όταν ο λαιμός πρέπει να λειτουργήσει πολύ σκληρά για να σταθεροποιήσει το κεφάλι στη θέση του ενώ το κεφάλι είναι στραμμένο προς τα κάτω για να δεί συσκευές όπως τα smartphones. Η εκτεταμένη ώρα με προσαναταλισμό στην οθόνη θα αναγκάσει το σώμα να δημιουργήσει περισσότερο δεσμό στο πίσω μέρος του κρανίου για να στηρίξει την κεφαλή.
Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη στο περιοδικό Scientific Reports το 2018 που αφορούσε 1200 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 18 και 86 ετών, ο Shahar ανακάλυψε ότι οι γεννημένοι από το 2000 και μετά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εξωτερική έκκεντρη προεξοχή από ότι οι προηγούμενες γενιές.