Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε ήλιο, όμως αυτό δεν αρκεί για να διατηρούμε σε ικανοποιητικό επίπεδο την βιταμίνη D στον οργανισμό μας.
H βιταμίνη D επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων ενώ κομβική είναι και η συνεισφορά της στο να απορροφά ο οργανισμός ασβέστιο και φώσφορο. Χαρακτηρίζεται ως «η βιταμίνη του ήλιου» καθώς ο οργανισμός μας την παράγει φυσικά κατά την έκθεση του δέρματος στον ήλιο.
Πέρα από τον ήλιο όμως υπάρχουν και πέντε τροφές που αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης D. Ποιες είναι αυτές;
1.Σολωμός (στα 85γρ. φρέσκου σολωμού, 450 IUs)
2.Τόνος (στα 85γρ. τόνου κονσέρβα σε νερό, 154 IUs)
3.Σαρδέλες (δύο σαρδέλες δίνουν 46 IUs)
4.Βοδινό συκώτι (Στα 85 γρ. 46 IUs)
5.Κρόκος αυγού (σε ένα μεγάλο κρόκο αυγού, 37 IUs)