Σκοπιανό

Ψυχροπολεμικό κλίμα: Έφτασε Σκόπια ο Μάτις - «Η Μόσχα πληρώνει ψηφοφόρους» - Βάζουν πλάτη στον Ζάεφ οι Αμερικανοί - Αγωνία των ΗΠΑ να επικρατήσει το «ναι»

Φουντώνει ο πόλεμος Ρωσίας-ΗΠΑ για το Σκοπιανό. Η αγωνία της Ουάσινγκτον είναι ξεκάθαρη, καθώς με το ΝΑΙ, αυτομάτως τα Σκόπια θα λάβουν πρόσκληση για ένταξη στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Μία κίνηση που επιθυμεί διακαώς η Ουάσινγκτον, καθώς θέλει να αποκόψει πλήρως την Ρωσία από τα Βαλκάνια.

Η Αθήνα με τους Τσίπρα-Κοτζιά έβαλαν το πρώτο λιθαράκι. Εξάλλου δεν είναι τυχαία η κρίση που ξέσπασε με την Ρωσία. Το Μ. Μαξίμου με εντολή της Δύσης, μπήκε στο παιχνίδι της προπαγάνδας, καθώς μην ξεχνάμε πως η ελληνική πλευρά ήταν η πρώτη που κατηγόρησε την Μόσχα για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Σκόπια.

O Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις έφτασε σήμερα στα Σκόπια για να στηρίξει το «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ και προειδοποίησε ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες.

Ο Μάτις είναι ένας ακόμη Δυτικός αξιωματούχος που επισκέπτεται τα Σκόπια καλώντας τους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του ονόματος της χώρας στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το «ναι» στο δημοψήφισμα «είναι πολύ σημαντικό (…) για εκείνους η ζωή των οποίων μπορεί να αλλάξει από τις οικονομικές ευκαιρίες και την ασφάλεια στους κόλπους (…) 30 δημοκρατικών κρατών», επεσήμανε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στα Σκόπια.

«Κοιτάμε πώς θα αποφασίσουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους, όχι ένα μέλλον που θα διαμορφώσει κάποιος άλλος», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

«Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εδώ αυτό που έχει προσπαθήσει να κάνει σε τόσες πολλές χώρες», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι τον ανησυχεί η παρέμβαση της Μόσχας καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι χρηματοδότησε πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατήγγειλε την «ρωσική εκστρατεία επιρροής», όπως την χαρακτήρισε, στα Σκόπια, όπου η Μόσχα προσπαθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με την Λόρα Κούπερ, αρμόδια στο Πεντάγωνο για τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, η Μόσχα πληρώνει ψηφοφόρους για να απέχουν από το δημοψήφισμα και στηρίζει οικονομικά φιλορωσικές οργανώσεις. «Αυτή τη στιγμή επιτίθενται με παραπληροφόρηση και άλλες μορφές ολέθριας επιρροής για να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να αλλάξουν γνώμη», τόνισε η Κούπερ απευθυνόμενη σε κάποιους δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Μάτις πρόκειται να συναντηθεί, εκτός από την ομόλογό του της ΠΓΔΜ Λουντμίλα Σεκερίνσκα, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, αλλά και τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ.

Δημοσκόπηση: Τα δύο τρία στην ΠΓΔΜ υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του IFIMES (Διεθνούς Ινστιτούτου Μεσανατολικών και Βαλκανικών Σπουδών, που εδρεύει στη Λιουμπλιάνα) τα δύο τρίτα των πολιτών στην ΠΓΔΜ είπαν ότι θα στηρίξουν στο δημοψήφισμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το 63,3% των ερωτηθέντων είπαν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το 67,3% τάσσονται υπέρ της συμφωνίας. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση μόνον το 17,4% δεν θα προσέλθει στις κάλπες, ενώ το 16,4% τάσσεται κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση Ζάεφ είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%, ώστε να μην αναπεμφθεί το θέμα στη Βουλή, υπονομεύοντας τη λαϊκή εντολή για την διευθέτηση του ονοματολογικού.

Ο Ζόραν Ζάεφ με κάθε ευκαιρία τονίζει τα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Απευθυνόμενος σε διαδηλωτές στα Σκόπια μπροστά στα γραφεία της ΕΕ μίλησε για «ιστορική» και «δίκαιη» συμφωνία.

«Το μήνυμα είναι: «Θέλουμε το μέλλον, θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Μακεδονία! Είναι ευθύνη μας να διαασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας και των παιδιών τους. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι ο ασφαλής δρόμος. Για εμάς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Αυτός είναι ο οδηγός μας για μια καλύτερη ζωή», τόνισε.

Την ίδια ώρα το αντιπολιτευόμενο VMRO έκανε χθες δική του συγκέντρωση στο Στιπ καλώντας τους περίπου 2.000 συγκεντρωμένους να απορρίψουν την αλλαγή του ονόματος. 

Ο ηγέτης του, Χρίστιαν Μίτσκοτσκι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εκμεταλλεύεται την ισχυρή βούληση του “μακεδονικού” λαού να πετύχει ευρωπαϊκά στάνταρ, αληθινή ευημερία, σταθερότητα και ασφάλεια για να προωθήσει μια ατζέντα που είναι κατά του κράτους μας και των εθνικών μας συμφερόντων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ