Κοινωνία

Πόσο θα διαρκεί το ραντεβού στον προσωπικό γιατρό- Πότε θα πληρώνουμε και πότε όχι

Οι εγγραφές στον προσωπικό γιατρό τρέχουν και ήδη 2,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει την επιλογή τους. Τι ισχύει με τα ραντεβού και την αμοιβή των επισκέψεων.

 

Η επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό θα διαρκεί 15 λεπτά, όπως προβλέπεται από την σύμβαση του ιατρικού προσωπικού. Από 1η Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθεί και το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού, ώστε οι πολίτες να κλείνουν το ραντεβού τους όπως γινόταν για εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο προσωπικός γιατρός είναι δωρεάν. Σε περίπτωση έκτακτης επίσκεψης στον προσωπικό γιατρό, εκτός ωραρίου δηλαδή, και πάλι ο πολίτης δεν θα πληρώνει. Όμως θα χρειαστεί αμοιβή σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί επίσκεψη κατ’ οίκον, με το ποσό πληρωμής που καθορίζει ο γιατρός.

Και τα φαρμακεία στο δίκτυο εγγραφών

Οι πολίτες μπορούν πλέον να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις διαφορετικούς τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

3) στο φαρμακείο της γειτονιάς του, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή / και email για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στο συγκεκριμένο προσωπικό ιατρό καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Όσοι δεν έχουν κινητό θα τα λαμβάνουν αποκλειστικά με εκτυπώσιμη μορφή. Τα ανήλικα μέλη τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους δεν μπορούν ακόμη να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό.

Σημειώνεται πως από 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που άνοιξε η πλατφόρμα για την εγγραφή όσων μένουν στην Αττική, ξεκίνησε η δοκιμαστική φάση του συστήματος, όπου οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τον προσωπικό γιατρό τους.

Από τον επόμενο μήνα ανεβαίνουν οι συμμετοχές για όσους δεν εγγραφούν

Η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό δεν είναι υποχρεωτική, όμως όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό, από την 1η Οκτωβρίου θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους .

Από το νέο έτος, οπότε το σύστημα του προσωπικού γιατρού μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή, οι συμμετοχές προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

 

 

Τα κίνητρα

Όσοι εγγραφούν στο νέο σύστημα του προσωπικού γιατρού, εκτός από το ότι δεν θα επιβαρύνονται με το "πέναλτι" στη συμμετοχή για φάρμακα και στις εξετάσεις, θα έχουν προτεραιότητα από το νέο έτος (οπότε ξεκινά η μεταρρύθμιση), κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ