Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Πύρινος εφιάλτης τη νύχτα! Βελτιωμένη η κατάσταση με την πυρκαγιά στην Α. Βούλα- Ολονύχτια μάχη από πυροσβεστικές δυνάμεις

Εφιάλτης ήταν η προηγούμενη νύχτα για τους κάτοικους της Αττικής, καθώς ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μεγάλη μάχη με τις φλόγες και συνεχίζουν να επιχειρούν στο σημείο.

Όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, στις 23.00 το βράδυ οι φλόγες βρίσκονταν κυρίως στην περιοχή γύρω από το κοιμητήριο τους Βούλας καθώς υπάρχουν αρκετές εστίες.

Την ίδια ώρα, είχε πέσει ο αέρας ωστόσο, οι προβλέψεις ότι και την Κυριακή θα φυσάει, έχουν θέσει σε συναγερμό τις αρμόδιες αρχές. Πάντως με το πρώτο φως της ημέρας, αναμένεται να πιάσουν «δουλειά» τα εναέρια μέσα… Επίσης, σύμφωνα με πηγές από το Πυροσβεστικό Σώμα οι δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τις πρωινές ώρες.

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε χθες στη Γλυφάδα και γρήγορα επεκτάθηκε στη Βούλα αλλά και σε περιοχές της Βάρης. Σύμφωνα με ανακοίνωση την Πυροσβεστική σήμερα το πρωί «η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές 04/06/2022 στην Γλυφάδα Αττικής είναι σε ύφεση. Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύθηκαν με Πυροσβέστες, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας».

Στη ζώνη της πυρκαγιάς εξακολουθούν να επιχειρούν, 283 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ομάδα Σ.μη.Ε.Α., 2 Α/Φ και 2 Ε/Π εκ των οποίων το ένα (1) ως συντονιστικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνδρομή παρέχουν, η ΕΛ.ΑΣ. με 100 αστυνομικούς και 38 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ολονύχτια μάχη

Στη διάρκεια της νύχτας ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούσαν στα σημεία που πέρασε η φωτιά, υπό τον φόβο ενδεχόμενων αναζωπυρώσεων. Λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ, ενεργό παρέμενε το μέτωπο στο κοιμητήριο Βούλας. Ωστόσο οι άνεμοι έχουν πέσει. 

Μετά και την απομάκρυνση των εναέριων μέσων, ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις, ενώ με το ξημέρωμα επανήλθαν στη μάχη. Στις 9:00 το πρωί της Κυριακής, ενημέρωση για την πυρκαγιά θα πραγματοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και του πυροσβεστικού σώματος, οι οποίοι βρίσκονταν στη Βάρη μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου. 

«Από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε η πυρκαγιά» λέει ο δήμος Γλυφάδας

Ο δήμος Γλυφάδας, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η φωτιά «ξεκίνησε στη 1 μ.μ. από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στο τέρμα της οδού Μετσόβου, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων και γρήγορα πέρασε την κορυφογραμμή του Υμηττού και κατευθύνθηκε προς Βούλα».

Ο δήμος μάλιστα δημοσίευσε και φωτογραφίες που δείχνουν το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς. «Δυστυχώς ο αέρας είναι πολύ δυνατός και η μάχη συνεχίζεται τώρα στην κορυφογραμμή και στην πλευρά του Υμηττού προς Βούλα με τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς για την ασταμάτητη προσπάθεια. Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή στην πλευρά της Γλυφάδας και ήδη στείλαμε δυνάμεις - υδροφόρες και οχήματα - στην πλευρά της Βούλας», δήλωσε νωρίτερα ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος συντόνισε διά ζώσης την επιχείρηση κατάσβεσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Γλυφάδας

Υπό έλεγχο τέθηκε από νωρίς το απόγευμα η πυρκαγιά στην πλευρά της Γλυφάδας, χωρίς να κινδυνεύσουν ζωές και περιουσίες, ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστών και εθελοντών. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στη 1 μ.μ. από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στο τέρμα της οδού Μετσόβου, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων και γρήγορα πέρασε την κορυφογραμμή του Υμηττού και κατευθύνθηκε προς Βούλα. Όλη η δύναμη του Δήμου Γλυφάδας μαζί με τρεις υδροφόρες και δύο πυροσβεστικά οχήματα α΄τύπου έσπευσε αυτοστιγμεί στο σημείο, μαζί με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντικές ομάδες όμορων δήμων. Τέσσερα εναέρια μέσα (δύο canadair και δύο ελικόπτερα τύπου ericson), 18 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τα πληρώματά τους και τους διοικητές και αξιωματικούς από το Αρχηγείο και από τον 8ο Πυροσβεστικό Σταθμό, πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ, μαζί με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Γλυφάδας και την Ομάδα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (Ο.ΑΝ.Ε.ΑΝ.) Γλυφάδας, καθώς και εθελοντικές ομάδες και υδροφόρα οχήματα από πολλούς δήμους ρίχτηκαν στη «μάχη» με τις φλόγες, κατορθώνοντας όλοι μαζί να περιορίσουν το μέτωπο της Γλυφάδας. Οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι οδήγησαν το μέτωπο της φωτιάς προς τα πάνω και στη συνέχεια κατευθύνθηκε από την πίσω πλευρά στο Πανόραμα της Βούλας εισχωρώντας στον αστικό ιστό με ολέθρια αποτελέσματα. Η δύναμη της Γλυφάδας έσπευσε στη Βούλα να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας με υδροφόρα οχήματα παραμένει όλο το βράδυ σε επιφυλακή και κάνει περιπολίες στο βουνό για τυχόν αναζωπυρώσεις.

«Από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (πρώτη και δεύτερη φωτογραφία) ξεκίνησε σήμερα πυρκαγιά στη Γλυφάδα μας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των δυνατών ανέμων, στους πρόποδες του Υμηττού, μετά το τέρμα της οδού Μετσόβου. Άμεσα κινητοποιηθήκαμε η Πυροσβεστική, η πολιτική μας προστασία και οι εθελοντές μας και συνδράμαμε με όλα τα επίγεια μέσα που διαθέτουμε. Πολύ σύντομα έσβησε χαμηλά στις παρυφές του Υμηττού στη Γλυφάδα η φωτιά και δεν κινδύνευσε κανένας συμπολίτης μας και καμία κατοικία. Δυστυχώς ο αέρας είναι πολύ δυνατός και η μάχη συνεχίζεται τώρα στην κορυφογραμμή και στην πλευρά του Υμηττού προς Βούλα με τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς για την ασταμάτητη προσπάθεια. Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή στην πλευρά της Γλυφάδας και ήδη στείλαμε δυνάμεις - υδροφόρες και οχήματα - στην πλευρά της Βούλας», δήλωσε νωρίτερα ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος συντόνισε διά ζώσης την επιχείρηση κατάσβεσης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, τα  κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών. Πάντως, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από κάποιον υποσταθμό. 

Πηγές του ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστής του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης) αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, ξεκίνησε από υποσταθμό.Αλλά και από την πλευρά του διαχειριστή του δικτύου υψηλης και υπερυψηλής τάσης (ΑΔΜΗΕ) πηγές έλεγαν ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η πυρκαγιά έχει σχέση με το δίκτυό του.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αποκλείει ότι μπορεί να έγινε κάποια έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στο σημείο, ενώ επιβεβαιώνει ότι έγιναν και διακοπές ρεύματος.

Παράλληλα, πηγές του ΔΕΔΗΕΕ αναφέρουν ότι στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται συνεργεία για παρεμβάσεις όπου υπάρχει κίνδυνος τάσης, η οποία ενδεχομένως και να διακόπτεται προληπτικά.

Το χρονικό της εκκένωσης

Νωρίτερα το Σάββατο, η Πυροσβεστική είχε προχωρήσει προληπτικά στην εκκένωση τεσσάρων οικισμών, του γηροκομείου αλλά και των παιδικών χωριών SOS. Στόχος της εκκένωσης ήταν να μην υπάρξει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.  Ο δήμαρχος είχε καλέσει τους κατοίκους που έχουν μέτωπο προς τον ορεινό όγκο, να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, ν' ανεβάσουν τις τέντες, να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να συνεργαστούν με τις Αρχές.

Συγκεκριμένα, είχαν εκκενωθεί οι περιοχές Νέα Κάλυμνος, Εξοχή, Χέρωμα και Δίλοφο στη Βάρη.   

Ήδη από τις 20:30 το βράδυ, η φωτιά κατευθυνόταν προς το κοιμητήριο, ενώ λίγο πριν τις 21:00 τα εναέρια μέσα έκαναν τις τελευταίες ρίψεις νερού και αποσύρθηκαν. 

Νωρίτερα, είχε δοθεί εντολή εκκένωσης στο Πανόραμα Βούλας. 

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγό Γιάννη Αρτοποιό, όταν ξεκίνησε η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα έπνεαν άνεμοι οκτώ μποφόρ. Στη συνέχεια, επεκτάθηκε στην Άνω Βούλα.  Για τον λόγο αυτό απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι, οι οποίο ειδοποιήθηκαν και με μήνυμα του 112 που εστάλη στις 16.20.

Στον σχεδιασμό μετείχε και η ΕΛ.ΑΣ, με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα. Σύμφωνα με ανακοίνωση, διατέθηκαν πάνω από 150 αστυνομικοί και  48 οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές), πουανταποκρίθηκαν σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου 'Αμεσης Δράσης και συνδράμουν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και 2 ζώων.

Επιπρόσθετα, ειδικό όχημα της αστυνομίας βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Νεκταρίου στο Πανόραμα, παρέχοντας στους πολίτες νερό και τρόφιμα.

Στην πυρκαγιά μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε επιφυλακή για να υποδεχθεί πολίτες που χρειάζονται βοήθεια το Ασκληπιείο Βούλας. 
 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...