Στρατός Ξηράς

Βρέχει φωτιά και ατσάλι επί 5 ημέρες - Το Ισραήλ παρέδωσε το πρώτο πολεμικό πλοίο στην Κύπρο

Πολεμικός οργασμός σε Ελλάδα και Κύπρο. Επί 5 ημέρες ολόκληρη η μηχανοκίνητη Ταξιαρχία "Σαραντάπορος" έκανε ασκήσεις με πραγματικά πυρά, εφαρμόζοντας όλες τις διαδικασίες σε περίπτωση πολέμου. Ταυτόχρονα, στα χέρια της κυπριακής αποστολής στο Ισραήλ πέρασε το πλοίο ανοικτής θαλάσσης, το οποίο καθελκύστηκε πρόσφατα στην κατασκευάστρια χώρα στην παρουσία του υπουργού Άμυνας, Χριστόφορου Φωκαΐδη και το οποίο αναμένεται να αξιοποιηθεί σύντομα για επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ και άλλες συναφείς δραστηριότητες.

Στο πλοίο εκπαιδεύονται Κύπριοι αξιωματικοί και άνδρες της Εθνικής Φρουράς και η εκπαίδευση ολοκληρώνεται σε περίπου ένα μήνα, οπόταν θα αποπλεύσει με προορισμό την Κύπρο. Στο Ισραήλ βρίσκονται 25 μέλη του πληρώματος, όπου αρχικά υπολογίστηκε ότι θα παρέμεναν για περίπου 25 μέρες.

Το πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (P61) το οποίο έχει τη δυνατότητα να φέρει μεγάλη γκάμα οπλικών συστημάτων περιλαμβανομένων κατευθυνόμενων πυραύλων, διαθέτει και υπερσύγχρονα συστήματα επιτήρησης και επισήμανσης θαλάσσιων, επίγειων και εναέριων στόχων.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το πλοίο είναι εξοπλισμένο με πολλαπλά εξελιγμένα συστήματα, μεταξύ των οποίων δύο πολυβόλα Rafael Typhoon, προηγμένο ραντάρ και συστήματα πλοήγησης, συστήματα επικοινωνιών, που περιλαμβάνουν δορυφορικές επικοινωνίες, καθώς και υπερσύγχρονο σύστημα διοίκησης και ελέγχου πυρός.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, το σκάφος είναι συμβατό με τους διεθνείς κανονισμούς σταθερότητας και πλοήγησης.

Ο σχεδιασμός του πλοίου είναι τέτοιος, ώστε να μπορεί να λάβει μέρος σε περιπολίες ανοικτής θαλάσσης, καθώς και επιχειρήσεις που στοχεύουν να αποτρέψουν τη θαλάσσια τρομοκρατία/πειρατεία, την πάταξη του λαθρεμπορίου και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Εξάλλου, έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων, προστασία υπεράκτιων εγκαταστάσεων, αλλά και σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, καθώς και σε προσπάθειες απορρύπανσης.

Το πλοίο χαρακτηρίζεται από την κατασκευάστρια εταιρεία ως περιπολικό. Έχει εκτόπισμα 430 τόνων, είναι συνολικού μήκους 62 μέτρων (203 πόδια) και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων, με μέγιστο αριθμό πληρώματος τα 30 μέλη.

Βίντεο από τις δραστηριότητες κατά το πενθήμερο επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΣ», στο πεδίο ασκήσεων «ΑΕΤΟΣ» στην Αλεξανδρούπολη, έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Η 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία έχει την έδρα της στον Προβατώνα στο στρατόπεδο «∆ΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ» του Έβρου της Θράκης.

Δείτε εδώ το Βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=Gm3gv8y8BC0

ΡΗΤΟ: «ΟΥΚ ΕΛΑΤΤΩ ΠΑΡΑΔΩΣΩ» (Την πατρίδα δεν θα παραδώσω μικρότερη).
Από τον όρκο των αρχαίων Αθηναίων στη θεά Αθηνά.

Ὅρκος Ἀθηναίων Ὁπλιτῶν
Οὐ καταισχυνῶ τὰ ὅπλα,
οὐδ᾿ ἐγκαταλείψω τὸν προστάτην
ὢ ἂν στοίχῳ,
ἀμυνῶ δὲ καὶ ὑπὲρ ἱερῶν καὶ ὁσίων,
καὶ μόνος καὶ μετὰ πολλῶν,
καὶ τὴν πατρίδα οὐκ ἐλάττω παραδώσω,
πλείω δὲ καὶ ἀρείῳ ὅσης ἂν παραδέξωμαι.
Καὶ συνήσω τῶν ἀεὶ κρινόντων,
καὶ τοῖς θεσμοῖς τοῖς ἱδρυμένοις πείσομαι,
καὶ οὓς τίνας ἄλλους ἱδρύσεται τὸ πλῆθος ἐμφρόνως.
Καὶ ἂν τὶς ἀναιρεῖ τοὺς θεσμοὺς
ἣ μὴ πείθηται οὐκ ἐπιτρέψω,
ἀμυνῶ δὲ καὶ μόνος καὶ μετὰ πάντων.
Καὶ τὰ ἱερὰ τὰ πάτρια τιμήσω.
Ἵστορες θεοὶ
Ἄγραυλος, Ἐνυάλιος, Ἄρης, Ζεύς, Θαλλώ, Αὐξώ, Ἡγεμόνη

Ἀπόδοση:
(Δὲ θὰ ντροπιάσω τὰ ὅπλα μου,
οὔτε θὰ ἐγκαταλείψω τὸν συμπολεμιστή μου
ὅπου κι ἂν ταχθῶ νὰ πολεμήσω,
θὰ ὑπερασπίζω τὰ ἱερὰ καὶ τὰ ὅσια,
καὶ μόνος καὶ μὲ πολλούς,
καὶ τὴν πατρίδα δὲν θὰ παραδώσω μικρότερη,
ἀλλὰ μεγαλύτερη καὶ μαχητικότερη ἀπ᾿ ὅση θὰ μοῦ παραδοθεῖ.
Θὰ πιστεύω στοὺς Θεοὺς
καὶ στοὺς ἰσχύοντες νόμους θὰ ὑπακούω,
καὶ σὲ ὅσους ἄλλους νόμιμα θεσπισθοῦν.
Κι ἂν κάποιος ἀναιρέσει τοὺς θεσμοὺς
ἢ ἀμφισβητήσει, δὲν θὰ τὸ ἐπιτρέψω,
θὰ τὸν πολεμήσω εἴτε μόνος εἴτε μὲ ὅλους.
Καὶ τὶς ἱερὲς παρακαταθῆκες τῶν πατέρων θὰ τιμήσω.
Μάρτυρές μου οἱ θεοὶ
Ἄγραυλος, Ἐνυάλιος, Ἄρης, Ζεύς, Θαλλώ, Αὐξώ, Ἡγεμόνη.).

Η 7η Μ/Κ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ «ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΣ» έχει έδρα στον Προβατώνα Έβρου αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους Σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς, διαθέτοντας ένα αξιόμαχο σύνολο, το οποίο συνθέτουν το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και το πλέον σύγχρονο υλικό της.

Με 131 έτη παρουσίας στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδος, συνεχίζει να φυλάττει Θερμοπύλες στην ευαίσθητη και ακριτική περιοχή του Έβρου, της οποίας έχει την ευθύνη διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας.

Την 21 Οκτωβρίου 1875, συγκροτήθηκε με απόφαση της τότε πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, το 7ο Σύνταγμα Πεζικού. Το Σύνταγμα έλαβε μέρος στο Εκστρατευτικό Σώμα για την απελευθέρωση της Κρήτης το 1897, στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο το 1897, στους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912 – 1913, στην Ελληνοβρετανική Στρατιά κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1917, στην εκστρατεία στην Μεσημβρινή Ρωσία το 1919, στη Μικρασιατική Εκστρατεία το 1922 και στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο το 1940, γράφοντας ένδοξες σελίδες ιστορίας.

Το Μάρτιο του 1996, στα πλαίσια της αναδιοργανώσεως, το 7ο ΣΠ αναδιοργανώθηκε σε 7η Μ/Κ ΤΑΞ, ως οργανικός Σχηματισμός της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ με ∆ιοικητική υπαγωγή υπό τη ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ.

Στις 28 Φεβρουαρίου 1997 έλαβε χώρα η τελετή μετονομασίας της Ταξιαρχίας, στα πλαίσια της οποίας παραδόθηκαν στην Ταξιαρχία η πολεμική σημαία και το λάβαρο.

Τον Σεπτέμβριο του 1998 έγιναν τα εγκαίνια του στρατοπέδου «∆ΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ». Στις 10 Απριλίου 2000 η Ταξιαρχία μεταστάθμευσε στον Προβατώνα στο στρατόπεδο «∆ΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ», όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Δείτε το βίντεο από την πενθήμερη επιχειρησιακή εκπαίδευση της επίλεκτης Ταξιαρχίας που έδωσε στην δημοσιότητα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ.

https://www.youtube.com/watch?v=WJcKmMEwseo

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...